Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Απόψε η μπλε υπερπανσέληνος που... θα είναι πορτοκαλί - Πότε είναι η επόμενη


Ο Αύγουστος μας αποχαιρετά με εντυπωσιακό τρόπο με την μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του 2023 η οποία θα ανατείλει στον ουρανό απόψε η οποία αν και ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος», το φεγγάρι θα είναι πορτοκαλί.

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι» και περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσελήνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει του χρόνου στις 19 Αυγούστου.


Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). 

Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η αποψινή που είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θα βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη και θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Θα ακολουθήσει το «Φεγγάρι του Θερισμού» στις 29 Σεπτεμβρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom