Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

«Στο μάτι του κυκλώνα» τα νησιά του Αιγαίου για εγκατάσταση νέων βάσεων

Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η νέα τροπολογία του Κογκρέσου

Βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή της χώρας στους πολεμοκάπηλους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και μαζί αυξάνονται εκθετικά οι κίνδυνοι για τον λαό. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε την περασμένη βδομάδα τροπολογία για τη δημιουργία και νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις Επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ - Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (MDCA) που υπογράφτηκε στις 14 Οκτώβρη 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» του 2021 (US. - Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Χαράς ευαγγέλια απ' την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που διαχρονικά στήριξαν και υλοποίησαν μέχρι κεραίας τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κόμπασε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και ο Μ. Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκε ότι «ήταν παραδοσιακά στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ενταχθεί και η Λήμνος στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα μιας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, είναι ένα πολύ θετικό βήμα»!

Απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση, ο Γ. Μαντζουράνης, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος, που εστιάζει στο πόσα θα κερδίσει η ελληνική αστική τάξη απ' το βάθεμα της επικίνδυνης για τον λαό εμπλοκής, λέγοντας πως «εάν πρόκειται στη νέα αυτή εξέλιξη να υπάρχουν ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά, δηλαδή αποτελεσματική προστασία απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, τότε δεν θα μπορεί κανείς να είναι επικριτικός ή αρνητικός, αλλά ας περιμένουμε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Π. Χρηστίδης αρκέστηκε να δηλώσει πως «εδώ πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται για τα κρίσιμα ζητήματα».  

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες Συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την τροπολογία του Κογκρέσου των ΗΠΑ που ζητά την επέκταση των βάσεων σε ελληνικά νησιά:

«Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που - μεταξύ άλλων - θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες, ιστορικές ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη. Είναι υπόλογη γιατί προφανώς βρίσκεται σε προχωρημένες και εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ που φανερώθηκαν μέσω της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα "βαρέλι δίχως πάτο", που καθιστά τη χώρα και τον ελληνικό λαό "στόχο αντιποίνων" με δεδομένη την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ανεξάρτητοι απ' το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά "ΝΑΤΟικό έδαφος".

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στον ελληνικό λαό. Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες Συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 4/8/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom