Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Η Εφορία «σβήνει» χρέη ιδιωτών που δεν μπορεί να εισπράξει

Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο η ΑΑΔΕ είχε «παρκάρει» οφειλές ύψους 26,3 δισ. ευρώ


Σε «ξεκαθάρισμα» της λίστας με τα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει προχωρά η ΑΑΔΕ, με τη διαγραφή τους.

Σημειώνεται πως μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 27.000 οφειλέτες, και συγκεκριμένα 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα, είναι εξαφανισμένο από τον χάρτη, εκατοντάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν «σβήσει» από τον επιχειρηματικό «χάρτη» καθώς πτώχευσαν.

Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, η ΑΑΔΕ είχε «παρκάρει» χρέη ύψους 26,3 δισ. ευρώ, για τα οποία ομολογεί ότι δεν μπορεί να τα εισπράξει, εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία έφτασε σε 104,98 δισ. ευρώ, εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης οφειλές ύψους 26,29 δισ. ευρώ. Ετσι, θεωρητικά, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο και εισπράξιμο χρέος είναι 78,68 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη, και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

• Εχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.

• Εχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής Αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν. Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.


Τι ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει πως από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:

• αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,

• δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,

• δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και οι επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων,

• το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης,

• οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom