Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι Ελληνες καθοδηγητές του τάγματος εφόδου των Κροατών χούλιγκαν


Ο «Σουβλατζής» και ο «ΑΓΙΑΣ», έδειξαν το δρόμο στους Bad Blue Boys. Δύο παλιοί γνώριμοι των Αρχών, με «συνδετικό κρίκο» μια οδηγό ντελίβερι με… 7 συλλήψεις για οπαδική βία, έχουν αποτυπωθεί σε βιντεοληπτικό υλικό ως καθοδηγητές του τάγματος θανάτου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο 43χρονος «Σουβλατζής», που «έπιασε» η κάμερα στα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, είναι οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και είχε συλληφθεί λίγους μήνες πριν σε ένα ακόμα αιματηρό οπαδικό επεισόδιο, έξω από το Εφετείο.

Οργανωτές της καθόδου, σύμφωνα με τα κροατικά Μέσα, ένας πατέρας 4 παιδιών και ένας πρώην ηγέτης των σκληρών οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με… ειδίκευση στην Κοινωνιολογία. Ελληνες και Κροάτες χούλιγκαν, με «αδελφικούς» δεσμούς αίματος, ένωσαν το δυναμικό τους, σπέρνοντας χάος. 

Τους συλληφθέντες και τους καταζητούμενους δράστες της δολοφονικής επίθεσης συνδέει μια αλυσίδα βίαιων οπαδικών συμπλοκών, σε δύο χώρες, με πολλούς «κοινούς παρανομαστές». 

«Αχίλλειος πτέρνα», που αποκαλύπτει τους Ελληνες «πρωταγωνιστές» της δολοφονικής επίθεσης, μια άγρια εσωτερική διαμάχη… «Δυτικών» και «Βόρειων», με φόντο την επικυριαρχία στους «πράσινους» οπαδικούς κύκλους.

Ο «Σουβλατζής» Βράδυ Δευτέρας 7 Αυγούστου. Κάμερα ασφαλείας σε κατάστημα στην οδό Λευκής, πίσω από τον πεζόδρομο του γηπέδου της ΑΕΚ, αποτυπώνει τις κινήσεις ενός άνδρα που προηγείται του τάγματος θανάτου. Φοράει μαύρο κράνος, κρατάει στα χέρια του μια σιδερόβεργα, ενώ φοράει μαύρο μπλουζάκι και βερμούδα. 

Δίνει σήμα στους χούλιγκαν να σταματήσουν, ενώ στη συνέχεια πλησιάζει πρώτος προς την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου και μερικά λεπτά αργότερα δίνει το σήμα για την επίθεση, όταν βλέπει στο οπτικό του πεδίο τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Ο 43χρονος καθοδηγητής, που ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έντεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ήταν παλιός γνώριμος των Αρχών, οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, και είχε συλληφθεί λίγους μήνες πριν σε ένα ακόμα αιματηρό οπαδικό επεισόδιο, έξω από το Εφετείο. Στους οπαδικούς κύκλους των «πρασίνων» ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Σουβλατζής», το οποίο παρέπεμπε σε επιχείρηση που διατηρούσε στην Πανόρμου.

Οι ηγέτες

«Οι αρχηγοί των Bad Blue Boys ονομάζονται D.H. και I.Z.. Το πιο ντροπιαστικό είναι ότι κάποια μεγαλύτερα μέλη εξοργίζονται γιατί μέσα σε όλο αυτό το χάος, οι αρχηγοί τράπηκαν σε φυγή, ενώ στην Ελλάδα έμειναν κυρίως παιδιά. Τώρα έχουν κολλήσει εκεί με μια εντελώς αβέβαιη μοίρα, και αυτοί έχουν ξεφύγει. Και οι ηγέτες δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον στρατό τους. 

Αυτός είναι ένας παλιός κανόνας», αναφέρει στην κροατική εφημερίδα «Nacional», αστυνομική πηγή, που υποστηρίζει ότι οι οργανωτές της καθόδου των χούλιγκαν στην Αθήνα, έχουν διαφύγει της σύλληψης. 

Το δημοσίευμα φωτογραφίζει ως «κρυφούς» αρχηγούς, έναν πρώην ηγέτη των Bad Blue Boys, πατέρα τεσσάρων παιδιών και έναν… πτυχιούχο Κοινωνιολογίας, με… συγγραφικό έργο και… αιματηρό παρελθόν σε επεισόδια οπαδικής βίας.

 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Μολότοφ σε πούλμαν του ΠΑΟΚ

«Σωθήκαμε από θαύμα», περιέγραφε τον Δεκέμβριο του 2010, οπαδός του ΠΑΟΚ, που βρισκόταν μέσα σε λεωφορείο που δέχτηκε επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ, σε δρόμο του Ζάγκρεμπ. Το πούλμαν τυλίχθηκε στις φλόγες και οι οπαδοί πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να βγουν από μέσα. 

Την επίθεση είχαν πραγματοποιήσει μέλη των Bad Blue Boys, μεταξύ των οποίων και ο ένας από τους δύο χούλιγκαν που χαρακτηρίζονται από τα κροατικά Μέσα ως οργανωτές της επίθεσης της Νέας Φιλαδέλφειας. Και οι δύο άνδρες έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Κροατών, φροντίζουν να κρατούν κρυφή την εμπλοκή τους. 

Οσον αφορά τους δύο επίσημους ηγέτες του συνδέσμου των ακροδεξιών χούλιγκαν, αυτοί βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών Αρχών. Ανάμεσα στους Κροάτες συλληφθέντες, ξεχωρίζουν και τα ονόματα 6 ατόμων, που είχαν συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα το 2015, για τη συμμετοχή τους στην άγρια οπαδική συμπλοκή που είχε λάβει χώρα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. 

Τότε οι Κροάτες χούλιγκαν είχαν «συναντηθεί» με φανατικούς οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για αγώνα Champions League. Απολογισμός: 6 τραυματίες και 36 συλλήψεις.

Οι 6 «πυρήνες» των Ultras

«Κάποια στιγμή στην Αθήνα υπήρχαν έξι διαπλεκόμενες και αντίθετες ομάδες ultra. Το πιο λογικό ήταν να περιμένουμε κάποια προβλήματα», αναφέρει στην εφημερίδα «Nacional», αστυνομική πηγή, περιγράφοντας τους συσχετισμούς ανάμεσα στους οπαδούς διαφορετικών ομάδων. 

Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Παναθηναϊκού, που διατηρούν μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, βρέθηκαν στο ίδιο γεωγραφικό σημείο, με τα αντίπαλα στρατόπεδα των αδελφοποιημένων συνδέσμων της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ (που είχε επίσης αγώνα στην Αθήνα), αλλά και με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που λόγω σχέσεων με τον Ερυθρό Αστέρα, βρίσκονται επίσης σε κόντρα με τους Κροάτες.

Η εκδίκηση των χούλιγκαν

22 Μαρτίου 2023. Ομάδα 30 χούλιγκαν επιτίθεται και τραυματίζει με μαχαίρι έναν 24χρονο οπαδό του Ολυμπιακού, στην οδό Λουκάρεως. Λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον «Σουβλατζή» και σε τρία ακόμα άτομα, για την εμπλοκή τους στην επίθεση. 

Την ημέρα του αιματηρού συμβάντος ήταν σε εξέλιξη η δίκη, για ένα ακόμα περιστατικό οπαδικής βίας που είχε εκτυλιχθεί στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, τον Μάρτιο του 2019. Θύμα του συγκεκριμένου χτυπήματος, μια 25χρονη οδηγός ντελίβερι, οργανωμένη οπαδός του ΠΑΟ και «πρωταγωνίστρια» σε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε οπαδούς αντίπαλων ομάδων. 

Μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και ο αποκαλούμενος «ΑΓΙΑΣ», ένας από τους Ελληνες συλληφθέντες για τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Αναμένοντας ευκαιρία να εκδικηθούν, ο «Σουβλατζής» και άλλοι χούλιγκαν του ΠΑΟ, περίμεναν τη δίκη στο Εφετείο, όπου απάντησαν με αίμα, μαχαιρώνοντας στο πόδι τον κατηγορούμενο οπαδό του Ολυμπιακού. 

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο 24χρονος είχε πέσει στο παρελθόν θύμα επίθεσης από τον «ΑΓΙΑ» και την οδηγό ντελίβερι, στο Πόρτο Γερμενό, όταν αναγκάστηκε να πέσει στα θάλασσα για να γλιτώσει. Ο ίδιος είχε επιτεθεί με άλλους οπαδούς το Ολυμπιακού σε οργανωμένους του ΠΑΟ στη Μαλακάσα, την ώρα που εκείνοι κατευθύνονταν στη Χαλκίδα, για τα εγκαίνια συνδέσμου.

Η κόντρα με τον μεγαλοπαράγοντα

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2020. Μεγαλοπαράγοντας του Παναθηναϊκού αποτυπώνεται από βιντεοληπτικό υλικό να εισβάλει σε ψητοπωλείο στην οδό Πανόρμου και να λογομαχεί με τον ιδιοκτήτη πετώντας πράγματα από τον πάγκο. 

Πρόκειται για την επιχείρηση που διατηρεί ο αποκαλούμενος «Σουβλατζής». Λίγες ώρες αργότερα, ο ιδιοκτήτης με άλλους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αποτυπώνονται να «επισκέπτονται» το σπίτι του μεγαλοπαράγοντα, με μαχαίρια και πέτρες. 

Πρόκειται για δύο επεισόδια από την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άνδρες, με φόντο την εμπλοκή του «Σουβλατζή» με την ιδιότητα του έφορου, στη χρήση ενός χώρου τού ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Εσωτερικές κόντρες επικυριαρχίας

Οι αντιπαλότητες επικυριαρχίας ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού, για τον έλεγχο των συνδέσμων, τον «στιγματισμό» περιοχών, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράνομες δραστηριότητες, φέρεται να οδηγούν τις Αρχές στην προσπάθεια ταυτοποίησης προσώπων που ενδεχομένως εμπλέκονται στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν «αθόρυβα». 

Ορισμένα από αυτά τα επεισόδια της αντιπαλότητας «Δυτικών» και «Βορείων» έχουν εξελιχθεί επικίνδυνα και αιματηρά, σύμφωνα με στελέχη της Ασφάλειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 32χρονου ομογενή από τη Γεωργία, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, έξω από το Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας.

Πρωταγωνιστής αυτής της αντιπαλότητας ήταν και ο αποκαλούμενος «ΑΓΙΑΣ», ένας από τους συλληφθέντες της Νέας Φιλαδέλφειας και μέλος εγκληματικής οργάνωσης χούλιγκαν του ΠΑΟ, που έβαζε στο στόχαστρο οπαδούς αντίπαλων ομάδων.

https://eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom