Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

3+1 μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους... ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


Στα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται η παράταση του market pass.

Με πακέτο στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλά εισοδήματα και νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια θα ανέβει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλήρη εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους αλλά και τη θετική αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποκλείουν το ενδεχόμενο οριζόντιων παροχών, επισημαίνοντας ότι το 2024 η χώρα θα πρέπει να επανέλθει σε τροχιά ισχυρών πλεονασμάτων.

Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος, προσθέτοντας ότι οι όποιες κινήσεις δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να σκαρφαλώνει στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και ένα νέο σχήμα ενεργειακών επιδοτήσεων για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Στο τέλος του έτους οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, το 2024 θα λάβουν το επίδομα της προσωπικής διαφοράς των 200 έως 300 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί τα Χριστούγεννα μια νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το οικονομικό πακέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να βάζουν στο τραπέζι τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1. Επέκταση market pass

Με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών σχεδιάζεται η παράταση του market pass και για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό του market pass το οποίο καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και φθάνει έως 300 ευρώ.

2. Αύξηση κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

3. Ενα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία.

Οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στους καταναλωτές.

Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

«Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα» έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» για τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

4. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom