Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

«Η εγκύκλιος του ΕΚΑΒ αφήνει τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας χωρίς διασώστες» - SOS για την ασφάλεια των διακομιδών


Αντιδράσεις προκάλεσε η εγκύκλιος που απέστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας για τον τρόπο που θα γίνονται οι διακομιδές ασθενών εκτάκτων περιστατικών, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στο ασθενοφόρο ενδέχεται να βρεθούν ως πλήρωμα άτομα, τα οποία δεν διαθέτουν την ειδικότητα του διασώστη ή του γιατρού.

της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η απόφαση του προέδρου του ΕΚΑΒ για συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού στις διακομιδές που αναλαμβάνουν τα Κέντρα Υγείας εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου με τον κ. Γιαννάκο να κάνει λόγο μέσω του enikos.gr για μία επικίνδυνη εγκύκλιο η οποία πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να διορθωθεί. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε αναφέρεται πως οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό ως πλήρωμα για τη λειτουργία των ασθενοφόρων των Κ.Υ. και στις τρεις βάρδιες λειτουργίας του.

«Οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας διαμορφώνουν το πρόγραμμα εργασίας με άκυρες ειδικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα πλήρωμα ασθενοφόρου, καθώς οι συνάδελφοι ενδέχεται να μην γνωρίζουν από διάσωση», τονίζει.

Το πλήρωμα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, θα έπρεπε οπωσδήποτε να αποτελείται από έναν διασώστη ή γιατρό, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος στο enikos.gr, με τον ίδιο να καθιστά σαφές ότι με την εν λόγω εγκύκλιο – οδηγία του προέδρου το ΕΚΑΒ, εμπλέκονται στις διακομιδές όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας.

«Άρα, εν ολίγοις, μπορεί μέσα σε ένα ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας να μην υπάρχει κανένας διασώστης, αλλά να υπάρχει ως οδηγός ένας πυροσβέστης ή στρατιώτης, ο οποίος θα συνοδεύεται από το υγειονομικό προσωπικό, που μπορεί να έχει οποιαδήποτε ειδικότητα όπως διοικητικός υπάλληλος ή νοσηλευτής. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, και τα χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας».

Παράλληλα, προσθέτει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις ελλείψεις που υπάρχουν με τελείως λάθος τρόπους, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να κινδυνεύει περισσότερο τόσο η υγεία των ασθενών κατά την διάρκεια των διακομιδών, όσο και η ασφάλειά τους. «Θεωρείται αδιανόητο να τοποθετούνται σε μία τόσο σημαντική θέση άνθρωποι με μόνο κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β’ και τις βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Δεν γίνεται να έχουμε τέτοια σύνθεση του ασθενοφόρου, καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον ασθενή ή στον τραυματία, οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις».

«Οι διασώστες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πυροσβέστες ή στρατιώτες»

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες αντιδράσεις είχαν προκληθεί μόλις πριν από λίγες ημέρες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σχετικά με την αξιοποίηση των στελεχών της Πυροσβεστικής και των Ένοπλων Δυνάμεων στον τομέα διακομιδών του ΕΚΑΒ ως οδηγοί, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργο Μαθιόπουλο να επισημαίνει στο enikos.gr πως οι διασώστες έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πυροσβέστες ή στρατιώτες.

«Εμείς κάνουμε δύο χρόνια εκπαίδευση και 6 μήνες πρακτική, ενώ ανά διαστήματα συνεχίζουμε την εκπαίδευσή μας πάνω σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που φροντίζουμε έναν τραυματία πριν τον βάλουμε στο ασθενοφόρο, συγκεκριμένος τρόπος που τον τοποθετούμε εντός αυτού, αλλά και συγκεκριμένος τρόπος για την μεταφορά του προκειμένου να μην επιφέρουμε περαιτέρω τραύματα ή να χειροτερέψουμε την κατάστασή του» ανέφερε ο κ. Μαθιόπουλος.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων έκανε λόγο μέσω του enikos.gr για υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως κάθε χρόνο οι διακομιδές ξεπερνούν τις 700.000, εκ των οποίων οι 200.000 κρίνονται επείγοντα περιστατικά. «Κατά την μεταφορά τους στα νοσοκομεία, μοναδικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε στη ζωή τον ασθενή και να μην προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη σε βάρος του. Παρέχουμε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα επί τόπου, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία ή ενός ατόμου που έχει τραύματα στην σπονδυλική στήλη. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν προκληθούν τα χειρότερα; Κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές, ίσως μας γυρίσει μπούμερανγκ ο σχεδιασμός».

Επιστολή του Πανελλήνιου Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας στο υπουργείο Υγείας για τις διακομιδές ασθενών

Σε ανοιχτό διάλογο για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καλεί το Πανελλήνιο Σωματείο Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας Hellas EMTky με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά που μαρτυρούν την υποστελέχωση του χώρου της υγείας, ιδιαιτέρα σε τι αφορά τις διακομιδές ασθενών από το Ε.Κ.Α.Β. και τα Κέντρα Υγείας.

Στην επιστολή του, το Σωματείο περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση και προχωρά σε προτάσεις προς το υπουργείο, ζητώντας την άμεση ένταξη τον Πληρωμάτων Ασθενοφόρου των Κέντρων Υγείας στο Ε.Κ.Α.Β., την άμεση μονιμοποίηση τον συμβασιούχων – επικουρικών εργαζομένων, την αναδιάρθρωση των υγειονομικών χαρτών στην προνοσοκομιακή φροντίδα με βάση την απόσταση και τις πληθυσμιακές ανάγκες, θεσμικό πλαίσιο στις μετατάξεις – μεταθέσεις – μετακινήσεις – αποσπάσεις των Πληρωμάτων με μοριοδότηση που θα αφορά την υπηρέτηση μακριά από τον τόπο συμφερόντων, κοινωνικά κριτήρια κτλ, καταμέτρηση των οργανικών κενών και προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας.

Η επιστολή του Σωματείου

«Μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον χώρο της υγείας και ιδιαιτέρα σε ότι αφορά τις διακομιδές ασθενών από το Ε.Κ.Α.Β. και τα Κέντρα Υγείας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

  • Τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας έχουν την ιδιαιτερότητα να εκτελούν εντολές που δέχονται είτε από τους εφημερεύοντες ιατρούς των Κέντρων Υγείας είτε από το Ε.Κ.Α.Β.
  • Τον επιχειρησιακό συντονισμό και την εποπτεία της εργασίας μας την ασκεί το Ε.Κ.Α.Β. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.3984/2011 και του άρθρου 29 του Ν. 4633/2019.
  • Στην πλειονότητά τους είναι στελεχωμένα από Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου
  • Καθήκον τους είναι η άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους ασθενείς απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών (π.χ. νησιών και ορεινών περιοχών) τις οποίες το Ε.Κ.Α.Β. αδυνατεί να καλύψει
  • Τα τελευταία γεγονότα και η σχετική παραφιλολογία θίγουν την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κλάδου μας που κάθε μέρα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του συστήματος καθότι χρόνια τώρα διεκδικούμε την ένταξή μας στο Ε.Κ.Α.Β. προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που υφιστάμεθα και πρωτίστως να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα συντονισμού, με αρνητική, πολλές φορές, έκβαση για την υγεία των ασθενών. (Σας έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν με σχετικά έγγραφα).
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της υποστελέχωσης και λόγω κενών στον κανονισμό, είναι ότι ενεργούμε τις περισσότερες φορές ως μονάδες σε αντίθεση με τους συναδέλφους μας του Ε.Κ.Α.Β. (Ο διασώστης είναι μόνος του, πρέπει να φροντίσει τον ασθενή, να οδηγεί το ασθενοφόρο και παράλληλα να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του κατά τη διακομιδή) με τον όποιο κίνδυνο για την έκβαση του περιστατικού».

Η σχετική εγκύκλιος που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom