Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ozempic - Saxenda: Ερευνώνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού


Συναγερμό σήμανε στις ευρωπαϊκές αρχές η προειδοποίηση των αρχών της Ιρλανδίας ότι τρεις ασθενείς που είχαν λάβει το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic αλλά και το συμπλήρωμα Saxenda για απώλεια βάρους σκέφτονταν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ξεκίνησε έρευνα για τα δύο σκευάσματα. Η αρμόδια επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ ερευνά συγκεκριμένα την σεμαγλουτίδη, η οποία είναι η δραστική ουσία του Ozempic, αλλά και την λιραγλουτίδη, η οποία περιέχεται στο Saxenda.


Στην Ευρώπη τα δύο φάρμακα πωλούνται χωρίς να αναφέρεται στις παρενέργειες η ύπαρξη αυτοκτονικών σκέψεων. Ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οδηγίες χρήσης για το Wegovy, που περιέχει σεμαγλουτίδη, αναφέρουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο θα πρέπει να παρακολουθούνται για αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά.

Η εταιρεία Novo Nordisk, που κατασκευάζει το Ozempic, ανέφερε ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί προτεραιότητα της και αντιμετωπίζει σοβαρά τις αναφορές για παρενέργειες. Σε ανακοίνωση η εταιρεία εξήγησε ότι τα στοιχεία, που διαθέτει για την ασφάλεια, δεν έδειξαν μία «αιτιώδη συσχέτιση» μεταξύ των αυτοκτονικών σκέψεων και των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η έρευνα του ΕΜΑ ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την είδηση ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τη δυνητική συσχέτιση της σεμαγλουτίδης με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Forbes: Γιατί το Ozempic μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους

Το Reuters τονίζει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρεμποδίσει αρκετές προγενέστερες προσπάθειες της βιομηχανίας φαρμάκων να αναπτύξει επικερδή φάρμακα αδυνατίσματος. Το 2008, λ.χ. αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά το φάρμακο Acomplia, το οποίο σχετίσθηκε με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Ωστόσο το Acomplia ήταν σχεδιασμένο να επεμβαίνει στα τμήματα του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την όρεξη. Αντιθέτως, η σεμαγλουτίδη ως φάρμακο αδυνατίσματος (διατίθεται ως Wegovy) ρυθμίζει την όρεξη μιμούμενη μία ορμόνη του εντέρου. Επομένως, δεν επεμβαίνει με άμεσο τρόπο στην χημεία του εγκεφάλου.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η έρευνά του σε όλα τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στους λεγόμενους αναστολείς του υποδοχέα GLP-1.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom