Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Φωτιά στον Κουβαρά: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Eκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος (φωτο & βίντεο)


Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μηνύματα από το 112 στους κατοίκους. To in βρίσκεται στην περιοχή και μεταδίδει όλες τις εξελίξεις στις κρίσιμες ενημερώσεις προς τους πολίτες και την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή Κουβαρά Αττικής και γρήγορα εξαπλώθηκε. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς κοντά στο σημείο που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο υπάρχουν κατοικίες. Εντολή εκκένωσης πολλών περιοχών. Κλείνουν βασικοί οδικοί άξονες. Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη. Όλες οι εξελίξεις στο in.

Η κάμερα του in στo Πανόραμα Σαρωνίδας

Η κάμερα του in καταγράφει τα καμμένα σπίτια

         

Ντοκουμέντα από τις καταστροφές

                      

Εφιαλτική εικόνα κοντά σε κατοικίες

      

21:04 Σε νεότερη ενημέρωσή της η Τροχαία αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, 2. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

20:57 Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ – CELAC) στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τόνισε ότι, όσοι πολίτες έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

20:41 Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι άνεμοι τόσο στο πύρινο μέτωπο της Αττικής όσο και σε αυτά της Κορινθίας και της Βοιωτίας παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. έφτανε τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας. 

20:33 Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

  • Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  • Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. 

20:30 Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός, ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος για την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κουβαρά, που ξέσπασε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για ένας 32χρονο ρουμανικής υπηκοότητας, τον οποίο είχαν υποδείξει κάτοικοι της περιοχής με το αιτιολογικό ότι εκτελούσε εργασίες.

20:22 Συνεχής είναι η ενημέρωση της τροχαίας για την κυκλοφορία των οχημάτων. Λίγο μετά τις 20:00 έχει διακοπεί η κυκλοφορία 1. Στη Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, 2. Στη Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα, 3. Επί της επαρχιακής οδού Κερατέας – Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.

20:13 Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί, στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι. Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο. 

20:05 Μεγάλη αναζωπύρωση στη Σαρωνίδα, με τις φλόγες να έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών. Νωρίτερα, η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έδειχνε πολύ βελτιωμένη και από την Πυροσβεστική εκφράζονταν ελπίδες για οριοθέτησή της.

20:00 Κυβερνητικές πηγές που ενημερώνονται συνεχώς αναφέρουν ότι στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή – αυλή, σπίτι – σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως της ημέρας. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Σε λίγα λεπτά θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό. 

19:43 Νέος απεγκλωβισμός ηλικιωμένης

Μία ηλικιωμένη απεγκλωβίστηκε από άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί πήραν την ηλικιωμένη σηκωτή από το κρεβάτι της με το μαξιλάρι και την κουβέρτα της, καθώς η ίδια δυσκολεύεται να μετακινηθεί. Αφού την έβαλαν σε ειδικό όχημα, τη μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.


19:33 Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι θα σταματήσουν τις πτήσεις τους. 

19:06 Πύρινη λαίλαπα σαρώνει την Ανάβυσσο, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και τον Κουβαρά. Στο Πανόραμα Σαρωνίδας η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το μέτωπο έχει επεκταθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα σπίτια. Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για εναέρια μέσα.

18:49 Δραματικός απεγκλωβισμός ηλικιωμένων από το σπίτι τους

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλώβισαν από το σπίτι τους στην Ανάβυσσο άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Το ζευγάρι κάλεσε σε βοήθεια καθώς δε διαθέτει ιδιωτικό μέσο, ενώ ο ηλικιωμένος είναι κατάκοιτος. Μία ομάδα ΔΙΑΣ έσπευσε στο σημείο καταφέρνοντας τελικά να απεγκλωβίσει το ζευγάρι, μεταφέροντάς το σε ασφαλές σημείο.

18:40 Προσαγωγή ενός υπόπτου για την πυρκαγιά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Αρτοποιό, οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου για τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο υποδείχθηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως το άτομο που έβαλε τη φωτιά στην περιοχή.

Στην ίδια ενημέρωση ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι οι φλόγες μέσα σε δύο ώρες κάλυψαν 12 χιλιόμετρα. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

18:33 Ακυρώνει την επίσκεψη στον Έβρο ο Μηταράκης 

Λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, πήρε την απόφαση να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Έβρο, προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες στο φράχτη.

18:27 Νέα έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιές

Σε έκτακτη ενημέρωση θα προχωρήσει η Πυροσβεστική με τις φωτιές σε Αττική και Λουτράκι να συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

18:13 Αποθήκη χαρτικών και ξυλείας στη Λεωφόρο Αναβύσσου έχει παραδοθεί στις φλόγες

18:08 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της τροχαίας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων: Επί της Λ. Λαυρίου από τη Λ. Σουνίου έως της επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

17:59 Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμει και η Αστυνομία, η οποία έστειλε ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Αναλυτικά συνδράμουν 119 αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά της άμεσης δράσης, της τροχαίας, της τάξης και ασφάλειας καθώς και διμοιρίες. 

17:43 Στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτία.

Στον Κουβαρά Αττικής συνδράμουν:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 A/Φ CL-415
  • 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
  • 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

Στην Περαχώρα Λουτρακίου συνδράμουν:

  • Α/Φ CL-215
  • 2 Ε/Π CHINOOK
  • 2 Προωθητές Γαιών
  • 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας συνδράμουν:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 PZL

17:29 Σπίτια καίγονται στον δήμο Σαρωνικού, όπως δήλωσε στο MEGA ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιγαρίδας. «Καίγονται σπίτια, η φωτιά έχει φτάσει στον Όλυμπο Καλυβίων. Δεν έχουμε καθόλου πυροσβεστικές δυνάμεις εδώ, κάνω έκκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

17:22 Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

17:15 Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, περιέγραψε το πύρινο τοπίο ως «κόλαση» που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της φωτιάς, καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. «Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις, οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτροδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς», όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου. 

17:05 Εκκενώνεται ο Ιππικός Όμιλος Αναβύσσου

Σε εξέλιξη βρίσκεται δραματική επιχείρηση για τη διάσωση των αλόγων του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου. Οι υπεύθυνοι του Ομίλου ανοίγουν τους χώρους, ώστε να απελευθερωθούν τα ζώα και ζητούν διαθέσιμα φορτηγά για τη μεταφορά τους.

16:53 Αναζωπυρώνεται το μέτωπο του Κουβαρά στη περιοχή πάνω από το ολυμπιακό χωριό, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Κοινότητας.

16:40 Η Πολιτική Προστασία θα συγκαλέσει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, το Υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

16:25 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αυτήν την ώρα δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης από το Λαγονήσι προς Αθήνα. Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγονήσι εκκενώστε προς Αθήνα». 

16:48 Ο Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, ότι είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του Δήμου:
1. το Α’ ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)
2. το Β’ ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)
3. Το Γ’ ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Ψαρών 7)
4. Το ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης)
καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια). 

16:08 Νεότερη ενημέρωση της τροχαίας αναφέρει ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπή: 1. Επί της Λ. Λαυρίου από τη Λ. Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 2. Επί της Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. 3. Λ Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά.  4. Λ. Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι. 5. Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. 6. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

16:00 Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική αυτή τη στιγμή 

15:57 Η φωτιά κατευθύνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.


15:50 Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική επιχειρεί με επίγειες και εναέριες σε τρία δυνατά μέτωπα πυρκαγιάς. Ειδικότερα, δίνει μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής, στην Περαχώρα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

15:39 Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. Επίσης, η κυκλοφορία έχει διακοπή και στα δύο ρεύματα της Λ. Λαυρίου και συγκεκριμένα από τη Λ. Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά. 

15:22 Κάτοικος μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια στη Φοινικιά και Ταμπούρια.

14:55 Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, και τέταρτο προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη από το 112. Οι κάτοικοι σε Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα καλούνται προληπτικά να εκκενώσουν τις περιοχές προς Παλαιά Φώκαια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 – 7, με ριπές 8 μποφόρ. «Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της φωτιάς. Επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό».

Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι δύσκολες και θα ευνοούν τη δημιουργία νέων μετώπων. 

14:47 Κυβερνητικές πηγές παρακολουθούν από κοντά τη φωτιά στα Καλύβια, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117. Η χαμηλή βλάστηση στην περιοχή κάνει εύκολη τη μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου). Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου. Σύσταση να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

14:44 Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

14:39 Κάτοικοι από την περιοχή αναστατωμένοι καλούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και προειδοποιούν για τις διαστάσεις που παίρνει η φωτιά υποστηρίζοντας ότι απειλεί σπίτια στο Λαγονήσι.

14:38 Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά

Σε έκτακτη ενημέρωση θα προχωρήσει η Πυροσβεστική με τη φωτιά να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

14: 34: Ακούγονται εκρήξεις από πυλώνες υψηλής τάσης παροχής στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

14:33 Νέο μήνυμα 112 στις περιοχές Μελισουργός – Ταμπούρια

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά για τη μεγάλη φωτιά που καίει στον Κουβαρά. Το νέο μήνυμα, το τρίτο κατά σειρά, αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές Μελισουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο. 

14:20 Κλειστή η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας

14:00 Έκτακτη ανακοίνωση από ΜΕΤΕΟ

Πυρομετεωρολογική ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά παρέχει η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. 

13:50 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φαίνεται πως έχει ζητηθεί η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης και του οικισμού Χελώνι που βρίσκεται κοντά στην περιοχή ενώ το πύρινο μέτωπο ανεβαίνει προς το Πάνειο Όρος.

Όπως έγινε γνωστό, πριν λίγα λεπτά με νέο μήνυμα του 112, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον οικισμό Πέτα.

Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Αυτή την ώρα οι μοναχοί παραμένουν στο σημείο και περιμένουν τους πυροσβέστες προκειμένου – εάν τελικά χρειαστεί – να εγκαταλείψουν τη Μονή.

Ο δήμος Σαρωνικού με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά  στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.

«Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.
Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση».

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. 

Στο σημείο επιχειρούν 4 ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη ενώ έχουν κινητοποιηθεί και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Μήνυμα του 112

Λίγα λεπτά μετά την φωτιά που ξέσπασε, υπήρξε μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής.     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom