Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord - 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής (φωτο)


Η ενδελεχής έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακίνηση χιλιάδων γυμνών φωτογραφιών και βίντεο Ελληνίδων, επώνυμων και μη, καθώς και πορνογραφικού υλικού ανηλίκων διήρκησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και οργανώθηκε έπειτα από μια ανώνυμη πληροφορία που εστάλη στο email της υπηρεσίας.

του Φρίξου Δρακοντίδη 
Μια πληροφορία την οποία τα στελέχη της Δίωξης αξιολόγησαν ως αξιόπιστη, δεδομένου ότι περιλάμβανε σημαντικά στοιχεία για τη διακίνηση χιλιάδων αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης και εκδικητικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, αναφερόταν σε έναν τεράστιο όγκο αρχείων που διακινούνταν μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Discord. Πρόκειται για τη γνωστή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή βιντεοκλήσεων, φωτογραφιών και κειμένου, η οποία απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ηλικίας 13 ετών και άνω.

Κι ενώ η εν λόγω πλατφόρμα δημιουργήθηκε για την ανάγκη των gamers να επικοινωνούν πιο γρήγορα και άμεσα μεταξύ τους, κάποιοι σέρβερ -όπως ονομάζονται τα chatrooms- στήθηκαν αποκλειστικά για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού, κάτι που βέβαια απαγορεύεται από τους κανονισμούς της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Κάπως έτσι διακινήθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο Ελληνίδων, επώνυμων και μη, ανήλικων και ενήλικων. Το παράνομο υλικό, είτε πωλούνταν από τους χρήστες, είτε το αντάλλασαν σαν να ήταν κάρτες της Panini, ανάλογα με το τι ήθελε να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιος χρήστης από τη ροζ συλλογή του. 

Και το χειρότερο; Στην προσπάθειά τους να βάλουν περισσότερους χρήστες σε αυτή τη διαδικασία, έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύουν μέχρι και τα ονοματεπώνυμα ανηλίκων - ενηλίκων, τις άσεμνες φωτογραφίες των οποίων είχαν στη διάθεσή τους και οι οποίες αποτελούσαν προϊόν εκδικητικής πορνογραφίας. 

Κάποιοι, δε, για να τσιμπήσουν οι υπόλοιποι δημοσίευαν απροκάλυπτα το ροζ υλικό, την πόλη όπου διέμεναν τα θύματα, μέχρι και τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram. Γιατί το έκαναν αυτό; Για να δελεάσουν τους χρήστες που θα αγόραζαν το υλικό ότι θα είχαν και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τα ανυποψίαστα θύματα, προσδοκώντας σε μια απευθείας γνωριμία.
To «ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Απρίλιο πώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα Discord για τη διακίνηση του πορνογραφικού υλικού ενηλίκων αλλά και ανηλίκων

Ο εντοπισμός

Η δουλειά γινόταν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να βγάζουν πολλά χρήματα από την πώληση των γυμνών φωτογραφιών και βίντεο. Οι δημιουργοί αυτών των διακομιστών ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες να καταβάλουν τα χρήματα σε λογαριασμούς PayPal ή Paysafe. Ως αντάλλαγμα παρείχαν πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια, στα οποία ήταν προσβάσιμο το επίμαχο υλικό και υπήρχε η δυνατότητα να το κατεβάσουν.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των διακομιστών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αντίθετα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα. Χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες για να εντοπιστούν οι επτά συνολικά διακομιστές της Discord, μέσα από τους οποίους διακινούνταν χιλιάδες φωτογραφίες και με ελληνικό ενδιαφέρον. 

Για να διαπιστωθεί αυτός ο τεράστιος όγκος δεδομένων και να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν όλα αυτά τα θύματα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική διάταξη για τη διενέργεια ανακριτικής διείσδυσης που σημαίνει ότι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσποιήθηκαν τους χρήστες και πλήρωσαν για να διεισδύσουν στη σκοτεινή πλευρά της πλατφόρμας Discord και να δράσουν ως agent provocateur ώστε να ανακαλύψουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση και πώληση του πορνογραφικού υλικού στην Ελλάδα. 

Αυτό το υλικό, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ήταν τακτοποιημένο και οργανωμένο βάσει των στοιχείων και των λογαριασμών των θυμάτων στα social media.

Από την περαιτέρω διερεύνηση προέκυψε και η παρουσία περισσότερων διακομιστών, συνολικά 37, οι οποίοι λειτουργούσαν υποστηρικτικά ή συμπληρωματικά. Μεταξύ των 37 διακομιστών, είναι ο Greek Akykloforita όπως και ο Greek Akykloforita V2 για τους οποίους προέκυψε ότι δημιουργός τους ήταν ο χρήστης Karampikos#3258. Για έναν άλλον διακομιστή, τον GREEK N < EDES GR προέκυψε κάποιος χρήστης ονόματι Demon#3684.

Τα «λαγωνικά» της αμερικάνικης πρεσβείας

Για να εντοπιστούν οι παραπάνω χρήστες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε τη συνδρομή του γραφείου Homeland Security της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πράκτορες επικοινώνησαν στη συνέχεια με την Discord Inc και έτσι πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί της Δίωξης που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν στη διάθεσή τους πλήθος διευθύνσεων IP.

Βάσει του σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών που προέκυψαν από την έρευνα για τους δημιουργούς και διακομιστές, άναψε το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Για τον χρήστη Karampikos#3258 προέκυψε ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία ήταν καταχωρημένη σε έναν 56χρονο κάτοικο χωριού του Δήμου Αλιάρτου Βοιωτίας. Χωρίς να χάσουν χρόνο, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν στην οικία του εν λόγω προσώπου, στην οποία βρήκαν και κατάσχεσαν ένα λάπτοπ και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία χειρίζονταν ο 17χρονος γιος του, ο οποίος είχε αποθηκεύσει πλήθος αρχείων εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, όπως και φωτογραφίες και βίντεο τριών ταυτοποιημένων ανήλικων θυμάτων.

Επειτα στο Cloud Storage μιας άλλης ιστοσελίδας που διατηρούσε ο 17χρονος εντοπίστηκαν περίπου 17.000 αρχεία, συνολικής χωρητικότητας 18.55 GB και μέσα σε αυτά εντοπίστηκαν και δυο αρχεία που αφορούσαν ανήλικα θύματα. Το πόρισμα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδειξε ότι ο 17χρονος λάμβανε μέσω PayPal εμβάσματα με διάφορα χρηματικά ποσά με την ένδειξη «full access» που σημαίνει οι χρήστες της Discord τον πλήρωναν για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία με το πορνογραφικό υλικό, ενηλίκων και ανηλίκων που διακινούσε ο ίδιος μέσω της πλατφόρμας και όχι μόνο. Ο 17χρονος συνελήφθη και το πρωί του Σαββάτου 24 Ιουνίου οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Το αλισβερίσι

To «ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει από τον Μάιο πώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν το Discord για τη διακίνηση του πορνογραφικού υλικού ενηλίκων αλλά και ανηλίκων.

Ο «κλασικός» τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση το κάθε μέλος στις συγκεκριμένες ομάδες του Discord που λειτουργούν παραβιάζοντας τους κανόνες της πλατφόρμας και, φυσικά, διακινούν παράνομα πορνογραφικό υλικό, ήταν κυρίως να λάβει πρόσκληση από κάποιο άλλο μέλος με τη μορφή ενός διαδικτυακού συνδέσμου (link). 

Κι αν περίμενε κανείς ότι οι διαχειριστές γνωρίζοντας ότι κάνουν κάτι παράνομο θα περιόριζαν την ελεύθερη πρόσβαση και θα «περιφρουρούσαν» τη δράση τους όχι μόνο δεν συνέβαινε αυτό, αλλά αντιθέτως επιβράβευσαν όσους έκαναν γνωστή την «επιχείρηση» και έφερναν νέους... πελάτες.

Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί φαινομενικά να δημιουργούνται από άτομα που έχουν τα ίδια... γούστα για παράνομο πορνογραφικό υλικό ανυποψίαστων θυμάτων και ψάχνουν να γνωρίσουν κι άλλα τέτοια άτομα για να δημιουργήσουν μια δική τους κοινότητα, με δικούς τους όρους και κανόνες, όμως στην πράξη αποκομίζουν αρκετά χρήματα πουλώντας έξτρα πορνογραφικό υλικό, premium πακέτα, κάνοντας προσφορές στους πελάτες τους και giveaway για να τους ανταμείψουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του protothema.gr, στις ομάδες του Discord που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, οι διαχειριστές ζητούν προαιρετικά από τα μέλη να καταβάλουν από 5 έως και τουλάχιστον 25 ευρώ προκειμένου να... ξεκλειδώσουν ακόμη περισσότερο ακυκλοφόρητο πορνογραφικό υλικό γυναικών που έχουν ανεβάσει σε ξεχωριστές κατηγορίες. 

Βεβαίως, δεν λείπουν και οι προσφορές, καθώς αν κάποιος αγοράσει ένα καλό πακέτο με 25 ευρώ, για παράδειγμα, του δίνουν ως δώρο «MEGA FILES» που περιέχουν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες ακόμα περισσότερων γυναικών.

Ο τρόπος πληρωμής, σχεδόν σε όλες τις ομάδες, είναι ο ίδιος. Το μέλος της ομάδας στέλνει μήνυμα μέσω της πλατφόρμας στον διαχειριστή κι εκείνος του ζητάει να καταβάλει συγκεκριμένο ποσό με Paysafe και σε κάποιες περιπτώσεις με PayPal, ενώ αποφεύγεται διά ροπάλου -για ευνόητους λόγους- η τραπεζική μεταφορά.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom