Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Καύσωνας: Απανωτά τα περιστατικά θερμοπληξίας το τελευταίο τριήμερο - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας


Σε αυξημένη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ και 10 συνεχόμενες ημέρες όλοι οι υγειονομικοί σχηματισμοί (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) και το ΕΚΑΒ, λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα.

Τα απανωτά κύματα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες – που αναμένεται να πιάσουν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου – εξακολουθούν να παραλύουν τους πολίτες, όχι μόνο με επιβάρυνση στην υγεία και την καθημερινότητα τους, αλλά και με τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε περιβάλλον, ζώα και περιουσίες.

Το Σαββατοκύριακο που μόλις ξεκινά, αναμένεται να είναι το θερμότερο των τελευταίων δεκαετιών, υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι και για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επιτροπές όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων συνεδριάζουν τακτικά και τροποποιούν τα σχέδια δράσης, όταν αυτό απαιτείται.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία ήταν παρών από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώθηκε πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα κορυφωθούν και θα ακολουθήσει ένα πολύ δύσκολο τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή).

Στη συνέχεια έρχονται μελτέμια και μποφόρ κι ένας νέος καύσωνας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οπότε όλοι πρέπει να προσέξουμε και να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες αρχές, ανέφερε ο υπουργός Π.Π. Βασίλης Κικίλιας:

«Ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες οι οποίες ακολουθούν», ανέφερε συγκεκριμένα.

Θάνατοι και θερμοπληξίες κατά το τελευταίο τριήμερο

Ένας 47χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του την Παρασκευή (21/7) από θερμοπληξία. Ο ήλιος αυτήν την εποχή είναι “φονιάς” λένε οι γιατροί και την ίδια στιγμή, συνιστούν τον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για τον ίδιο λόγο τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να συστήσουν την Παρασκευή, την τηλεεργασία, όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί.

Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, μόνο κατά το τελευταίο τριήμερο, σημειώθηκαν τα εξής περιστατικά από την ακραία ζέστη:

Θερμοπληξίες – Λεκανοπέδιο Αττικής

19/7 …. 10 περιστατικά

20/7 …. 9 περιστατικά

21/7 …. 10 περιστατικά

Οι γιατροί διευκρινίζουν μιλώντας στο iatropedia.gr, πως τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς υπάρχουν ασθενείς που ενώ διακομίζονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ ως παθολογικά, καρδιολογικά ή λιποθυμικά περιστατικά, στην πορεία αποδεικνύεται ότι τα συμπτώματα τους οφείλονται σε θερμοπληξία.

Οδηγίες, μέτρα προφύλαξης και πρώτες βοήθειες από το Υπουργείο Υγείας

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom