Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Κέρκυρα: Η μηνυτήρια αναφορά για τον θάνατο του αλόγου στη μέση του δρόμου - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης


Ολόκληρη τη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε κατά παντός υπευθύνου μετά τον θάνατο αλόγου στην Κέρκυρα δημοσιεύει το enikos.gr. Το άλογο, που χρησιμοποιούσε αμαξάς για να πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια, κατέρρευσε στην οδό Γερ. Ασπιώτη στο κέντρο της πόλης και ξεψύχησε, με τις εικόνες να προκαλούν οργή και αποτροπιασμό.

Ο ιδιοκτήτης του αλόγου και ο ηνίοχος προσήχθησαν στο Α.Τ. Κέρκυρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο 76χρονος ιδιοκτήτης συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων (κακοποίηση ζώου-αλόγου). 

του Μίλτου Σακελλάρη

Κέρκυρα: Βίντεο ντοκουμέντο με το νεκρό άλογο στο κέντρο της πόλης – «Φορτωμένη με τουρίστες η άμαξα»

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, Την 06.07.2023 στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε η είδηση ότι στην Κέρκυρα, τις μεσημβρινές ώρες, ένα άλογο, που έσυρε άμαξα και ενόσω βρίσκονταν ακόμη ζεμένο σε αυτήν, πέθανε σε δρόμο της Κέρκυρας. 

Αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, που υπήρξαν στο διαδίκτυο ομιλούν για ένα άλογο, το οποίο είχε καταπονηθεί πολύ από τη ζέστη, ότι βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση, επί ώρες και ότι η αιτία της κατάρρευσης του προφανώς ήταν η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, να ανταποκριθεί στις εντολές της ιδιοκτήτριας του», ανέφερε αρχικά στη μήνυση που υπέβαλε ο δικηγόρος, Θεοχάρης Αγγελίδης.

«Ως κάτοχος επί πολλά έτη αλόγων, έχοντας δραστηριοποιηθεί υπέρ της ευζωίας των ζώων αυτών, γνώστης των βιολογικών και συναισθηματικών τους αναγκών, τόσο εμπειρικά όσο και βιβλιογραφικά, με επιστημονική μάλιστα τεκμηρίωση και από την κτηνίατρο και υποψήφια διδάκτορα κτηνιατρικής στον Τομέα της Παθολογικής Ανατομικής (η οποία έχει και την ευθύνη της ιατροδικαστικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θυγατέρα μου Μαριάνα Αγγελίδου – Τσιφίδα, η οποία έχει ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία επί ιππιατρικών θεμάτων, έχοντας εργαστεί ως κτηνίατρος και στην Γερμανία σε εξειδικευμένη κλινική αλόγων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συμπεριφορά αυτή έναντι του ζώου συνιστά βάναυση κακοποίηση, αφού εξαιτίας της σωματικής του εξάντλησης επήλθε ο θάνατος του, έτσι όπως ακριβώς τη συμπεριφορά 2 αυτή τυποποιεί ο νόμος (άρθρο 24 παρ. 1 εδ. β και άρθρο 34 νόμου 4830/2021) και τούτο διότι: Τα άλογα είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εργάζονται υπό συνθήκες πίεσης και υψηλών θερμοκρασιών αδιαλείπτως.», τόνισε στη συνέχεια της αναφοράς του.

Κέρκυρα: Τι έδειξε η νεκροψία για το άλογο που ξεψύχησε στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρακτική των λεγόμενων αμαξάδων οφείλει να συμπεριλαμβάνει τα εξής, προκειμένου να προστατεύονται τα υπ’ αυτών χρησιμοποιούμενα άλογα:

  • Συχνή εναλλαγή των αλόγων στην άμαξα.
  • Διαλείμματα μεταξύ των χρονικών διαστημάτων της χρήσης τους, τουλάχιστον 15 λεπτών κατά τα οποία διαλείμματα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, να σκουπίζεται ο ιδρώτας τους με απορροφητικές πετσέτες, να τους προσφέρεται δροσερό νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνουν.

Όπως περιέγραψε ο δικηγόρος, η μέγιστη διάρκεια δε της χρήσης τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Η φυλή τους (αν πρόκειται για ψυχρόαιμες φυλές αλόγων έλξης ή όχι),
  • Ο σωματότυπος τους,
  • Η μάζα τους,
  • Ο βαθμός της γύμνασης τους, ιδίως του οπίσθιου μέρους του σώματος τους,
  • Η ηλικία τους,
  • Η θρέψη τους,
  • Η διατροφή τους,
  • Η μάζα (βάρος) της άμαξας ως ίδιον βάρος και ως βάρος των επιβατών της,
  • Ο εξοπλισμός της άμαξας – σημαντικό να διαθέτει σύστημα πέδησης, που το διευκολύνει στις κατηφορικές διαδρομές,
  • Η βατότητα (κλίσεις) των διαδρομών, που εκτελεί,
  • Οι κυκλοφοριακές συνθήκες,
  • Ο ρυθμός του βήματος του (συχνά είναι το ελαφρό τροτ),
  • Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

«Εν προκειμένω το άλογο αυτό έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε διαδρομή με επιβάτες, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν υγιές – αλήθεια παρακολουθούνταν από κτηνίατρο για τα παθολογικά και για τα ορθοπαιδικά του ζητήματα; -. Ο θάνατος ενός υγιούς αλόγου θεωρητικά μπορεί να αποδοθεί από ιατρική άποψη και με βάση τα ιστορούμενα από τους αυτόπτες  μάρτυρες, στις εξής αιτίες: Θερμοπληξία, Καρδιακή ανακοπή, Αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα του, εξαιτίας της  υπερπροσπάθειας», επισήμανε στη μήνυσή του και συνέχισε: «Όλες αυτές οι αιτίες συνδέονται αιτιακά με την υπέρμετρη καταπόνηση  του αλόγου, την υποβολή του σε ακραίες συνθήκες εκμετάλλευσης του, οι οποίες συνιστούν και την έννοια της κακοποίησης του, όπως ο νόμος ορίζει, μια κακοποίηση την οποία μπορούσε και όφειλε να αποφύγει η ιδιοκτήτρια του, δεν θέλησε όμως να το πράξει, προκειμένου να της αποδώσει περισσότερο κέρδος. 

Αν και είναι αυτονόητο ότι το δύσμοιρο άλογο έχασε τη ζωή του από μια από τις ανωτέρω αιτίες, με απώτερη όμως αιτία την υπέρμετρη καταπόνηση του, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας και προς πλήρη απόδειξη των όσων έχουν διαδραματιστεί σας παρακαλώ με κατεπείγουσα διάταξη σας να δώσετε την εντολή για την διενέργεια νεκροτομής – νεκροψίας του, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε στη συνέχεια να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον έχει προκαλέσει τον βασανιστικό του θάνατο».

«Υπάρχει Κερκυραίος αυτόπτης μάρτυρας. Δέχτηκε τραμπουκισμό από τους ιδιοκτήτες της άμαξας»

Για τραμπουκισμό του αυτόπτη μάρτυρα που είδε το νεκρό άλογο στην Κέρκυρα κάνει λόγο στο enikos.gr ο Παναγιώτης Μουχτερός, ένας από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αυτόπτης μάρτυρας δέχτηκε επίθεση τη στιγμή που τραβούσε βίντεο από το περιστατικό. «Υπάρχει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Υπάρχει Κερκυραίος αυτόπτης μάρτυρας. Δέχτηκε τραμπουκισμό από τους ιδιοκτήτες της άμαξας. 

Του λένε τι κανείς εκεί και θα μου πεις εμένα για τα άλογα. Θα δεις τι θα σου κάνω. Έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης. Έχει ζητηθεί η ανάλυση της ιατροδικαστικής.», ανέφερε χαρακτηριστικά στο enikos.gr.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τα άλογα να κινούνται σε μεσημεριανές ώρες και σε υψηλές θερμοκρασίες. «Συγκεντρώνουμε μαρτυρίες και στοιχεία όσων έχουν άμεση γνώση των περιστατικών. Υπάρχει και κτηνίατρος που ειδικεύεται στα άλογα. Με αυτά που βλέπω η νομοθεσία λέει ότι ασχέτως σε τι κατάσταση είναι το άλογο θα πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεσημεριανές ώρες. Υπάρχει νομοθεσία που τα προβλέπει από το 2011. Συνέβη σε παράνομες ώρες και συνθήκες», συνέχισε στις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με την νεκροψία που έγινε δεν υπήρξαν ίχνη κακοποίησης του αλόγου. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο θάνατος προήλθε από παθολογικά αίτια με πιθανότερο το πνευμονικό εμφύσημα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κτηνίατροι που συμμετείχαν στην διαδικασία, του δημόσιου κτηνιατρείου και ιδιώτες, διαπίστωσαν πως το άλογο ήταν ταϊσμένο και περιποιημένο, ενώ δεν υπήρξε κανένα ίχνος που να μαρτυράει κακοποίηση του ζώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom