Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης: Επιδόματα φτώχειας ενώ η ακρίβεια τσακίζει - Υγεία και Παιδεία στα «κοράκια» της «αγοράς»


Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είδαμε έναν Μητσοτάκη, όπως τον γνωρίζουμε: Να αυτοθαυμάζεται επειδή συνεχίζει τα επιδόματα φτώχειας (συνεχίζεται το Market Pass) και λειτουργεί απέναντι στους νέους με χαρτζιλίκι (youth pass).

Την ίδια στιγμή ωστόσο δεσμεύτηκε για την διατήρηση των «αιματηρών» πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και εξήγγειλε παράλληλα νέες παροχές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ουσία η ακρίβεια που τσακίζει είναι εδώ (ο ΦΠΑ παραμένει), με τους μισθούς στην περιβόητη «αγορά εργασίας» να είναι στο χέρι των εργοδοτών, πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους (π.χ νόμος Χατζηδάκη) για τα 10ώρα δουλειάς και εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα ο Μητσοτάκης εξήγγειλε την παράδοση του δημόσιου συστήματος Υγείας στους ιδιώτες (πέρα από το ΕΚΑΒ στο οποίο πρώτα βάζει φαντάρους και πυροσβέστες και μετά θα προχωρήσει στο «μεγάλο φαγοπότι» με τις ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων).

Όσον αφορά την Παιδεία, πάλι αναφέρθηκε στον καημό του (κατάργηση άρθρου 16), για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σμπαραλιάζοντας ό,τι έχει μείνει από την δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στο Δημόσιο, μετά τις μνημονιακές περικοπές μισθών, το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού και τα 13 χρόνια που οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι «παγωμένες» τάζει μία οριζόντια αύξηση και επέκταση της επιδοματικής πολιτικής.

Στις στρατιωτικές δαπάνες θέλει να παραμείνει στην «πρωτιά» που έχει στο ΝΑΤΟ. «Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας», ανέφερε φορτώνοντας δισ. ευρώ στις πλάτες του λαού για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ως προς την μεταναστευτική πολιτική ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή πολιτική απέναντι στους κατατρεγμένους, αναφέροντας «είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom