Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Άλλος ένας θάνατος εργαζόμενου... τώρα και στο Δημόσιο


Ένας ακόμη θάνατος στον εργασιακό χώρο σημειώθηκε αυτή τη φορά στον Δήμο Τανάγρας, όπου 61χρονος συμβασιούχος έχασε τη ζωή του την ώρα που εργαζόταν ως βοηθός σιδερά στον προαύλιο χώρο σχολείου.

Προφανώς, η έκθεση -πόσο μάλλον η πολύωρη δουλειά- σε αυτές τις θερμοκρασίες εν μέσω καύσωνα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, είτε είναι ντελίβερι, είτε εργάτες σε έργα, υποδομές και υπηρεσίες σε εξωτερικούς χώρους.

Το ερώτημα λοιπόν του κατά πόσο έπαιξαν ρόλο οι υψηλότατες θερμοκρασίες στον αιφνίδιο θάνατο του εργαζόμενου και αν τηρούνταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας δεν μπορεί παρά να τεθεί επιτακτικά.

Το θέτει άλλωστε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Δήμο Τανάγρας, εκφράζοντας παράλληλα με ανακοίνωσή της την οδύνη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του αδικοχαμένου 61χρονου.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναφέρει: «Ο θάνατος του άτυχου συμβασιούχου του προγράμματος απασχόλησης 55 έως 67 ετών εγείρει ταυτόχρονα ερωτήματα, ιδίως για το αν ο Δήμος Τανάγρας εφάρμοζε τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας που προβλέπονται ή αν αυτοί παρέμειναν κενό γράμμα. Πόσο μάλλον σε συνθήκες δύσκολες, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι».

Και αυτό γιατί «σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι οι κανόνες Υγείας και Ασφάλειας είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται πλημμελώς με συνέπεια να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την ειδικότητα τους, αλλά και με τις κατευθύνσεις του Ιατρού Εργασίας», εξηγεί η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις στον 61χρονο συμβασιούχο του Δήμου Τανάγρας; Αν όχι, γιατί;», ρωτά επιτακτικά τον Δήμο Τανάγρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στρέφοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση και τους δημάρχους για τις «τεράστιες ευθύνες για τη μη εφαρμογή των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας», ξεκαθαρίζει ότι οι παραπάνω σφυρίζουν αδιάφορα παρά τους πολλαπλούς αγώνας για την προστασία της Υγείας και της Ασφαλείας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι: «Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) σε όλους τους Δήμους, να γίνονται συστηματικά προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμοί σε όλο το προσωπικό, να τηρούνται στο έπακρο οι κανόνες ασφαλείας εν ώρα υπηρεσίας Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πώς δεν μπορούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της αδιαφορίας και την αλαζονείας ή στο βωμό του συμφέροντος και των ιδιωτικοποιήσεων».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom