Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Washington Group: Θρίλερ με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα!


Η χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group φαίνεται πως έβγαλε... λαβράκι για το πιο "καυτό" ερώτημα της διαπραγμάτευσης. Ένα ερώτημα που σχετίζεται φυσικά με το ΔΝΤ.

Θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Αυτό είναι το ερώτημα που αποτελεί -εδώ και μήνες- τον απόλυτο γρίφο. Ένα ερώτημα που… ίσως να απαντήθηκε. Κι αυτό συνέβη στην συνεδρίαση του Washington Group που έγινε χθες Δευτέρα 14.05.2018, στις Βρυξέλλες.
Το λεγόμενο Washington Group αποτελείται από τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν μαζί τους και στο επίκεντρο τέθηκε το ελληνικό χρέος και η ελάφρυνσή του.
Τις πληροφορίες μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στη βελγική πρωτεύουσα, Ελένη Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με αυτές, η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σκληραίνει η Γερμανία! «Θολό» το μέλλον του ΔΝΤ

Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Πόουλ Τόμσεν, φέρεται να… κλότσησε. Και να ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί από το Ταμείο.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν, προειδοποίησε ότι για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup. Το οποίο είναι προγραμματισμένο σε δέκα ημέρες από σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Διαφορετικά, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Διαφαίνεται κατόπιν αυτών, πως το ενδεχόμενο να μην μετέχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως είναι πιο ορατό από ποτέ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Και τούτο αφενός διότι το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους, αφετέρου διότι είναι άδηλος ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο του Αυγούστου, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωναν πάντως την εκτίμηση ότι αυτό το σκηνικό είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom