Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Από τους 58 καταδικάστηκαν 7 για τις «χρυσές» χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και... αφέθηκαν ελεύθεροι!


Επτά άτομα από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για την πολύκροτη υπόθεση των «χρυσών» χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη
ΓΕΝΟΠ. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αντίθετη στην πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας που είχε ζητήσει την ενοχή των 56 εκ των κατηγορουμένων.

Η πολύκροτη δίκη των συνδικαλιστών ολοκληρώθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων.

Συνολικά 51 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ενώ ένοχοι κρίθηκαν 7 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, της επίμαχης περιόδου (2008, 2009, 2010), για το αδίκημα της απάτης. Το Δικαστήριο απάλειψε την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που τους είχε αποδοθεί με την άσκηση δίωξης.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από 3 χρόνια φυλάκιση έως τα 5 χρόνια κάθειρξη. Σε όλους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και είναι ελεύθεροι.

Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αφορά χρηματικά ποσά που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ τα οποία φαίνεται είτε να μην χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν είτε να αφορούσαν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση περιλαμβάνεται επίσης και δάνειο της Επιχείρησης προς το συνδικαλιστικό σωματείο, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο κατά την δικογραφία, δεν επεστράφη στην ΔΕΗ. Το ποσό φέρεται να έχει επιστραφεί τελικά στην ΔΕΗ λίγο πριν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Για την υπόθεση λογοδότησαν πρώην πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΗ όπως και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, σχετικά με χρηματοδοτήσεις που αφορούν συνολικά ποσά που φέρεται να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρέθηκαν οι πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά.

Ανά περίπτωση οι κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: