Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Μηχανοκίνητο «όργωμα» σε προστατευόμενες αμμοθίνες με την υπογραφή της Περιφέρειας!!!

Αγώνας ταχύτητας με 280 μοτοσικλέτες στις φωλιές των Καρέτα Καρέτα! - Στον …κόσμο τους και οι αρμόδιες αρχές!!!

Την έντονη αντίδραση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν στους προστατευόμενους αμμόλοφους της Ηλείας στο πλαίσιο διεξαγωγής αγώνων μοτοσυκλέτας.

Όπως από νωρίς χθες το πρωί έχει ενημερώσει το patrastimes η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλης έκτασης καθώς εκτός των άλλων έχουν καταστραφεί και φωλιές ωοτοκίας των καρέτα – καρέτα.

Σε ανακοίνωσή της η Οικολογία Δυτικής Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

Πρωτοφανής στα χρονικά είναι ο αγώνας μοτοσυκλετών πάνω στους προστατευόμενους αμμόλοφους της Νότιας Ηλείας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπέδωναν τους αμμόλοφους και απειλούσαν άμεσα τον βιότοπο ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας.

Οι αρμόδιες αρχές, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές ρυθμίσεις από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Επίσης η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται και από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

Η εταιρεία Hellas Rally, η οποία διοργάνωσε τον αγώνα, διαφήμισε ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους και ότι έχει λάβει σχετική έγκριση από την περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Πράγματι, ως προς την Περιφέρεια υπάρχουν αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής, που δυστυχώς δεν περιέλαβαν καμιά πρόβλεψη αποφυγής ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ επιφυλάσσεται να προβεί και σε επερώτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη, εξάλλου, έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνέργεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε μια δράση που απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί ένας λάθος που δεν θα επαναληφθεί και ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η προστασία αυτής της κορυφαίας παράκτιας προστατευόμενης περιοχής.

http://patrastimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom