Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών


Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που είχε την στήριξη της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, επέστρεψε τελικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού ο Ιταλός πρόεδρος
Ματαρέλα είπε «όχι» στον διορισμό του υπουργού Οικονομικών που πρότεινε η συμμαχία, λόγω της θέσης του κατά του ευρώ και υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Μετά το ναυάγιο, από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο διέρρευσε αργά το βράδυ, ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα πρόκειται να συναντήσει την Δευτέρα το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Κοταρέλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.
Ματαρέλα: Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία
Νωρίτερα με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να εγκρίνει τον διορισμό του ΥΠΟΙΚ.
Όπως είπε ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση.
Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.
Τζεντιλόνι: «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα»
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέςρτζιο Ματαρέλα. «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή κθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη».
«Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;»
Το πολιτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο στην Ιταλία πριν επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.
Πηγές των Πέντε Αστέρων δήλωσαν στο πρακτορείο ANSA ότι ο πρόεδρος Ματταρέλα έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, έκανε ακόμα πιο περόπλοκη την κατάσταση.
Έντονη αντίδραση από τη Λέγκα
Το νέο «όχι» Ματαρέλα στο πρόσωπο που πρότεινε η Λέγκα για νέο υπουργό Οικονομικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης τελικά ναυάγησε και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom