Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ερευνα από το Λιμενικό για τραυματισμούς από την έκρηξη στο πλοίο «Champions Jet 2»

Καταγγελία ότι οι τραυματίες δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα πληρώματος

Στη λήψη ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, προχωρά το Α' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά τις καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων, ότι στις 02/05/2018
σημειώθηκε έκρηξη στο μηχανοστάσιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου ''CHAMPION JET 2'' σημαίας Κύπρου.

Η έκρηξη αυτή στο «Champions Jet 2″ φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ναυτεργατών, που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα πληρώματος του εν λόγω πλοίου, αλλά σε άλλο πλοίο της εταιρείας.

Για την υπόθεση, σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και ξεκίνησε έρευνα των καταγγελλομένων με συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, προκειμένου όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος δικογραφίας να υποβληθεί αρμοδίως για ποινική αξιολόγηση.

Παράλληλα από Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, κλιμάκιο επιθεωρητών εστάλη άμεσα στο »CHAMPION JET 2», προκειμένου διενεργήσει επιτόπια αυτοψία στο μηχανοστάσιο του πλοίου, η οποία και θα συμπεριληφθεί στη σχηματιζόμενη δικογραφία.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» που προχώρησαν στην καταγγελία, σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «μηχανισμό συγκάλυψης» αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός ενώ ενόψει και της θερινής περιόδου ζητούν ελέγχους στο σύνολο των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία των σωματείων:

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Προς:
Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή
ΥΝΑ/Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας κ.Ισαάκογλου
Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά
ΠΝΟ
ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Μετά από καταγγελίες ενημερωθήκαμε για τον τραυματισμό δύο μελών του πληρώματος στο μηχανοστάσιο του Ε/Γ-Ο/Γ «CHAMPION JET 2» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEA JETS N.E.».

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλοίο με δρομολόγιο Πειραιά - Μύκονο – Νάξο – Θήρα, μία ώρα μετά τον απόπλου σημειώθηκε έκρηξη στο αριστερό μηχανοστάσιο με αποτέλεσμα να επιστρέψει το πλοίο στο Πειραιά και να διακομιστούν στον Μετροπόλιταν τα 2 μέλη του μηχανοστασίου, ο ένας με σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και με ελαφρότερα εγκαύματα ο δεύτερος.

Μετά από παρέμβαση μας στη ναυτολογία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι τα ονόματα των 2 μελών του μηχανοστασίου δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα πληρώματος (crew list) του πλοίου.

Και αυτό το γεγονός σε βάρος των ναυτεργατών με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή έρχεται να προστεθεί στο βωμό της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις εντατικοποίηση της δουλειάς και σε περιόδους επισκευών και επιθεωρήσεων, με ανασφάλιστη εργασία, με πετσοκομμένους μισθούς, μη εφαρμόζοντας ούτε ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι ΣΣΕ.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΝΑ με την διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αποζημίωση των τραυματισμένων ναυτεργατών και την έγγραφη ενημέρωση μας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom