Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Αναλγησία δίχως τέλος για τις συντάξεις χηρείας - Δεν αποσύρουν τον νόμο που τις πετάει αβοήθητες στον δρόμο (φωτο)


Ρεπορτάζ: Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας


Ντυμένες με μαύρα ρούχα και κρατώντας πανό στα χέρια που «φώναζαν» τα δίκαια αιτήματά τους, οι χήρες του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ (Αξιοπρέπεια - Ισότητα - Αλληλεγγύη)
συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά από το υπουργείο Εργασίας για να πενθήσουν για τα δύο χρόνια που ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) με τις ρυθμίσεις του έχει βάλει «ταφόπλακα» στις ζωές τους.

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον νόμο-λαιμητόμο, οι γυναίκες 52-55 ετών δικαιούνται το 50% της σύνταξης του συζύγου τους για τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται όταν φτάσουν τα 67. 

Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι γυναίκες που είναι κάτω των 52 ετών. Στη δική τους περίπτωση δικαιούνται το 50% της σύνταξης του συζύγου μόνο για τρία χρόνια και μετά διακόπτεται οριστικά.


Τα μέλη του συλλόγου ζητούν να γίνει άρση των παραπάνω ηλικιακών κριτηρίων, να λαμβάνουν το 70% του ποσοστού σύνταξης που εδικαιούτο ο εκλιπών και όχι το 50% που ισχύει σήμερα, καθώς και να μειωθούν τα απαιτούμενα έτη έγγαμου βίου σε τρία αντί για πέντε που είναι σήμερα. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου ΑΞΙΑ συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο και του κατέθεσαν τα αιτήματά τους.


Ομως, η συνάντηση ήταν απογοητευτική για τις χήρες που έχουν βρεθεί σε μια τόσο δυσμενή θέση, καθώς ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα ισχύσει κανονικά και δεν θα υπάρξει άρση των ηλικιακών κριτηρίων. 


Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή κάποιες από αυτές, συνειδητοποιώντας το αβέβαιο μέλλον που ορθώνεται μπροστά τους, δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε κλάματα. 

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και παρότι άρχισε να βρέχει, απέκλεισαν τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τελευταία στάση τους ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπία του συλλόγου κατέθεσε ψήφισμα.


Πάντως, όπως δήλωσαν οι γυναίκες του συλλόγου, η σημερινή απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που τις καταδικάζει και τις ρίχνει στον «Καιάδα» όχι απλά δεν τις κάνει να το βάλουν κάτω, αντίθετα τις δυναμώνει και τις πεισμώνει προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Παράλληλα, τόνισαν ότι η επόμενη κινητοποίησή τους θα είναι ακόμα πιο δυναμική.

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στις χήρες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους έδωσαν αρκετοί φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων. Μεταξύ άλλων, έξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΠΟΑΣΥ), της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ καθώς και άλλων συνταξιουχικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom