Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Φρούριο η Μυτιλήνη εν όψει της "θερμής" υποδοχής της κυβέρνησης του λαού

Από την Αθήνα στο νησί περί τις 17 διμοιρίες ΜΑΤ

του Γιάννη Σιδέρη

Δεν θα τολμάτε να κυκλοφορήσετε στους δρόμους, θα σας παίρνουν με τις πέτρες, έλεγε οργίλως ο αντιμνημονιακός Τσίπρας στους μνημονιακούς «πρώτης γενιάς», έως ότου κατέστη
ο ίδιος αλεξικέραυνο οργής, με αποτέλεσμα οι κλούβες των ΜΑΤ να μετατρέψουν την Ηρώδου του Αττικού σε μόνιμο… αμαξοστάσιο!

Ίδιες κλούβες θα υπάρχουν σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη, την οποία ο πρωθυπουργός και σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο θα επισκεφτούν προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου.

Από την Αθήνα θα μεταβούν στο νησί περί τις 17 διμοιρίες ΜΑΤ (από τα… καταργημένα), ενώ οι υπάρχουσες δυνάμεις του νησιού θα είναι επί ποδός, συνεπικουρούμενες από δυνάμεις της Χίου, καθώς οι κάτοικοι ετοιμάζουν… εγκάρδια και ένθερμη υποδοχή με απεργίες, πορείες και συλλαλητήριο!

Λογικό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα νιώθουν πολιορκούμενοι, καθώς το νησί τους γνώρισε εμπράκτως την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό. Μεταβλήθηκε σε μια δυστοπική καθημερινότητα που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Τώρα κατανοούν πως μεταφράστηκε ο σπαραξιδιάρικος διεθνισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνδυασμό με την ανικανότητά και αδιαφορία του, μετέτρεψε το νησί τους σε αποθήκη απόκληρων και τους ίδιους σε πολίτες «υπό περιορισμό».

Στα επεισόδια της προηγούμενης βδομάδας πολλοί, έμπλεοι δημοκρατικής οργής, είδαν μόνο τους φασίστες που επιτέθηκαν στους Αφγανούς καταληψίες της πλατείας Σαπφούς. Μα σαφώς υπήρχε οργανωμένη φασιστική εμπροσθοφυλακή. Ένας μέσος πολίτης μη οργανωμένος σε κάποια ακραία ομάδα, δεν νομίζουμε ότι θα προμηθευόταν ναυτική φωτοβολία την οποία θα εκτόξευε εναντίον άοπλων ανθρώπων. Ούτε επίσης θα εκφωνούσε το ανατριχιαστικό «κάψτε τους ζωντανούς».

Όμως αυτό είναι το κακόηθες δένδρο που κρύβει το προβληματικό δάσος, την αγανάκτηση των πολιτών της Μυτιλήνης (στην οποία έχει αναφερθεί ο δήμαρχος κ. Γαληνός αλλά διαπίστωσε και ο βουλευτής τη ΝΔ Ιάσων Φωτήλας), οι οποίοι κάτοικοι δεν αντέχουν πλέον να γίνονται οι ίδιοι παράπλευρα θύματα των πολέμων της Μέσης Ανατολής.

Και αυτό είναι τα λιγότερο, καθώς η υπόθαλψη προσφύγων είναι μια πρόσκαιρη (και ανθρωπιστικώς επιβεβλημένη) συμβίωση. Κάποτε ο πόλεμος στην Συρία θα κατασιγάσει, η φρίκη θα γίνει ανάμνηση και πολλοί πρόσφυγες θα επανακάμψουν στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς η ζωή στην Συρία δεν ήταν και τόσο ανυπόφορη, όσο την διεκτραγώδησαν τα δυτικά ΜΜΕ, για ύστερους λόγους.

Όμως οι μεταναστευτικές ροές των οικονομικών μεταναστών θα συνεχιστούν αενάως εάν δεν παρθούν μέτρα αποτροπής. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης (όπως και της Χίου, Σάμου, Λέρου κλπ), δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται στις ζωές τους τα συμπτώματα της ανέχειας του Τρίτου Κόσμου, και να μετατραπούν σε ισόβιους υποδοχείς των φτωχών της γης.

Πολύ περισσότεροι που υφίστανται την πολιτική μιας κυβέρνησης η οποία εθίζεται στα μεγάλα δακρύβρεκτα λόγια, αλλά στην πράξη είναι τόσο ανίκανη και αδιάφορη, με αποτέλεσμα και δύσκολη να γίνεται η ζωή των γηγενών και φρικώδης αυτή των προσφύγων και μεταναστών.

Παράδειγμα: Όπως κατήγγειλε μετά από επίσκεψή του στο νησί ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπήρχαν εγκαταστάσεις λυμάτων στη Μόρια ικανές να εξυπηρετήσουν μέχρι 800 άτομα. Φυσικά δεν επαρκούσαν και οι μετανάστες «εξυπηρετούντο» στις ανοιχτές εκτάσεις, στα χωράφια και στους δρόμους! Τα ζουν αυτά οι κάτοικοι των διπλανών χωριών και λογικά δυσανασχετούν (αν δεν εξαγριώνονται).

Για να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις τωρινές ανάγκες, η Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του 2017 ενέκρινε κονδύλι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση ακόμη δεν το έχει εκταμιεύσει!

Στις 24 Απριλίου ο αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας (ανήσυχος, όχι τρομαγμένος, όπως είπε) δήλωνε στη Βουλή για την εκρηκτική αύξηση των ροών: «Στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισόδους με κύριο βάρος στην Λέσβο όπου είχαμε με 1.189 εισόδους. Σήμερα το πρωί (σ.σ. της 24ης Απριλίου) η καταγραφή δίνει 206 νέες εισόδους στην Μυτιλήνη».

Εν τω μεταξύ χθες η Frontex ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν το 2018 κατά 17% οι πρόσφυγες/ μετανάστες που έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω των νερών του Αιγαίου (δηλαδή τι προσφέρει η Frontex πέραν της καταγραφής;)

Στους ανωτέρω δεν υπολογίζονται οι αυξημένες ροές του Έβρου. Από τι αρχές του 2018 στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας επιχείρησαν να περάσουν στη γείτονα μόνο 356 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι και συνελήφθησαν! Αντιστοίχως στον Έβρο το ίδιο διάστημα πέρασαν 2.700 (προφανώς στη Βουλγαρία είχε… σκοτεινιά, εδώ είδαν φως και μπήκαν!).

Η πολιτική αποτροπής επί της τωρινής κυβέρνησης έχει καταργηθεί και ως ιδέα, οι επιστροφές είναι κατώτερες του αναλογούντος αριθμού, οι ρυθμοί της υπηρεσίας ασύλου μακρόσυρτες (π.χ. στη Μυτιλήνη εξετάζονται 12 αιτήσεις την ημέρα όταν την ίδια μέρα μπορούν να φτάσουν και 150 -200 άτομα).

Τα νησιά βουλιάζουν, τα Κέντρα Υποδοχής ασφυκτιούν, οι συνθήκες γίνονται ανυπόφορες, η ένταση μεταξύ γηγενών και εισερχόμενων θα αυξάνει. Και όσοι θα επαναπαύονται ότι όλα έχουν καλώς και μόνο οι ακροδεξιοί εναντιώνονται στην παρουσία τόσων μεταναστών/προσφύγων, ας ελπίσουμε να μη φτάσει η μέρα που αυτοί οι «ακροδεξιοί» θα είναι πολλοί - καθώς δεν θα είναι ακροδεξιοί αλλά πολλοί οι αγανακτισμένοι κάτοικοι.

Διεξάγεται εδώ και χρόνια ένα πείραμα κοινωνικής μηχανικής, με ιδεολογικά προτάγματα και στόχο την διαπερατότητα των συνόρων (άλλωστε έχει σύνορα η θάλασσα;). Όσοι υπερασπίζονται τη στεγανότητα των συνόρων, καταχωρούνται στους απάνθρωπους, τους ακροδεξιούς, τους εθνικιστές, τους φασίστες. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στη Ευρώπη. Με αυτές τις πολιτικές η άνοδος των ακροδεξιών γίνεται εν τέλει αυτοεκπληρούμενη προφητεία!
https://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom