Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ γίνονται υποχρεωτικά ιδιωτικοί υπάλληλοι - Ελάχιστες οι εθελούσιες έξοδοι (φωτο & βίντεο)

Κατάληψη στα κεντρικά της ΔΕΗ - Οι συνδικαλιστές αντιδρούν στην πώληση των ορυχείων

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους από τη ΔΕΗ που πάνε στις ιδιωτικές εταιρείες - Τι προβλέπει ο νόμος για την απόλυσή τους και τι θα γίνει με τις εθελούσιες εξόδους - Ως το τέλος Μαΐου οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των εργαζόμενων

Τα γραφεία της ΔΕΗ όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το Δ.Σ. για την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων είναι υπό κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη το θέμα είναι μάλλον τυπικό. Οι μονάδες θα πωληθούν οι εργαζόμενοί τους θα φύγουν υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ και θα γίνουν υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιρειών που θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες.
Ουσιαστικά η πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που διατίθενται προς πώληση, θα μετακινηθούν στις θυγατρικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν και που στη συνέχεια θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ. Αυτό, καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει αναγγελθεί και περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση θα περιοριστεί πιθανότατα δραστικά.
Κάπως έτσι υπάρχουν ερωτήματα για το μέλλον των εργαζόμενων καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν εκτός ΔΕΗ και εργαζόμενη σε μια ιδιωτική επιχείριση. Το εργασιακό καθεστώς τους θα αλλάξει δραματικά και υπάρχει φόβος για σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους.
Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν είναι εκείνοι που εργάζονται στις μονάδες 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας.

Το μέλλον των εργαζομένων

Ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση.
Παράλληλα υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες.
Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.
https://www.newsit.gr/

Κατάληψη στα κεντρικά της ΔΕΗ -Οι συνδικαλιστές αντιδρούν στην πώληση των ορυχείων

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, πραγματοποιούν συνδικαλιστές από χτες το βράδυ.

Οι συνδικαλιστές έχουν αποκλείσει τον 6ο όροφο όπου βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων και σκοπεύουν να ακυρώσουν την συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην πώληση των λιγνιτωρυχείων της εταιρείας στην Αρκαδία και την Δυτική Μακεδονία και δηλώνουν αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

«Δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά των εργοστασίων και των ορυχείων στους ψευτοεπενδυτές» δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.


Δεν θα παραδώσουμε την εταιρεία σε ψευτοεπενδυτές δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.


http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: