Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Χρόνια Πολλά σ' όλες τις Μανούλες του κόσμου μ' ένα τριαντάφυλλο και μια αγκαλιά


Η καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μάη σαν εθνικής γιορτής, "η μέρα της μητέρας", στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια,της Ana Jarvis.

Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.

Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζουν την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Στην Ελλάδα λαϊκοί,έντεχνοι και δημοτικοί καλλιτέχνες τίμησαν διαχρονικά με το παραπάνω τη Μητέρα,τη Μανούλα,τη Μαμά...



"ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΠΝΟΦΥΤΙΣΣΑ" του Πάνου Χατζόπουλου

Το τραγούδι αυτό του Πάνου Χατζόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν "ο εθνικός ύμνος" του Αγρινίου. Αναφέρεται στη μητέρα που ανάλωσε όλη της την ζωή στο καπνοχώραφο για να βγάλει πέρα την οικογένεια. Κουραστική και μονότονη ήταν η δουλειά του καπνού αλλά για τις γυναίκες ακόμα δυσκολότερη με τις επιπλέον δουλειές του σπιτιού.

Προσωπογραφία της Mητέρας μου Μάνος Χατζιδάκις


«Η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ αγαπάει.Θα θελε να χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ έχει αντίκρυ της και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ ούτε μπορεί να τηνε σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή να καρτεράει μια δυο στιγμές που πέρασαν, μια δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για εκείνη».
Μάνος Χατζιδάκης



«μα πιο πολύ, η όψη της μητέρας μου,
όταν γυρνώ αργά το βράδυ και τη βρίσκω
μ ένα βιβλίο στο χέρι να προσμένει
βουβή, ξαγρυπνισμένη και χλομή».
Ντίνος Χριστιανόπουλος



Ο Νίκος Χατζόπουλος με το βιολί του για όλες της Μανούλες με αγάπη



Σεβασμό και αγάπη στη Μάνα λέει ο άρχοντας του Δημοτικού μας τραγουδιού Τάκης Καρναβάς



Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα,γιορτή της Μητέρας κι επειδή η επικαιρότητα είναι αμείλικτη:"Μάνα που ζω;"ρωτάει ο Βαγγέλης Κορακάκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom