Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Συνωστισμός για μία θέση στο Δημόσιο


Ανοιξαν οι «πύλες» των διορισμών στο Δημόσιο και οι υποψήφιοι συνωστίζονται στους προθαλάμους των υπουργείων, των πολιτικών γραφείων, αλλά και στις υπηρεσίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

«Καραβιές» υποψηφίων παρουσιάστηκαν τόσο στο υπουργείο Παιδείας, για τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων δασκάλων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, όσο και στον τελευταίο διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Ιωάννης Καραβοκύρης, είναι εντυπωσιακά. Για τις 8.166 θέσεις καθαριότητας που προκηρύχθηκαν στους 300 δήμους, υπήρξαν 130.016 αιτήσεις από ισάριθμους πολίτες.

Κατά μέσον όρο, για κάθε μία θέση απασχολουμένου στην καθαριότητα ενός δήμου ενδιαφέρθηκαν περίπου 16 υποψήφιοι. Και ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ζήτηση για τις θέσεις επιμελητών στα δικαστήρια της χώρας. Για τις 21 θέσεις που προκήρυξε το ΑΣΕΠ πέρυσι, υπήρξαν 4.665 ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, για κάθε θέση παρουσιάστηκαν κατά μέσον όρο 230 ενδιαφερόμενοι.

Με την ίδια αναλογία ενδιαφερομένων προς θέσεις εργασίας πραγματοποιήθηκε από το ΑΣΕΠ και ο πρόσφατος διαγωνισμός πλήρωσης 42 θέσεων εργασίας στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Συνολικά συγκεντρώθηκαν 9.661 αιτήσεις, αντιστοιχώντας σε 230 υποψηφιότητες για κάθε θέση.

Ρεκόρ σημειώθηκε για τις δύο θέσεις επιμελητών (κλητήρες), με το προσόν της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για τις οποίες υπεβλήθησαν 872 αιτήσεις.

Και στους τρεις διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι θέσεις που περιγράφηκαν, αφορούσαν αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), δηλαδή θέσεις με χαμηλά επαγγελματικά προσόντα. «Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας στρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες νέων προς το Δημόσιο, αναβιώνοντας το όνειρο της μονιμότητας και του σταθερού μισθού», είπε χθες σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων των Ανεξάρτητων Αρχών (ΟΕΑΑ) ο κ. Καραβοκύρης. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ προσέθεσε ότι «σε ένα περιβάλλον εργασιακής αστάθειας, η σταθερή θέση απασχόλησης στο Δημόσιο αποτελεί μεγάλο δέλεαρ, ιδίως στις προσλήψεις θέσεων χαμηλών προσόντων».

Συνωστισμός ενδιαφερομένων υπήρξε και κατά τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων δασκάλων από το υπ. Παιδείας. Ο ανταγωνισμός εντάθηκε, καθώς φέτος αυξήθηκαν οι αιτήσεις για μία θέση αναπληρωτή ή ωρομισθίου δασκάλου. Για τη σχολική χρονιά 2018-2019 υπεβλήθησαν συνολικά 121.616 αιτήσεις εκπαιδευτικών για τους πίνακες αναπληρωτών και 68.439 αιτήσεις για τους πίνακες ωρομισθίων. Για τα σχολεία Γενικής Παιδείας (δηλαδή, όχι για τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα μουσικά) υπεβλήθησαν 98.928 αιτήσεις για θέσεις αναπληρωτών και 56.981 για θέσεις ωρομισθίων. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών υποβάλλει αίτηση μόνο για θέση αναπληρωτή. Πέρυσι, είχαν κατατεθεί 110.000 αιτήσεις για τους πίνακες αναπληρωτών, ενώ έγιναν περίπου 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμός των προσλήψεων σε θέσεις αναπληρωτών αναμένεται ο ίδιος και φέτος, καθώς έως τώρα η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας για διορισμούς σε θέσεις μονίμων.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς επαγγελματικών λυκείων και δημοσίων ΙΕΚ να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει εντός Μαΐου και να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Ανοιξε η κάνουλα

Τα μεγέθη δείχνουν ότι αυξάνει γρήγορα η ζήτηση για μία θέση στο Δημόσιο. Καθώς η χώρα εισέρχεται για τα καλά σε προεκλογικό κύκλο, η κυβέρνηση ανοίγει την κάνουλα των προσλήψεων. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι έγιναν 2.913 τακτικές προσλήψεις, ενώ φέτος μόνον εκείνες των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν τις 8.000. Αλλοι 1.000 θα προσληφθούν στον νέο οργανισμό του κτηματολογίου, και δεν είναι μόνον αυτές. Υπάρχουν πολλές περισσότερες συμβάσεις μίσθωσης έργου (συμβασιούχοι) που περνούν στα πιο χαμηλά της δημοσιότητας. Μόνον το 2017 υπήρξαν 14.836 τέτοιες συμβάσεις, κυρίως στους ΟΤΑ, τα δημόσια νοσοκομεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Πάντως, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μεγάλο ποσοστό των χιλιάδων αιτήσεων, που συλλέγει για τις διάφορες θέσεις που προκηρύσσει η ανεξάρτητη αρχή, προέρχεται από τους ίδιους ενδιαφερομένους.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom