Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι - Κλειστά αύριο 16 σχολεία


της Ελένης Κριτσιδήμα

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της έντονης, συνεχόμενης δυσοσμίας που επικρατεί τις τελευταίες ώρες. Αρκετοί από αυτούς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς φοβούνται για την υγεία τους.

Οι διαμένοντες κοντά στη θάλασσα (δηλαδή οι κάτοικοι Περάματος, Κερατσινίου αλλά κι ενός τμήματος του Πειραιά) δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, αφού ουδείς μπορεί να τους απαντήσει επίσημα αφενός γιατί υπάρχουν οι δυσάρεστες οσμές και αφετέρου από πού δημιουργούνται.

Η αποπνικτική από τις οσμές ατμόσφαιρα είναι ένα φαινόμενο που τους ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως τείνει να γίνει μόνιμο πρόβλημα αυτών των περιοχών.

Νωρίτερα σήμερα ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας δήλωσε πως έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες αλλά το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.

Μάλιστα απέδωσε τη μη επίλυση σε γραφειοκρατικούς λόγους λέγοντας ότι «Οι θεσμικές δυσκολίες, τα τυπικά ή μη εμπόδια, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προθεσμίες των διαγωνισμών δεν μπορούν να παραμένουν οι αιτίες συντήρησης του προβλήματος, ούτε να αναιρούν την κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του».

Με την κοινή ανακοίνωση ζητούν:

(1) Να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής αυτής, αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών.

(2) Να ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να εξετάσει το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας.

(3) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι φαινόμενα δυσάρεστων οσμών παρατηρούνται και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου και άλλων χημικών προϊόντων, ζητάμε οι έλεγχοι να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.

(4) Να ενταθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμον προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών. Στην ίδια κατεύθυνση να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας χημικών προϊόντων (καυσίμων, προϊόντων πετρελαίου κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή

Ωστόσο ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας μην κρύβοντας την αγωνία και την ανησυχία του προέβη σε απόφαση που κλείνει σχολικές μονάδες αύριο 4 Μάϊου 2018 (δείτε παρακάτω τη λίστα). Όπως αναφέρει τα σχολεία θα κλείσουν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας οσμών και ρύπανσης της ατμόσφαιρας που πιθανόν να επιβαρύνουν τους μαθητές.

Εντύπωση προκαλεί η σιγή ιχθύος που τηρείται από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Περάματος (πρόκειται για τον όμορο Δήμο), την ώρα μάλιστα που οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων εταιρειών πετρελαιοειδών .

Τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά είναι:

5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου

1ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

3ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

4ο Λύκειο Κερατσινίου

1ο Λύκειο Δραπετσώνας

2ο Λύκειο Δραπετσώνας.

https://meaculpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom