Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Tον δρόμο για τα δικαστήρια έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ΔΕΗ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η μέχρι στιγμής κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού αμφισβητεί μέσω της προσφυγής που κατέθεσε στο ΣτΕ την μεθοδολογία σχετικά με μια παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ, που ρυθμίζει και προσδιορίζει το κόστος παραγωγής στα νησία της περιόδου 2012-2013.
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί ταμπού εδώ και αρκετά χρόνια για εμάς που ασχολούμαστε με το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και που προφανώς έχει να κάνει με το πολοσυζητημένο θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στην χώρα μας.
Πρακτικά από ότι καταλαβαίνω με τα όσα γνωρίζω αλλά και μπόρεσα να μάθω η ΔΕΗ διεκδικεί μια διαφορά περί των 100 εκατομμυρίων ενώ παράλληλα αναμένει με μεγάλη ανυπομονησία την τελική απόφαση της ΡΑΕ για τα ανακτήσιμα ποσά των ετών 2012-2015 προκειμένου να ξεκινήσει τις νέες προσφυγές.
Η όλη υπόθεση σκοντάφτει και στο γεγονός πως παρ’όλο που η χώρα μας έχει δεσμευτεί μέσω των μνημονιακών της υποχρεώσεων για καταγραφή των δαπανών ΥΚΩ(της ΔΕΗ), με τον ταυτόχρονο προσδιορισμό του ανακτήσιμου ποσού και το ισόποσο διαμερισμό των εξόδων στους καταναλωτές, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε ποτέ(καταληκτική ημερομηνία Ιούλιος 2017).
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν προκύπτει και μια ακόμη διαφορά μεταξύ ΔΕΗ-ΡΑΕ, και αυτή δεν είναι άλλη από την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΔΕΗ( με όλες τις νόμιμες επιφυλάξεις) πως τα στοιχεία που διαθέτει η ίδια σχετικά με την μεθοδολογία και τον έλεγχο της ΡΑΕ, παρουσιάζουν σημαντική διαφορά με εκείνα που έχει η ΡΑΕ.
Ειδικότερα και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό το οποίο ουσιαστικά η ΔΕΗ θα διεκδικήσει με τα όσα σκοπίμως αφήνει να διαρρεύσουν. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ κυμαίνεται γύρω στα 735 εκατομμύρια, με την ΡΑΕ να υποστηρίζει πως αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στα 375 εκατομμύρια.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το όλο ζήτημα της ‘’αναμενόμενης’’ απόφασης της ΡΑΕ η οποία εδώ και αρκετό καιρό αργεί να δημοσιευτεί δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ περισσότερο, δεδομένου του γεγονότος πως σε λίγες ημέρες η ΡΑΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφανθεί για το ζήτημα μιας και στις 11 Σεπτεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου