Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Κυπελλούχος Ελλάδας η Α.Ε.Κ. στο μπάσκετ μετά από 17 χρόνια (φωτο)


Το πρώτο της Κύπελλο μετά από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια και τέταρτο της ιστορίας της κατέκτησε η Α.Ε.Κ., επικρατώντας χθες σε έναν συγκλονιστικό τελικό του Ολυμπιακού με 83-88.

Είναι ο πρώτος τίτλος που κατακτά η «Βασίλισσα» από το 2002, όταν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος και πάλι εναντίον του Ολυμπιακού.

Η Α.Ε.Κ. εμφανίστηκε στο παρκέ πιο ψυχωμένη, πιο διαβασμένη, με περισσότερες λύσεις, ήταν μόνιμα σε θέση οδηγού και φυσιολογικά έφτασε στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου στο τιμόνι.

Από την άλλη, οι ερυθρόλευκοι έμειναν στα 9 Κύπελλα και έχασαν τον πρώτο από τους τρεις τίτλους που θα διεκδικήσουν φέτος.

Κορυφαίος για τους νέους Κυπελλούχους Ελλάδας ο Χάρις με 17 πόντους (και κρίσιμο καλάθι 13’’ πριν το τέλος για το 82-86), από κοντά ο Χάντερ με 15, εξαιρετική εμφάνιση από τον νεοαποκτηθέντα Πάντερ με 14 πόντους, ο οποίος έμοιαζε σαν να ανήκει στην ΑΕΚ καιρό, ενώ γενικά ο Σάκοτα πήρε... κάτι σχεδόν από όλους.

Την ίδια για τον Ολυμπιακό, 20 πόντους και 9 ασίστ είχε ο Σπανούλης, ο οποίος κράτησε όρθια την ομάδα του, όμως κουράστηκε στο τέλος και μην έχοντας βοήθειες, δεν μπόρεσε να κάνει το… κάτι παραπάνω για να ανατρέψει τα δεδομένα, 17 πόντους και 8 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Μιλουτίνοφ, διψήφιοι οι Στρέλνιεκς (14π.), ΜακΛίν (10π.) και Πρίντεζης (10π.), με τον υπαρχηγό των ερυθρολεύκων να μην είναι στα… γνωστά στάνταρ του και να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και στις δύο άκρες του παρκέ. Κακός ο Παπανικολάου (παρά τα 12 ριμπάουντ) με 2/11 σουτ, δεν προσέφερε τίποτα ο Μάντζαρης που αποβλήθηκε και με 5 φάουλ, 0 από Ρόμπερτς-Τόμπσον-Γουίλτζερ.

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88



Το ματς

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο παρκέ με σαφή πρόθεση να χτυπήσουν κοντά στη ρακέτα. Σπανούλης-Μιλουτίνοφ από τη μία και Λαρεντζάκης-Χάντερ από την άλλη οδηγούσαν Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα για το 7-7 στο 3’. Τζέιμς και Λαρεντζάκης έβαλαν μπροστά στο σκορ την Ένωση με 5 πόντους (7-12), αλλά οι ερυθρόλευκοι απάντησαν άμεσα με δικό τους 7-0, για να ανακτήσουν εκ νέου τα ηνία της αναμέτρησης, 14-12. Οι φιναλίστ του τελικού έπαιζαν… άκρως επιθετικό μπάσκετ, είχαν δώσει τρελό ρυθμό και συνέχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ, με την ευστοχία τους να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Οι back to back… βόμβες του νεοαποκτηθέντα Πάντερ από τα 6.75 έδωσαν την ευκαιρία στην Ένωση να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με το υπέρ της 26-23, με την ομάδα του Σάκοτα να έχει 4/4 τρίποντα.

Η ΑΕΚ ήταν «καυτή» και έκανε… μπαμ. Είτε από μακριά, είτε από μέση απόσταση, είτε από κοντά, οι κιτρινόμαυροι έμοιαζαν να κάνουν ό,τι θέλουν στην επίθεση και μοιραία ξέφυγαν για πρώτη φορά με οκτώ πόντους, 28-36 απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δεν θύμιζε τον… γνωστό Ολυμπιακό στα μετόπισθεν. Ο Ρόμπερτς αντί να βοηθάει τους Πειραιώτες, «βοηθούσε» την Ένωση αφού ήταν… πλήρως αρνητικός, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να αναγκάζεται να τον βγάλει και να ξαναρίξει στο παρκέ τον Σπανούλη. Την ίδια ώρα, όμως, η ΑΕΚ παρέμενε σε θέση οδηγού, παίρνοντας «πράγματα» από όλους τους παίκτες της και με τον Ξανθόπουλο από μακριά να διαμορφώνει το 33-41! Η Ένωση δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με πάνω από 60% στα δίποντα και πάνω από 70% στα τρίποντα, με τους ερυθρολεύκους να… επιστρέφουν και να μαζεύουν τη διαφορά. Με τους Σπανούλη, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Στρέλνιεκς να… σέρνουν το χορό και να εκμεταλλεύονται το κιτρινόμαυρο black out, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έκλεισε το ημίχρονο μόλις στο -3, 42-45, με τον Καββαδά να ευστοχεί σε buzzer beater φόλοου.

Σε μονομαχία των Σπανούλη-Μιλουτίνοφ και Χάντερ-Χάρις εξελίχθηκαν τα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου. Οι δύο πλευρές έβαζαν εκατέρωθεν καλάθια, με την ΑΕΚ να διατηρείται σε θέση ισχύος, έστω και οριακά, 51-53. Ο Σφαιρόπουλος έριξε στο παρκέ τον αδύναμο αμυντικά Γουίλτζερ και η ΑΕΚ τον στόχευσε σταθερά, βρίσκοντας εύκολα καλάθια, ωστόσο την ίδια στιγμή ο V-Span ήταν στη… ζώνη του λυκόφωτος και με μεγάλα σουτ, κρατούσε στο «κόλπο» τους Πειραιώτες, 57-59. Δύο σερί καλάθια από τον Μιλουτίνοφ (που ήταν ο δεύτερος καλύτερος ερυθρόλευκος παίκτης μετά τον Σπανούλη) έφεραν τους Πειραιώτες μπροστά στο σκορ μετά από ώρα, 61-60, ωστόσο γρήγορα-γρήγορα η Ένωση έφερε εκ νέου τα πάνω-κάτω. Με τον Χάρις να συνεχίζει… άχαστος από μέση απόσταση (δεν μπορούσε να βρει αντίδοτο ο Σφαιρόπουλος), η ΑΕΚ κατάφερε να κλείσει το δεκάλεπτο ούσα μπροστά με 2 πόντους (63-65) κι ενώ ο Παπανικολάου πιστοποίησε το κακό επιθετικά βράδυ του, αστοχώντας σε ελεύθερο τρίποντο στην εκπνοή.

Η ΑΕΚ έδειχνε να λειτουργεί καλύτερα στο παρκέ και γρήγορα-γρήγορα στην εκκίνηση του τέταρτου δεκαλέπτου πήρε ένα «μαξιλαράκι» επτά πόντων (65-72), αναγκάζοντας τον Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ-άουτ. Πέντε σερί πόντοι από Στρέλνιεκς-ΜακΛίν, διατήρησαν σε απόσταση αναπνοής τον Ολυμπιακό για το 70-72, αλλά η Ένωση εκμεταλλεύτηκε τα ομαδικά φάουλ που είχε συμπληρώσει από νωρίς η ομάδα του Σφαιρόπουλου και με συνεχόμενες βολές ξέφυγε εκ νέου με 71-77 στο 35’. Ο Στρέλνιεκς έβαλε μεγάλο τρίποντο, αλλά ο Τζέιμς «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο, ενώ με βολές των Πάντερ-Γκριν, οι κιτρινόμαυροι διατηρήθηκαν… άνετοι σε θέση ισχύος, 76-83. Οι Πειραιώτες είχαν εκ νέου τη λύση και με τους Στρέλνιεκς-Παπαπέτρου έδωσαν… άρωμα θρίλερ στον τελικό, μειώνοντας σε 81-83 στο 38’. Με εκατέρωθεν βολές, διαμορφώθηκε το 82-84, την ώρα που ο Παπαπέτρου, 34’’ πριν τη λήξη, να χάνει λέι απ στον αιφνιδιασμό και τη δυνατότητα να ισοφαρίσει. Ο Χάρις πήρε την επόμενη επίθεση και παρά την άμυνα του Παπανικολάου πέτυχε μεγάλο καλάθι, χρίζοντας για τα καλά αφεντικό την ΑΕΚ, 82-86, 14’’ πριν το φινάλε του αγώνα. Ο Στρέλνιεκς κέρδισε το φάουλ και πήγε στη γραμμή για δύο βολές, αλλά έβαλε μόνο τη μία και ουσιαστικά τα πάντα… τελείωσαν, με τον Τζέιμς να υπογράφει το 83-88 και την Ένωση να στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας.

sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom