Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Προκλητική συγκέντρωση Τσάμηδων έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησαν οι Τσάμηδες, ζητώντας από την Ελλάδα «να ζητήσει
συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές» από όπου «εκδιώχθησαν».
Όπως σημειώνει το Reuters, Ελλάδα και Αλβανία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων  τους (sic) αλλά και τους καθεστώτος εμπόλεμης κατάστασης που δεν έχει ακόμη αρθεί μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται να καταλήξουν  έως τις 8 Απριλίου,  ώστε να διασφαλισθεί ότι η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στο δρόμο της για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Τσάμηδες, αναφέρει το Reuters, είναι εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους συστηματικά παραβλέπονται καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους όπως Τσαμουριά και Βόρειος Ηπειρος.
Μιλώντας ενώπιον μερικών χιλιάδων Τσάμηδων που διαδήλωσαν στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, είπε: Πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη».
«Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε εκδίκηση , δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων, θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε
«Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, να ανακτήσουμε το στάτους που είχαμε προτού βιαίως απομακρυνθούμε. Δεν απαιτούμε τις περιουσίες μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά», δήλωσε ο Ιντρίζι χειροκροτούμενος από το ειρηνικό, όπως αναφέρει το Reuters, πλήθος.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι ο «Ιντρίζι απέρριψε τις κατηγορίες της Ελλάδας ότι οι Τσάμηδες είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, δείχνοντας μεγάλες φωτογραφίες που ‘αποδείκνυαν’ τη συνεργασία των ελλήνων ηγετών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί».

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αμα εχεις να κανεις με εναν υπ εξωτερικων με ειδικευση στη συγκομιδη
λαχανιδων οπως ειναι ο ``αριστερος``Κοντζιας οχι μονο τσαμηδες θα
διεκδικουν απο την Ελλαδα και θα απαιτουν να ζητησουμε συγνωμην επειδη
δεν προλαβαν να σφαξουν μερικες χιλιαδες ακομα ελληνων αλλα απαιτησεις
μπορει να εχει και καμια μειονοτητα απ τη Λ Αμερικη που ακουσε οτι στην ελλαδα οτι ζητησει κανεις το παιρνει με τη μεγαλυτερη ευκολια
Εκεινο βεβαια που πρεςπει να προσεξει ιδιαιτερα η Ελλαδα ειναι να μην προβαλει κανενα σοβαρο εμποδιο στο αιτημα της Αλβανιας για την ενταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθως και την ευημερια των 75.000 αλβανων που ζουν στην Ελλαδα

Read more: Go to TOP and Bottom