Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


Από τη μια ψάχνουν το... πράσινο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και κάνουν αυτοψία και από την άλλη ξεκινά η διαδικασία της διαιτησίας για την καναδική εταιρεία, όχι όμως για
περιβαλλοντικό ζήτημα όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά για την υποχρέωσή της να κατασκευάσει μονάδα επεξεργασίας χρυσού, αργύρου, χαλκού στο Στρατώνι

Χαμένοι στα «δάση» του Ελληνικού συνεχίζουν να είναι οι αρμόδιοι που πραγματοποίησαν χθες αυτοψία στην επίμαχη έκταση επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με την κήρυξη ή μη του 50% του χώρου ως αρχαιολογικού.

Κλιμάκιο της Επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της Περιφέρειας επισκέφτηκε το τμήμα των 37 στρεμμάτων που νωρίτερα φέτος το Δασαρχείο Πειραιά είχε χαρακτηρίσει δασικό και διενήργησε αυτοψία σε αρκετά σημεία, κίνηση απαραίτητη πριν εκδοθεί η τελική απόφαση.

Τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πολλές δεκαετίες πριν (την περίοδο 1932-1965) από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Πιρς που τότε στεγαζόταν στην περιοχή βρίσκονται επί της Ποσειδώνος πλησίον των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχουν θεωρηθεί εδώ και μήνες ως «τεχνητή φυτεία» από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αυτήν ακριβώς τη γνωμοδότηση επικαλέστηκαν η Ελληνικόν ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ όταν τον περασμένο Μάιο κατέθεσαν ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά. Ενσταση ωστόσο, επίσης κατά της απόφασης του δασάρχη, έχει ασκήσει και η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν δάσος όχι μόνο τα 37 στρέμματα, ανεξάρτητα αν έχουν φυτευτεί τεχνητά ή όχι, αλλά και 400 ή περισσότερα στρέμματα, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος της παραλιακής έκτασης του Αγίου Κοσμά.

Τα 37 επίμαχα στρέμματα θεωρούνται η αχίλλειος πτέρνα του έργου καθώς εκεί έχει χωροθετηθεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη του, η ανάπτυξη πολυτελούς resort με καζίνο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων. «Δεν πρόκειται για Legoland», είχε δηλώσει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υπονοώντας ότι το master plan δεν μπορεί να αλλάξει έτσι εύκολα.

Η τελική απόφαση της Επιτροπής αμφισβητήσεων αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη όμως κι αν δικαιώσει το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικόν ΑΕ, το ζήτημα δεν θα λήξει εύκολα.

Αν η Επιτροπή Αγώνα χάσει την υπόθεση θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να μπλοκάρει την υπόθεση αφού όσο εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στον επενδυτή. Τμήμα του παζλ είναι και οι δασικοί χάρτες της περιοχής που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, παρ' ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Το σίριαλ του Ελληνικού εναλλάσσεται καθημερινά με εκείνο της Εldorado, όπου χθες ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία της διαιτησίας. Το οξύμωρο στο έγγραφο που παρέλαβε η εταιρεία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ότι δεν αφορά κανένα περιβαλλοντικό ζήτημα, όπως ισχυριζόταν επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα η κυβέρνηση, παρά αμιγώς τεχνικά θέματα.

Στην ουσία το έγγραφο που παρέλαβε η Eldorado την καλεί να αναγνωρίσει την υποχρέωση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας χρυσού, αργύρου και χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος Στρατωνίου, καθώς και ότι δεν μπορεί να παραγάγει άλλο μετάλλευμα απ' όσο έχει δεσμευθεί.

Την καλεί όμως και να αναγνωρίσει ότι η τεχνική μελέτη που είχε υποβληθεί το 2014 για τη μεταλλουργική μονάδα αποτελεί τροποποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Σε απάντηση της Eldorado επισημαίνεται ότι η τεχνική μελέτη που κατέθεσε για το Στρατώνι είναι πλήρως τεκμηριωμένη και δεν παραβαίνει τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Παρ' όλα αυτά, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη διαιτησία.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Τζορτζ Μπερνς δείχνει σαφέστατα ότι έχουν κατέβει οι τόνοι, εκτίμησε ότι μέσω της διαιτησίας η εταιρεία θα δικαιωθεί πλήρως και επισήμανε ότι, αφού παραλάβει τα στοιχεία και τις απαιτούμενες άδειες, τότε θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές στην Ελλάδα.

Νέα ένταση είχε επικρατήσει νωρίτερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν ομάδα μεταλλωρύχων, αφού πρώτα συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, εισέβαλαν τελικά το κτίριο.

http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom