Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ερευνα-σοκ: Πάνω από 40 εκ. άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς δουλείας

Σεξουαλική εκμετάλλευση και εκμετάλλευση παιδιών

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς δουλείας τον περασμένο χρόνο, καταναγκαστικής εργασίας και καταναγκαστικών γάμων, σύμφωνα με την πρώτη
κοινή εκτίμηση που έκαναν σημαντικές οργανώσεις κατά της δουλείας σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων παγκοσμίως και με το διεθνές έγκλημα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία ανήκει στον ΟΗΕ, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσαν ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν θύματα της σύγχρονης δουλείας το 2016, αλλά πρόσθεσαν ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, 24,9 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε εργοστάσια, σε εργοτάξια, σε χωράφια και σε αλιευτικά, ως οικιακοί βοηθοί ή να παρέχουν υποχρεωτικά σεξουαλικές υπηρεσίες, ενώ 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται σε καταναγκαστικούς γάμους.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις σκλάβους ήταν γυναίκες και κορίτσια και ένα στους τέσσερις παιδί και η σύγχρονη δουλεία είναι πιο διαδεδομένη στην Αφρική, ενώ ακολουθούν η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση.

«Οι σύγχρονοι σκλάβοι παρήγαγαν μέρος των τροφίμων που τρώμε και των ρούχων που φοράμε και έχουν καθαρίσει τα κτίρια στα οποία πολλοί από εμάς κατοικούν ή εργάζονται», αναφέρουν οι οργανώσεις στην έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τονίζοντας ότι το έγκλημα είναι παρόν σε όλες τις χώρες.

«Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό της σύγχρονης δουλείας οφείλεται στη μετανάστευση, είναι απαραίτητη η καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού για την πρόληψη της υποχρεωτικής εργασίας και την προστασία των θυμάτων», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Στο παρελθόν οι οργανώσεις είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικά δεδομένα, ορισμούς και μεθοδολογίες, λέει ο Χουτάν Χομαγιουνπούρ, ένας ειδικός στο ζήτημα της καταναγκαστικής εργασίας στην ILO.

«Για πολλά χρόνια είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πολλοί διαφορετικοί αριθμοί. Σήμερα επιτέλους συνεργάστηκαν όλοι για να καταλήξουν σε μια παγκόσμια εκτίμηση, η οποία θα γίνει σημείο αναφοράς», είπε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation.

Σεξουαλική εκμετάλλευση και εκμετάλλευση παιδιών

Από την πλευρά της η Φιόνα Ντέιβιντ, η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Walk Free που εδρεύει στην Αυστραλία, είπε ότι ο αριθμός των πιθανολογούμενων θυμάτων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις "δεκάδες χιλιάδες" περιπτώσεις δουλείας που έχουν καταγγελθεί στις αρχές.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο χάσμα, το οποίο θα πρέπει να γεφυρώσουμε», επισημαίνει.

Η ίδια πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, στις τωρινές περιλαμβάνονται και πρόσωπα σε καταναγκαστικούς γάμους, πολλά εκ των οποίων έχουν απαχθεί από τα σπίτια τους, έχουν βιαστεί και έχουν τύχει μεταχείρισης σαν να πρόκειται για κάποιο αντικείμενο, το οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει, να πουλήσει ή να κληροδοτήσει...

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των 15 εκατ θυμάτων καταναγκαστικών γάμων ήταν μικρότερα των 18 όταν παντρεύτηκαν και σχεδόν τα μισά νεότερα των 15. Σχεδόν όλα ήταν γυναίκες.

«Στην πραγματικότητα η λέξη γάμος είναι παραπλανητική. Όταν εξετάσεις τι κρύβεται πίσω από αυτό, θα μπορούσες να το αποκαλέσεις και σεξουαλική δουλεία».

Ο ILO έδωσε στη δημοσιότητα και μια ξεχωριστή έκθεση, η οποία δείχνει ότι 152 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, γεγονός που αντιστοιχεί σε ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως με σχεδόν τα μισά από αυτά να εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Περισσότερα από τα δύο τρία αυτών των παιδιών εργάζονται σε οικογενειακό αγρόκτημα ή σε οικογενειακή επιχείρηση με το 71% του συνόλου να απασχολείται στη γεωργία.

Τα μισά θύματα καταναγκαστικής εργασίας εξοφλούν χρέη και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ενήλικες και ένα εκατομμύριο παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο ILO και η Walk Free πραγματοποίησαν έρευνες σε 48 χώρες και συνομίλησαν με περισσότερους από 71.000 ανθρώπους, ενώ τις διαπιστώσεις τους συμπλήρωσαν και στοιχεία από τον ΔΟΜ.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom