Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Παγκόσμιο σοκ από τον θάνατό του Αλεξέι Ναβάλνι και συγκεντρώσεις στη μνήμη του - Όλοι «δείχνουν» τον Πούτιν (φωτο & βίντεο)


Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή το μεσημέρι της Παρασκευής (16/02/2024), του «ανθρώπου που φοβόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ορκισμένος πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε ξαφνικά στη φυλακή με τη Δύση να βλέπει ως υπαίτιο τον Ρώσο πρόεδρο, τον οποίο ο Ρώσος ηγέτης της Αντιπολίτευσης τον είχε καταγγείλει για αυταρχισμό.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1976. Ήταν δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής και από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, ως ο σφοδρότερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 20 Αυγούστου 2020 μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή, αλλά κρίσιμη κατάσταση στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Φήμες έκαναν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους ανθρώπους του Πούτιν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από νοσηλεία εβδομάδων. Όταν πήρε εξιτήριο επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη αμέσως από τις αρχές.


Η πολιτική του διαθήκη

Στο ντοκιμαντέρ «Μην επιτρέψετε να συμβεί» του Καναδού Ντάνιελ Ρόερ, που κέρδισε το 2023 το Όσκαρ, ο Αλεξέι Ναβάλνι, άφηνε την πολιτική διαθήκη του.

«Η διαθήκη μου, για την περίπτωση που με σκοτώσουν, είναι πολύ απλή: μην το αφήσετε να συμβεί!» έλεγε , στο τέλος του ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε αφού εκείνος επέστρεψε στη Ρωσία και συνελήφθη αμέσως, στις 17 Ιανουαρίου 2021, στο αεροδρόμιο της Μόσχας. «Το μήνυμά μου είναι κάτι το προφανές: μην το αφήσετε να συμβεί. Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα χέρια», επαναλάμβανε σε αυτήν την ταινία που έφερε τον απλό τίτλο «Ναβάλνι».

«Εάν συμβεί αυτό (σ.σ. η δολοφονία του), σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή θα είμαστε εξαιρετικά ισχυροί, αφού αποφάσισαν να με σκοτώσουν. Και πρέπει να επωφεληθούμε από αυτήν την ισχύ», πρόσθεσε.



«Μην εγκαταλείπετε, να θυμάστε ότι είμαστε μια γιγαντιαία δύναμη που βρίσκεται υπό τον ζυγό αυτών των χυδαίων τύπων απλώς και μόνο επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχυροί είμαστε. Το μόνο που χρειάζεται για να νικήσει το Κακό είναι η παθητικότητα των καλών ανθρώπων. Για αυτό δεν πρέπει να μένουμε παθητικοί», κατέληγε ο Ναβάλνι.

Από το κελί της φυλακής του, εκμεταλλευόταν κάθε εμφάνισή του στα δικαστήρια για να μιλήσει και να περάσει τα μηνύματά του. Όταν δικάστηκε για «εξτρεμισμό», τον Αύγουστο του 2023, κατήγγειλε «τον πιο ηλίθιο και παράλογο πόλεμο του 21ου αιώνα», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι ο ζόφος θα εξαφανιστεί, ότι θα κερδίσουμε, ότι η Ρωσία θα γίνει μια ειρηνική, φωτεινή και χαρούμενη χώρα», έγραψε τον Ιούνιο του 2023.

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Νταμ, μπροστά στα βασιλικά ανάκτορα του Άμστερνταμ, καθώς και έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη, στα κάγκελα της οποίας κρέμασαν ένα πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι διαδηλωτές κρατούταν πλακάτ με το σύνθημα «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος» και «Μην εγκαταλείπετε», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Στην Ελβετία, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και πλακάτ. Μια γυναίκα κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα, στα αγγλικά, «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος. Μια αυθόρμητη διαδήλωση έγινε και στη Ζυρίχη, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο Keystone-ATS. «Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι», έγραφε μια αφίσα που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Στο Λονδίνο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας. «Ο Ναβάλνι είναι ο ήρωάς μας» και «Η Ρωσία μου είναι στη φυλακή» φώναζαν στα αγγλικά και τα ρωσικά. Άλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαστε Ναβάλνι» και «Ο Πούτιν να καεί στην κόλαση».

Συγκεντρώσεις είχαμε και σε πλατείες στη Βαρσοβία, το Βίλνιους και το Βερολίνο, για να τιμήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον Ρώσο αντιφρονούντα που πέθανε σήμερα στη φυλακή.

Στη διαδήλωση της Βαρσοβίας, έξω από τη ρωσική πρεσβεία, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, που δήλωναν αναστατωμένοι από τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Ντενισλάν, ένας 29χρονος Ρώσος που αρνήθηκε να πει το επώνυμό του, εξήγησε ότι πήγε για να διαμαρτυρηθεί για τις «πολιτικές δολοφονίες» και επειδή θεωρεί τον Ναβάλνι «σύμβολο της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών».

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος» και «Δεν ξεχνάμε ποτέ, δεν συγχωρούμε ποτέ».

Στη Λιθουανία, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν πορτρέτα του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής κατοχής. Μια Ρωσίδα που ζει στη χώρα εδώ και ένα χρόνο είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν «ένας άνθρωπος που έλεγε αυτά που σκεφτόταν και της έδινε ελπίδα». «Ακόμη και από τη φυλακή του, κατάφερε να βρει τη δύναμη και να μεταφέρει ελπίδα σε εκείνους που αντιστέκονται», είπε.

Το απόγευμα, ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας, στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν του Βερολίνου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν δολοφόνε» και «Ο Πούτιν στη Χάγη».

Στην πρεσβεία, καθώς και στο γειτονικό κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, όλα τα φώτα ήταν σβηστά.

«Πολιτική δολοφονία»

Ο στενός σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι «πολύ πιθανόν» δολοφονήθηκε και κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι «πολύ πιθανόν» ο Ναβάλνι να δολοφονήθηκε, είπε ο Ζντάνοφ. «Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο θάνατο, είναι μια σκόπιμη πολιτική δολοφονία», συνέχισε, λέγοντας ότι την οργάνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom