Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Μηνυτήρια αναφορά για λάθη στον επανυπολογισμό συντάξεων - Ο e-ΕΦΚΑ αρνείται να απαντήσει


Μηνυτήρια αναφορά κατά e-ΕΦΚΑ για λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Στην αναφορά ενσωματώνονται και τα ονόματα 40 μελών του, συνταξιούχων, στα οποία διαπιστώνονται λάθη τα οποία δεν διορθώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα.

Εκτιμήσεις του Δικτύου αναφέρουν ότι περίπου 20.000 αποφάσεις βρίθουν λαθών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον φορέα των συνταξιούχων, «το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που προέρχονται από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 1.1.1994). 

Αρα, θα έπρεπε αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν, να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους από τον επανυπολογισμό, κάτι που δεν συνέβη.

»Το Δίκτυο, ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023 έχει αποστείλει προς τον Φορέα σχετική εξώδικη διαμαρτυρία, παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δεν έγινε η εφαρμογή νόμου (ν.4387/16). 

Επίσης, έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις από εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.

Καμία απάντηση όμως δεν δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα με επανειλημμένα έγγραφά μας από το 2019, πιέζοντας τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον νόμο.

»Με βάση πίνακα που έχει ενσωματωθεί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου, προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ που φτάνουν έως και τα 440,40 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 13.212,00 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 3.501,78 ευρώ και 20 έτη, 8 μήνες και 29 ημέρες! 

Οι κρατήσεις για το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα ξεκίνησαν από 1.1.1994! Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που διεκδικούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι και τα οποία έχουν και αναδρομική ισχύ από 1/1/2019 (επανυπολογισμός της σύνταξης)».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: