Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Όλα όσα έγιναν στο Σύνταγμα - Τα τρακτέρ φεύγουν σήμερα - Τα μπλόκα θα αποφασίσουν για τη συνέχεια (φωτο & βίντεο)


Mαζική ήταν η συμμετοχή αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/2) στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:00.

Χιλιάδες παραγωγοί από από κάθε γωνιά της χώρας έφτασαν στην Αθήνα με κάθε μέσο προκειμένου να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

Όπως έγραψε  χθες το enikos.gr, με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;» δεκάδες τρακτέρ ήταν παρατεταγμένα μπροστά από την Βουλή, ενώ ορισμένοι αγρότες έχουν ανέβει πάνω στην οροφή των τρακτέρ τους, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας ελληνικές σημαίες. 

Οι αγρότες, μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Οι παραγωγοί ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Επίσης, αναφέρθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες.

Όπως τονίστηκε  στα μπλόκα την Πέμπτη θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Είτε θα γίνουν αποκλεισμοί δρόμων είτε θα υπάρχουν άλλες μορφές κινητοποίησης

Τα τραγούδια έδιναν τον παλμό, και από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι ζητούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πολλά ήταν τα πανό που έγραφαν το σύνθημα «No farmers, No food, No future», ενώ σε ένα τρακτέρ έχει τοποθετηθεί το «φέρετρο της κτηνοτροφίας» το οποίο συνοδεύεται από στεφάνια που γράφουν «θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες».

Ολονύκτια «πολιορκία» της Βουλής από τα τρακτέρ - Θα αναχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης

Ολονύκτια θα είναι η «πολιορκία» της Βουλής από τα δεκάδες τρακτέρ των αγροτών που είναι παρατεταγμένα μπροστά από το κοινοβούλιο και αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη (21/2).

Μπορεί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών να έληξε λίγο πριν τις 21:00 αλλά ορισμένοι εκ των διαδηλωτών άφησαν τα τρακτέρ τους έξω από τη Βουλή όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες και στο βίντεο του enikos.gr δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται ακριβώς έξω και γύρω από το κοινοβούλιο και αναμένεται να αποχωρήσουν μαζικά αύριο. Οι αγρότες θα αναχωρήσουν από την Αθήνα σήμερα το πρωί και θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Δείτε φωτογραφίες από τα τρακτέρ έξω από την Βουλή:

αγρότες Σύνταγμα
Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – 20/02/2024
αγρότες Σύνταγμα
Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – 20/02/2024
αγρότες Σύνταγμα
Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – 20/02/2024
αγρότες Σύνταγμα
Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – 20/02/2024

Λιποθύμησε αγρότης στο Σύνταγμα - «Ένας γιατρός στην εξέδρα»

Λίγο πριν από τις 20.00 το βράδυ της Τρίτης (20/2) επικράτησε αναστάτωση στο παναγροτικό συλλαλητήριο καθώς ένας άνδρας λιποθύμησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγρότης, ο οποίος βρισκόταν κοντά στην εξέδρα, ένιωσε αδιαθεσία. Αμέσως έγινε έκκληση από τα μεγάφωνα αν υπάρχει κάποιος γιατρός, για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. 

Εκλήθη και το ΕΚΑΒ και άνοιξε ο διάδρομος προκειμένου να καταφέρουν οι διασώστες να φτάσουν στο σημείο και να μεταφέρουν τον άνδρα με φορείο στο ασθενοφόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.


Καρέ καρέ η «κάθοδος» των τρακτέρ στην Αθήνα

Με κάθε μέσο κατέφθασαν νωρίτερα σήμερα οι αγρότες από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο στον πρώτο σταθμό συνάντησης τα Μέγαρα, ενώ τα ξημερώματα, 200 παραγωγοί από την Κρήτη «έδεσαν» στο λιμάνι του Πειραιά.

Αγρότες από τον Λαγκαδά και την Χαλκιδική ταξίδεψαν όλη τη νύχτα εχθές με δύο πούλμαν. «Τα προβλήματα μας ενώνουν, με βαριά καρδιά πάμε γιατί σβήνουμε», είπε αγρότης .

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ραντεβού για όσους ταξίδεψαν με πλοία ή πούλμαν είχε δοθεί στο ΟΑΚΑ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκεί το μεσημέρι της Τρίτης και επιβιβάστηκαν στο μετρό με κατεύθυνση την Ομόνοια, με γκλίτσες και κατσούνες, αποφασισμένοι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τα αιτήματα τους.

Η «κάθοδος» των τρακτέρ

Το πρώτο μεγάλο κομβόι που έφτασε στην Λ. Αμαλίας ήταν εκείνο από το Κάστρο Βοιωτίας και τον Αλμυρό Βόλου. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έκαναν στάση το βράδυ της Δευτέρας στο Κάστρο Βοιωτίας, προκειμένου να διανυκτερεύσουν, ενώ τη συζήτηση τους μονοπωλούσε το υψηλό κόστος παραγωγής.

Συνοδεία περιπολικού 72 τρακτέρ έφτασαν το απόγευμα στη Βουλή.

 Ολιγόλεπτη ένταση δημιουργήθηκε όταν περιπολικό της Αστυνομίας, εμπόδισε τα τρακτέρ να μεταβούν στο Μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη». Οι αγρότες σήκωσαν το όχημα της Αστυνομίας και ανοίγουν τον δρόμο. Τα πρώτα μηχανήματα ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη βουλή. Σταδιακά η Λ. Αμαλίας γέμισε με τρακτέρ και πλήθος κόσμου.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom