Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες κατοίκων και το οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρώσει και εξετάζει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Ελεγχο στους δήμους για την αξιοποίηση των κονδυλίων πυροπροστασίας διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των δράσεων και των έργων της αυτοδιοίκησης ετοιμάζει η κυβέρνηση.
των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΠΑΝΟΥ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Π. ΣΟΥΡΕΛΗ, Α. ΣΚΑΛΑΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Εξονυχιστικές έρευνες πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τμήμα της ΕΥΠ, σχετικά με την αιτία εκδήλωσης των καταστροφικών πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε Κουβαρά, Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι.
Η καταστροφή που προκλήθηκε σε τρεις νομούς της χώρας, με διασπορά πολλών και σοβαρών μετώπων σε συνθήκες καύσωνα, με μελτέμια και ριπές έως 8 Μποφόρ, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί από τις ειδικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαιτίας της προαναγγελίας που είχε γίνει πολλές ημέρες πριν από τους μετεωρολόγους, αλλά και του πεδίου της καταστροφής, το οποίο έχει πολλές φορές γίνει στάχτη κατά το παρελθόν.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμα των πυρκαγιών οδηγεί τις αρμόδιες Αρχές στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται οι πυρκαγιές να είχαν σχεδιαστεί από κάποιον ή κάποιους που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και τα επιχειρησιακά κενά. Πριν ελεγχθεί το μέτωπο της Λαυρεωτικής και ενώ φλόγες ξεπηδούσαν στη Βοιωτία, ξεκίνησε άλλο ένα πύρινο ποτάμι στα Δερβενοχώρια, σε δύσβατη περιοχή, ενώ παράλληλα η φωτιά «γύρναγε» στα Καλύβια. Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πραγματοποίησαν λεπτομερή έρευνα στα σημεία έναρξης της φωτιάς, όπως αυτό στον Κουβαρά, με τη φωτογραφία-ντοκουμέντο που παρουσιάζει η «R» να δείχνει καπνό και φλόγα λίγα μέτρα από τη λεωφόρο Λαυρίου.
Στο «στόχαστρο» των ανδρών των ειδικών κλιμακίων φαίνεται ότι έχει μπει η φωτιά στα Δερβενοχώρια που έφτασε στη Μάνδρα και έκανε στάχτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS (European Forest Fire Information System) της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο στη δημοτική κοινότητα Μάνδρας πάνω από 114.530 στρέμματα.
Οι μαρτυρίες
Οι άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν λάβει καταθέσεις από κατοίκους σχετικά με την εκδήλωση της φωτιάς, ενώ έχουν δύο σημαντικές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για ύποπτες κινήσεις αγνώστων κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η καταστροφική λαίλαπα. Παράλληλα, έχουν στα χέρια τους και επεξεργάζονται το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που δέσμευσαν από κάμερες κοντά στο σημείο της εστίας. Αξιόπιστη πηγή της Πυροσβεστικής που έχει γνώση των ερευνών αποκαλύπτει στην «R» ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατοικίας στα Δερβενοχώρια, στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας να κινείται ύποπτα και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να ξεσπά φωτιά στο σημείο. Οι καταθέσεις και το οπτικοακουστικό υλικό ερευνώνται, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι συνομιλίες που προηγήθηκαν της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ερευνώνται επίσης, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί ανθρώπινο χέρι να «βοήθησε» στη διασπορά εστιών, με σκοπό την καταπόνηση των χερσαίων τμημάτων πυρόσβεσης, αλλά και την πρόκληση χάους στις αποστολές των εναέριων μέσων. Ανάλογες είναι και οι έρευνες των Αρχών στην ανατολική Αττική, όπου εμφανίστηκε το πρώτο μέτωπο της φωτιάς. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν λάβει καταθέσεις και οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες κατοίκων της περιοχής του Κουβαρά που βρέθηκαν κοντά στην εστία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Κοντά στον δρόμο
Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στην «R», η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο πολύ κοντά στον δρόμο και δεν αποκλείεται ακόμη και η ρίψη τσιγάρου να προκάλεσε την τεράστια καταστροφή. Στο σημείο εκείνη την ώρα έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ δεν ακούστηκε κάποια έκρηξη που θα συνηγορούσε υπέρ του ενδεχομένου τοποθέτησης κάποιου μηχανισμού.
«Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής»
Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα στον Κουβαρά της Αττικής, όπου η φωτιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από το 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, το μέτωπο κινήθηκε προς το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα και την Παλαιά Φώκαια, όπου κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες, ενώ από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσαν δεκάδες ζωάκια, τα οποία εγκλωβίστηκαν και δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν. Για τη φωτιά στην ανατολική Αττική προσήχθη ένας ύποπτος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.
Ταυτόχρονα, συναγερμός σήμανε την ίδια ημέρα και στο χωριό Καπαρέλλι στη Βοιωτία, όπου άμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, χωρίς να κινδυνεύσουν σπίτια. Οι Αρχές της περιοχής προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη δύο Ελλήνων που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες.
Η μάχη των πυροσβεστών δόθηκε και στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, που είχε έκταση πολλών χιλιομέτρων και ήταν σε δύσβατη περιοχή, ενώ η ένταση και η φορά του ανέμου έσπρωχναν τη φωτιά προς τη Μάνδρα. Ο πύρινος εφιάλτης στη δυτική Αττική συνεχίστηκε, με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει -λόγω και των ισχυρών ανέμων- επικίνδυνες διαστάσεις και να περνούν μέσα από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά πλησίασε απειλητικά οικισμούς στη Νέα Πέραμο Μεγάρων. Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη ώστε να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Πάρνηθα.
Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη ήρθαν και οι κάτοικοι του Λουτρακίου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Καλλιθέα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, έκαιγε ανεξέλεγκτη, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των γύρω περιοχών. Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του Στρατού, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Πυρκαγιές μέσα στην εβδομάδα εκδηλώθηκαν και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως στη Ρόδο, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.
«Ολα έγιναν στάχτη»
Σπαρακτικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη. Ο κ. Σπύρος, μόνιμος κάτοικος Κουβαρά, είδε τις φλόγες από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν ακριβώς απέναντι από το σπίτι του. Με ένα λάστιχο στο χέρι, κατάφερε να το σώσει, με τις φλόγες να περιορίζονται στον εξωτερικό χώρο.
«Η φωτιά ξεκίνησε από το απέναντι πεζοδρόμιο, πάνω στον δρόμο. Στο σημείο δεν υπάρχει μετασχηματιστής, ούτε ακούστηκε κάποια έκρηξη, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρόκειται για εμπρησμό. Αλλωστε, εκεί όπου άρχισε η φωτιά, αρκεί κάποιος να πετάξει ένα τσιγάρο. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε, ωστόσο εκτιμώ ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή εκείνη την ώρα ήταν κακές και ευνοούσαν την πυρκαγιά. Επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και υψηλή θερμοκρασία», δηλώνει στην «R».
«Πάει, κάηκε το σπιτάκι μου, οι κόποι μιας ζωής. Εδώ δώσαμε τα πάντα, 33 χρόνια μέναμε εδώ, τώρα πού θα πάμε; Θλίψη και παντού μαυρίλα. Σε λίγα λεπτά όλα έγιναν στάχτη. Φύγαμε με το Ι.Χ. μαζί με τη σύζυγο να γλιτώσουμε», αναφέρει ο κ. Γιώργος Νικολάου, που κοιτά με απόγνωση τα αποκαΐδια του σπιτιού του στον Κουβαρά. «Ολοι μιλούν για εμπρησμό. Ξεκίνησε από σημείο όπου δεν υπήρχε κοντά πυροσβεστικό όχημα, δίπλα στον δρόμο, όταν φυσούσε δυνατός αέρας. Δεν υπήρχαν κάμερες για να καταγράψουν. Απόλυτος αιφνιδιασμός. Βγήκαμε από τα σπίτια όταν οι φλόγες μάς είχαν ζώσει. Μας διέταξαν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας στην Πέτα. Δεν ξέραμε αν θα τα βρούμε αποκαΐδια όταν θα γυρίζαμε πίσω…», αναφέρει η κ. Μαρία Χατζή, η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε έρθει από τις ΗΠΑ με την οικογένειά της για να δει τους γονείς της.
Πρόληψη
Για την πρόληψη ως «εργαλείο» πυροπροστασίας μιλά στην «R» ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα σταματήσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
«Είναι σημαντικό να προλαβαίνουμε τις φωτιές πριν ξεφύγουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρόληψη. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε 200 φωτιές και μόνο τις τέσσερις δεν καταφέραμε να τις ελέγξουμε και μας ξέφυγαν. Ενα από τα όπλα για την πρόληψη των πυρκαγιών θα αποτελέσει η ΚΥΑ 2023 περί κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», δηλώνει στην «R» ο Κ. Τσίγκας.
Σχολιάζοντας τις εικόνες που αντίκρισαν οι πυροσβέστες που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στις πληγείσες περιοχές, ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνει: «Διαπιστώθηκε συσσωρευμένη καύσιμη ύλη σε διάσπαρτα σημεία. Συγκεκριμένα, υπήρχαν οικόπεδα δίπλα σε μόνιμες ή εξοχικές κατοικίες τα οποία δεν είχαν καθαριστεί και δεν είχε πραγματοποιηθεί αποψίλωση, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν σημείο εύκολης μετάδοσης της πυρκαγιάς».
Ψηφιακή πλατφόρμα για την πυροπροστασία
Με διπλή στόχευση θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την πυροπροστασία και τις υποχρεώσεις των δήμων, ρίχνοντας παράλληλα βάρος και στη δασική πολιτική μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές, αφού «κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι η πρόληψη: αφενός να αλλάξει το πλαίσιο, προχωρώντας πλέον στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, όπου κάθε δήμος θα ανεβάζει το τι έχει κάνει για τον καθαρισμό των δασών και των ανοιχτών οικοπέδων, και αφετέρου -όπου χρειάζεται- να γίνουν ακόμα και έλεγχοι από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι δήμοι για τον καθαρισμό.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ρόδο ανέδειξαν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμό δρόμων και ανοιχτών οικοπέδων και χώρων.
To πλαίσιο
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, που έχει την ευθύνη της αυτοδιοίκησης, φαίνεται πως εξετάζει τρόπους αυστηροποίησης του πλαισίου για την πυροπροστασία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει από τη νέα χρονιά να δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, όπου οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν το τι έχουν κάνει ή κάνουν σταδιακά για την πυροπροστασία και θα μπορούν να τη βλέπουν οι δημότες.
Ετσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το πλαίσιο με:
– Την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου σε πραγματικό χρόνο θα φαίνεται τι έχει κάνει κάθε δήμος βήμα-βήμα. Μάλιστα, εκεί θα μπορούν να ανεβαίνουν και φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν, για παράδειγμα, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ή τον καθαρισμό ανοιχτών οικοπέδων.
– Πιο σφιχτό ακόμα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σχεδιασμού για την πυροπροστασία, που θα παρακολουθείται ουσιαστικά και μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας.
– Διεύρυνση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμα και από την 1η Μαΐου, που ξεκινά κάθε έτος η αντιπυρική περίοδος, οι δήμοι, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία θα μπορούν να κόβουν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, αντί να δίνουν μια μικρή περίοδο χάριτος και να προχωρούν σε επανέλεγχο, όπως ισχύει σήμερα.
Να σημειωθεί ότι η δικαιοδοσία των δήμων εκτείνεται στα 100 μέτρα από τα όρια των οικισμών. Από εκεί και πέρα, αρμοδιότητα έχει το δασαρχείο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Πέμπτη και, αφού ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε στο σχέδιο που «τρέχει» για τη δασική πολιτική. «Θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι, όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέλαβε την Παρασκευή το πρωί σχετική πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων ενίσχυσης.
Συγκεκριμένα:
1. Ενεργοποίηση της πλατφόρμας arogi.gov.gr, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, με ποσά που θα ανέρχονται μέχρι και σε 10.000 ευρώ.
2. Στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων μέχρι 150 τ.μ. με σκοπό την αποκατάστασή τους.
3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως και 500 ευρώ.
4. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, με πρώτο ποσό 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς.
5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.
6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
7. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
Ποσό 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, ποσό μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
8. Αναστολή διευθέτησης φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.
9. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά για έξι μήνες.
10. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
11. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
12. Στήριξη της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζομένους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο.
13. Εκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Τι έγιναν τα 25 εκατ. ευρώ που έλαβαν οι δήμοι
Με εμπιστευτικό έγγραφο τη 18η Ιουλίου, το υπουργείο Εσωτερικών ζητούσε ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς σχετικά με τους καθαρισμούς και τα μέτρα προστασίας από φωτιές
Ελέγχους στους δήμους στην Αττική για να διαπιστωθεί τι έγινε με τα κονδύλια για τη δασοπροστασία διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως είναι γνωστό, στους Δήμους είχαν χορηγηθεί τον Μάρτιο από την κυβέρνηση περίπου 25 εκατ. ευρώ για τους καθαρισμούς και την πυροπροστασία, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο.
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων πυρκαγιών έδειξε πως υπήρξε ολιγωρία με τα απαραίτητα έργα δασοπροστασίας και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, με εμπιστευτικό έγγραφό του, με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2023, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος διέταξε τον gραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο να διενεργήσει άμεσα τους ελέγχους. Την επόμενη ημέρα, εκείνος απέστειλε στους δήμους της Αττικής ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο, με το οποίο τους ζητούσε να στείλουν άμεσα στο Τμήμα Εποπτείας των ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την απόφαση κατανομής των σχετικών πιστώσεων και τον βαθμό υλοποίησης των έργων σε κάθε δήμο, καθώς και τα στοιχεία και έγγραφα για τις ενέργειες που έχουν κάνει σε σχέση με την αξιοποίηση αυτών των πιστώσεων. Ο Γρ. Ζαφειρόπουλος ζητούσε στο έγγραφό του να αποσταλούν τα στοιχεία το αργότερο έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου.
Την κυβερνητική πρωτοβουλία την είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι οι αιρετοί οφείλουν να λογοδοτήσουν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «έχουν δοθεί τα περισσότερα χρήματα από ποτέ για καθαρισμό των εκτάσεων. Οφείλουν όλοι οι αιρετοί να λογοδοτούν. Ειδικά και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, να γνωρίζουν οι πολίτες πού πάνε τα λεφτά τους. Αξιοποιούνται τα χρήματα εγκαίρως και με τον σωστό τρόπο; Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδίδουμε ευθύνες. Οφείλουμε και είμαστε συνεργάτες σε μια μάχη καθημερινή».
Στην πράξη, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους δήμους και την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς και να κάνουν φύλλο και φτερό τις συμβάσεις. Αυτό, όμως, αν το κάνουν, το κάνουν συνήθως κάνουν μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Αν τότε διαπιστωθούν κενά ή χρονοκαθυστερήσεις, μπορεί να υπάρξουν και διοικητικά πρόστιμα, αλλά και να προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, ήδη από πέρυσι, με νομοθετική παρέμβαση έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρούν άμεσα σε καθαρισμό ιδιόκτητων οικοπέδων και να χρεώνουν εκ των υστέρων τον ιδιοκτήτη, στην περίπτωση που κάποιος δεν έδινε τη συναίνεσή του ή δεν έβρισκαν τον ιδιοκτήτη.
Τι λένε οι δήμαρχοι
Πάντως, οι δήμαρχοι των περιοχών που κάηκαν, αναφερόμενοι στην κρατική επιδότηση που έλαβαν για τα μέτρα πυροπροστασίας, κάνουν λόγο για σταγόνα στον ωκεανό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Λουτρακίου, που εισέπραξε 153.000 ευρώ. «Οταν έχεις έναν τόσο μεγάλο σε έκταση δήμο, αυτά τα χρήματα είναι ένα τίποτα! Ο δήμος έδωσε από την τσέπη του άλλα 70.000 ευρώ για να ενισχύσει οικονομικά τρεις εθελοντικούς συλλόγους για την πυρασφάλεια, με την αγορά αυτοκινήτων, την προμήθεια καυσίμων, αλλά και την επάνδρωσή τους με προσωπικό. Ανοίξαμε κάποιους δρόμους -κυρίως δασικούς- και καθαρίσαμε περιοχές από χόρτα», δηλώνει στην «R» ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης. «Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να δοθούν χρήματα για προσωπικό και μηχανήματα, λεφτά που ο δήμος δεν έχει. Στην πραγματικότητα, για να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα, χρειάζονται εκατομμύρια», καταλήγει.
«Το πρώτο πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από τον Κουβαρά, έκαψε σπίτια και στρέμματα γης. Η καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν ο δήμος δεν είχε φροντίσει να κάνει παρεμβάσεις με χρήματα από το ταμείο του», αναφέρει στην «R» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
«Πήραμε κρατική επιδότηση 180.000 ευρώ και μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού κόστισε 280.000 ευρώ. Βάλαμε επιπλέον 500.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα είχαμε καεί 100 φορές» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαυρεωτικής και εξηγεί αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε: «Δώσαμε 300.000 ευρώ αναθέσεις σε χωματουργούς, για να κάνουν αποψιλώσεις και καθαρισμούς. Αλλα 100.000 ευρώ σε αναλώσιμα, όπως στολές, παπούτσια κ.λπ., 15.000 ευρώ κόστισε το καλώδιο για την υδροφόρα. Ξοδέψαμε 100.000 ευρώ για να μετατρέψουμε σε πυροσβεστικό σταθμό μια ανενεργή δεξαμενή 800 κυβικών. Εχει αντλία μεγάλης ισχύος με πέντε κρουνούς, που μπορούν να φορτώσουν ταυτόχρονα με νερό ισάριθμα οχήματα. Ακόμη, έχουμε 15 οχήματα πυρασφάλειας, δέκα μικρά και πέντε μεγάλα, που είναι υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και παρεμβαίνουν όπου χρειαστεί. Τα επανδρώνουμε με πεντάμηνες συμβάσεις εκπαιδευόμενου προσωπικού, ενώ καλύπτουμε και τα έξοδα καυσίμων, συντήρησης και άλλα».
Η μάχη με τις φωτιές του καλοκαιριού δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν δείξουν υπευθυνότητα όλες οι πλευρές. «Εμείς πηγαίνουμε σε επικίνδυνα οικόπεδα και στέλνουμε χαρτί στους ιδιοκτήτες τους να τα καθαρίσουν, αλλά ανταποκρίνονται οι μισοί. Στους υπόλοιπους βεβαιώνουμε πρόστιμο 1.000 ευρώ το στρέμμα, το οποίο πηγαίνει απευθείας στην εφορία. Ο νόμος μάς δίνει τη δυνατότητα να τους πάμε και στον εισαγγελέα, αλλά δεν το κάνουμε», καταλήγει ο Δ. Λουκάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου