Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η πολυκύμαντη ζωή του Γιώργου Κουρή - Ενας αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος και εκδότης (φωτο & βίντεο)

Η Αυριανή, η Λιάνη και οι ιστορικές κόντρες του "Αυριανισμού"

Ο εκδότης Γιώργος Κουρής, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή όχι μόνο με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά και τις απόψεις που
εξέφραζε κατά καιρούς, ιδιαίτερα όταν αφορούσαν σε ανθρώπους με τους οποίους βρισκόταν σε κόντρα.

Υπήρξε αθυρόστομος, αμφιλεγόμενος, εκρηκτικός και άνοιγε διαρκώς νέα μέτωπα, με παλιούς και καινούριους "εχθρούς".

Παρακάτω ο  Γιώργος Κουρής με δικά του λόγια,που προκάλεσαν αίσθηση στην εποχή τους, κάτι που έτσι κι αλλιώς συνέβαινε συχνά,έτσι όπως τα κατέγραψαν κάμερες και μικρόφωνα.

Όταν τα έβαζε με τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη Δήμητρα Λιάνη


Όταν τα έβαζε με εργαζόμενους του ALTER έξω από τα δικαστήρια


Όταν αποκάλυπτε στη Βουλή τους "όρους συνεργασίας" με τον Άδωνι για την τηλε-πώληση βιβλίων και τον ευχαρίστησε


Όταν αποκαλούσε "τρελό" τον Γιώργο Παπανδρέου (επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη...)


Γ. Κουρής: Η Αυριανή, η Λιάνη και οι ιστορικές κόντρες του "Αυριανισμού"

Από τις επιθέσεις στον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη, στη στήριξη Παπανδρέου κατά το σκάνδαλο Κοσκωτά αλλά και στη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και τα γυμνά πρωτοσέλιδα της Λιάνη

Η εφημερίδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του στενότερα, ήταν η "Αυριανή" και το περίφημο "δόγμα του Αυριανισμού" που ήρθε ως απόρροια των περίφημων πρωτοσέλιδων τα οποία σημάδεψαν κυρίως τη δεκαετία του '80.

Η Αυριανή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1980 από τα αδέρφια Κουρή. "Εγκέφαλος" ήταν ο Γιώργος, με τον Μάκη να έχει τον δεύτερο λόγο.

Η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν χαμηλή στις αρχές της. Σε πρώτη φάση δεν γινόταν διανομή από τα πρακτορεία Τύπου. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1980 ευνοήθηκε από την απεργία των τεχνικών Τύπων και το lock out των εκδοτών, καθώς επί ένα μήνα εκδιδόταν μόνο η Αυριανή, η Αυγή και ο Ριζοσπάστης. Σταδιακά έφτασε να πωλεί 56.000 φύλλα ημερησίως.

Τον Σεπτέμβρη του 1980 επιτέθηκε στη σύζυγο του Γιώργου Ράλλη, Λένα Βούλτσου-Ράλλη, η οποία ήταν αντιπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας ενδυμάτων "Lacoste" στην Ελλάδα. Η επίθεση αυτή, εκτόξευσε την εφημερίδα στα 100.000 φύλλα ημερησίως, μαζί με αγωγές και καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμηση που ακολούθησαν, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ράλλη να καταθέτει εναντίον του Κουρή στο δικαστήριο.

Τότε, ο Γιώργος Κουρής είχε διαφύγει με σκάφος στην Ιταλία και υπαγόρευε άρθρα από τη Ρώμη.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, η Αυριανή υιοθέτησε το σλόγκαν "Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων".

Μέχρι το 1985 αύξησε την κυκλοφορία στα 250.000 φύλλα ημερησίως με τον ίδιο τον Γιώργο Κουρή να λαμβάνει "θέση" παράγοντα στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια εποχή εξέδωσε και τον "Φίλαθλο" (1982).

Οι ομοφοβικές επιθέσεις και η "ήττα του Καραμανλισμού"
Στις 10 Μαρτίου του 1985, η Αυριανή κυκλοφόρησε με την επικεφαλίδα "Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό". Είχε προηγηθεί η πρόταση Χρήστου Σαρτζετάκη από τον Ανδρέα Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας στην άκρη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Από το '81 μέχρι το '85 η Αυριανή συνέχισε τις επιθέσεις κατά του Καραμανλή τον οποίο απειλούσε διαρκώς με Έκτακτο Στρατοδικείο για τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το '74, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Καραμανλή. Την ίδια ώρα, πιστή στο δόγμα του κιτρινισμού, η Αυριανή συνέχισε να καταγγέλλει τον Καραμανλή για υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία.

Τα χρόνια αυτά δεν περιορίστηκε σε επιθέσεις προς πολιτικά πρόσωπα, αλλά και σε άλλα, προερχόμενα και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης κλπ, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε βάρος του Μάνου Χατζιδάκι. Η εφημερίδα επιτέθηκε στον Χατζιδάκι με ομοφοβικά σχόλια ενώ τον κατηγορούσε για "οικονομικά σκάνδαλα" κατά τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα -τα οποία "σκάνδαλα", φυσικά, δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Η απάντηση Χατζηδάκι είχε έρθει από το Καλλιμάρμαρο, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Μούσχουρη το 1987 με τον ίδιο να λέει κατακεραυνώνοντας τον Κουρή: "Τη φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει σαν τον Καραγκιόζη ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή. Ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία όσο είναι δυνατόν να την προστατεύει ένα τρωκτικό της. Που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα σαν άλλη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Η "Αυριανή" πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο".


Η απάντηση του Κουρή μέσα από την εφημερίδα του, ήταν: "Χθες εμφανίσθηκε ένας χαμερπής ομοφυλόφιλος, ένας κίναιδος ολκής, να σε αποκαλέσει φίλε αναγνώστη φασίστα! Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους και με μια εμπάθεια που διακρίνει τους παθητικούς ανώμαλους, εδήλωσε ότι η εφημερίδα που διαβάζεις είναι φασιστική και συνεπώς εσύ, ο αναγνώστης, φασίστας... Αυτό το σκουληκιασμενο τομάρι αποτελεί στίγμα για την σημερινή ελληνική κοινωνία. Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκείμενου.".

Η Αυριανή έκανε ρεκόρ κυκλοφορίας τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 1985, όταν βγήκε "στα μανταλάκια" με πρωτοσέλιδο στο οποίο απεικονιζόταν μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (πρώην συνέταιρος του Κουρή) μαζί με δύο άλλα άτομα.

Η Αυριανή έγραφε πως τα πρόσωπα που τον περιστοίχιζαν ήταν Γερμανοί Ναζί επί Κατοχής και ο ίδιος ο Μητσοτάκης "συνεργάτης των Γερμανών". Πολλά χρόνια αργότερα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε στα αρχεία της Στάζι αποκάλυψε πως η φωτογραφία είναι πλαστή και κατασκευάστηκε από τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, μετά από αίτημα των Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών.

Σταδιακά, ο όρος "αυριανισμός" συνδέθηκε με την εφημερίδα Αυριανή που είχε αναλάβει τον ρόλο του "δημόσιου κατήγορου", χωρίς όμως ποτέ να κρύβει τη στενή της σχέση με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη ρήξη στα μέσα στης δεκαετίας του '90.

Στηρίζοντας τον Ανδρέα στο σκάνδαλο Κοσκωτά
Ο Κουρής και η Αυριανή συνέχισαν να στηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά και εκείνος νοσηλευόταν στο Χέρφιλντ. Εκείνη την εποχή δημιούργησε τον Ρ/Σ "Ράδιο Αθήνα" τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο Α. Παπανδρέου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, η Αυριανή και η Επικαιρότητα του Σωκράτη Κόκκαλη (με διευθυντή τον Σπύρο Καρατζαφέρη) ήταν οι δύο εφημερίδες που στήριζαν τον Παπανδρέου με τα δημοσιεύματά τους.

Οι δύο εφημερίδες προσπάθησαν να δείξουν πως Κοσκωτάς και ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζονταν. Μάλιστα, προσπαθούσαν να "αναδείξουν" δοσοληψίες του Κοσκωτά με τον γαμπρό του Μητσοτάκη, Παύλο Μπακογιάννη.

Με βάση τα δημοσιεύματα της "Αυριανής", ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Δημήτριος Ευθυμιάδης, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Μπακογιάννη την 1η Ιουνίου του 1989, 17 μέρες πριν από τις εκλογές.

Την ίδια εποχή ο Κουρής δημοσίευε φωτογραφίες και τηλεφωνικές συνομιλίες της υποτιθέμενης εξωσυζυγικής σχέσης του Μητσοτάκη με την "Κατερίνα της Θεσσαλονίκης", για να προκαλέσει αντιπερισπασμό για τις επικρίσεις που δεχόταν ο Παπανδρέου για τη σχέση του με τη Λιάνη.

Με το Κανάλι 29 συνέχιζε να στηρίζει τον Παπανδρέου και τους τέσσερις υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, μέσα από την περίφημη εκπομπή "Η Άλλη Όψη" που παρουσίαζε ο βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η Αυριανή ήταν η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στροφή εναντίον του ΠΑΣΟΚ και τέλος εποχής
Η πτώση του Μητσοτάκη και η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ ήρθαν μαζί με την επιχειρηματική επέκταση του Κουρή και το αίτημά του για επιπρόσθετο δανεισμό. Ο εκδότης επιτέθηκε αρχικά με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο, αλλά τα δάνειά του δεν εγκρίθηκαν. Τότε άρχισε και τις επιθέσεις εναντίον της Λιάνη, το φθινόπωρο του 1995.

''Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα. Η Μιμή σε κατέστρεψε, διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, εξευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου και εξαιτίας της γίναμε ρεζίλι στους ξένους''.

Όπως αποκάλυψε το 1995 ο Ριζοσπάστης, "ενώ ο Κουρής υποστηρίζει ότι τα όσα γράφει και τα όσα λέει εναντίον του ΠΑΣΟΚ τα κάνει γιατί "είδε το φως το αληθινόν", αποδεικνύεται ότι όλα οφείλονται στο ότι... χάλασε η δουλειά. Συγκεκριμένα και όπως επιβεβαιώνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο ιδιοκτήτης της Αυριανής έχει στείλει γράμμα στον Α. Παπανδρέου, με το οποίο του ζητάει 1,2 δισ. δραχμές για τις υπηρεσίες του προς το ΠΑΣΟΚ από το 1989 και μετά…".

Από την περίοδο εκείνη και μετά ο ευρύτερος χώρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να αποστασιοποιείται πλήρως από την εφημερίδα. Παρόλα αυτά, το 1996 η εφημερίδα στήριξε σθεναρά τον Κώστα Σημίτη.

Την περίοδο μετά το 2000 η εφημερίδα συνέχισε να είναι αποστασιοποιημένη από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του και άρχισε να βάλλει κατά του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Η κυκλοφορία της έπεσε αισθητά στα μόλις 5.000 φύλλα.

Ο ίδιος ο Κουρής εμφανίστηκε υπέρμαχος της επιστροφής στη Δραχμή, ενώ στα τέλη της δεκαετίας, μέσα από την εφημερίδα άρχισε να γράφει εναντίον των απλήρωτων εργαζόμενων του Alter Channel.

Η εφημερίδα έκλεισε τον Οκτώβριο του 2012, όταν ο Κουρής κήρυξε πτώχευση μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι που ήταν απλήρωτοι επί δύο ολόκληρα χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, ο Κουρής κυκλοφόρησε στην θέση της "Αυριανής" την "Kontra News".
http://www.news247.gr/

Διαβάστε σχετικά:
Οταν ο Κουρής δήλωνε στην Εξεταστική ότι στην Ελλάδα "γινόταν πάντα της π.....ς"

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε και ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην Κεφαλονιά

Γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Νυμφεύθηκε την Κωνσταντίνα Κοζύρη, κόρη του Αρεοπαγίτη Αντώνη Κοζύρη, και απέκτησαν έναν γιο, τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή. Νεώτερος αδελφός του Γιώργου Κουρή είναι ο επίσης δημοσιογράφος και εκδότης Μάκης (Γεράσιμος) Κουρής, ο οποίος διατέλεσε βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

Το 1958, σε ηλικία 21 ετών, ο Γιώργος Κουρής ξεκίνησε την έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Η Φωνή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης», η οποία σταδιακά κατάφερε να αποκτήσει πανελλήνια φήμη λόγω των σκληρών επιθέσεών της στον τότε κεντροδεξιό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο κατηγορούσε για ομοφυλοφιλία, βουλγαρική καταγωγή, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, και προδοσία της Κύπρου με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

Στην περίοδο της Αποστασίας ο Κουρής στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου,τον οποίο κατηγορούσε ως απόντα και αμέτοχο κατά τον Ανένδοτο Αγώνα, ενώ κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε τους δικτάτορες, με αντάλλαγμα την έγκριση και εκταμίευση δανείου 22 εκατομμυρίων δραχμών από την τότε χουντική διοίκηση της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως).

Ωστόσο, εκείνη την εποχή όλες οι εφημερίδες βρίσκονταν υπό καθεστώς λογοκρισίας από την δικτατορία, και κατά καιρούς υποχρεώνονταν να δημοσιεύουν επαινετικά άρθρα για την πολιτική του Παπαδόπουλου.

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής

Ο κ. Γιώργος Κουρής αποτέλεσε από μόνος του ένα φαινόμενο, όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Αποτελεί την προσωποποίηση του «καπάτσου» και αυτοδημιούργητου Έλληνα που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες των media, συνδαιτυμόνας και συνομιλητής πρωθυπουργών, υπουργών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Γ. Κουρής δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά από την Κεφαλονιά, εκδίδοντας μία τοπική εφημερίδα. Όσοι ασκούν κριτική προς τον κ. Κουρή υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας αυτή η τοπική εφημερίδα στήριζε το δικτατορικό καθεστώς.

Επιχειρηματική συνεργασία με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Μαζί με τον αδελφό του Μάκη ήρθαν στην Αθήνα το 1978 και ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής γραφικής ύλης. Γύρω από αυτή την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα του Γ. Κουρή κυκλοφορεί ένας μύθος. Λέγεται ότι στο κεφάλαιο επιχείρησης συμμετείχε ή συνέβαλλε στο να συγκεντρωθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που τότε διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του.

Όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε πίσω κάποια από τα κεφάλαια αφού η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, ο Γ. Κουρής πούλησε τον εξοπλισμό και αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η πλευρά Μητσοτάκη κατηγόρησε τον Κουρή ότι «άρπαξε» την ιδιοκτησία κοινών περιουσιακών στοιχείων, πούλησε εξοπλισμό και αρνήθηκε να τον αποζημιώσει.

Αντίθετα, η πλευρά Κουρή κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι προσπάθησε εκβιαστικά να υποχρεώσει τον Γιώργο Κουρή να παραχωρήσει το 51% των μετοχών στον Μητσοτάκη (μέχρι τότε είχαν ο καθένας από 50%) και να δεχθεί ως «αφεντικό» στην πολιτική γραμμή της υπό έκδοση εφημερίδας τον γαμπρό του Μητσοτάκη, δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη.

Η ιστορία αυτή κινείται στη σφαίρα του ανεπιβεβαίωτου αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γ. Κουρή να περιβληθεί με το μύθο του μοναδικού Έλληνα που «έριξε» τον Μητσοτάκη. Αργότερα θα υπερηφανευόταν ότι τον έριξε και από την εξουσία.

Η «Αυριανή»

Για λίγο καιρό τα ίχνη του κ. Γ. Κουρή χάθηκαν, ώσπου το Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την «Αυριανή». Επί τέσσερις μήνες η εφημερίδα, παρά το καταγγελτικό, σκανδαλοθηρικό και επιθετικό της ύφος φυτοζωούσε πουλώντας ελάχιστα φύλλα.

Το καλοκαίρι του 1980 ξέσπασε η μεγάλη απεργία των τυπογράφων. Ο παμπόνηρος και πανέξυπνος Κεφαλλονίτης άδραξε την ευκαιρία. Θυμόταν ότι η προηγούμενη μεγάλη απεργία στο χώρο του Τύπου, το 1975, διαμόρφωσε τις συνθήκες για να γεννηθεί και να θριαμβεύσει η «Ελευθεροτυπία».

Πέντε χρόνια μετά, μία νέα απεργία, γιγαντώνει την «Αυριανή» που ως τότε είχε πολύ χαμηλή κυκλοφορία.

Ο κ. Γ. Κουρής ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες είχαν καθορίσει την τιμή των εφημερίδων του στις 15 δραχμές, κατέβασε την τιμή πώλησης της Αυριανής στις 5 δραχμές και ήταν η μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Τα πρακτορεία και οι διανομείς αρνούνται να την πουλήσουν ο Γ. Κουρής όμως δημιουργεί το δικό του υποτυπώδες δίκτυο διανομής και πώλησης της εφημερίδας του. Όταν η απεργία λήγει είναι πλέον αργά, η Αυριανή έχει επιβληθεί και έχει καθημερινή κυκλοφορία που φτάνει τα 100.000 φύλλα.

Δικαστική μάχη με Ράλλη

Κάποιες άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης Ράλλη να προκαλέσουν εμπόδιο στην έκδοση της εφημερίδας επιβάλλοντας ενιαία τιμή για όλες τις εφημερίδες, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενίσχυσαν την «Αυριανή» και το κ. Γ. Κουρή.

Η εφημερίδα των αδελφών Κουρή επιτίθεται με σφοδρότητα στον τόυε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και παρουσιάζει ως σκάνδαλο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Υπήρχαν δημοσιεύματα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί ο ευπρεπής και αστός πολιτικός Ράλλης, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, ο κ. Κουρής διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς καταδικάσθηκε ερήμην. Μαζί με εκείνον καταδικάστηκε και ο αδελφός του κ. Μάκης Κουρής για συκοφαντική δυσφήμιση και οδηγήθκε στις φυλακές.

Ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ

Λίγους μήνες μετά η «Αυριανή» έγινε η εφημερίδα της Αλλαγής και αυτή «που γκρέμισε τον καραμανλισμό» όπως ισχυριζόταν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981 και ο κ. Γ. Κουρής επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Μάκης, εξακολούθησαν να στηρίζουν σφόδρα το ΠΑΣΟΚ. .

Η Αυριανή έφθασε να πωλεί 250.000 φύλλα καθημερινώς. Ο… «αυριανισμός», ως ύφος και συμπεριφορά, άρχισε να κυριαρχεί.

Ο Γ. Κουρής προσεταιρίστηκε τον Μένιο Κουτσόγιωργα έχοντας διαβλέψει ποιος είναι ο ισχυρός άντρας της νέας κυβέρνησης. Ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας χρησιμοποίησε την «Αυριανή» περισσότερο όμως τον χρησιμοποίησε το συγκρότημα του Γ. Κουρή.

Το 1985 ο Γ. Κουρής ήταν πλέον σημείο αναφοράς και αποτελούσε πανίσχυρο παράγοντα για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.

Πήγαινε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να του αλλάξει γνώμη και να μην στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν. Ο κ. Γ. Κουρής έδειχνε στον τότε Πρωθυπουργό γράμματα και μηνύματα αναγνωστών της «Αυριανής» που δήλωναν ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο. Πάνω στην ένταση της συζήτησης, λέγεται ότι ο εκδότης της «Αυριανής» έβαλε τα κλάματα! Τελικά έφυγε ικανοποιημένος.

Τον Μάρτιο του 1985, όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επιχειρηματολογούσαν μάλιστα για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Όλοι εκτός από δύο, τον κ. Γ. Κουρή και τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Ο Μένιος είχε προτείνει μάλιστα και τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη ως την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ανατροπή και ουσιαστική αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο έγινε, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές που έγιναν στις 2 Ιουνίου 1985 υφαρπάζοντας και ψήφους από την Αριστερά. Ο Γ. Κουρής βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο κ. Γ. Κουρής και η εφημερίδα του ήταν οι μοναδικοί που στήριζαν τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Τότε δημιούργησε το ραδιοσταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο τότε πρωθυπουργός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει και την Αυριανή «αγλάϊσμα της δημοσιογραφίας».

Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις επόμενες εκλογές και ο Α. Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Κάπως έτσι άρχισε μία νέα «ηρωική περίοδος» για τον κ. Γιώργο Κουρή και τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» που στήριζε φανατικά το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου.

Ο αδελφός του, ο κ. Μάκης Κουρής, με τη δύναμη και την επιρροή του συγκροτήματος του Ταύρου, εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Γ. Κουρής στήριζε ανοικτά τους Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Δημήτρη Τσοβόλα, Νίκο Αθανασόπουλο (κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο) και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να έχουν τη στήριξη του Γ. Κουρή. Ακόμα και ο κ. Κώστας Σημίτης, όταν το 1989 κατέβηκε για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης στην Α΄ Πειραιά πέρασε για ένα καφέ από το συγκρότημα του Ταύρου.

Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα γεγονότα στην ΕΑΣ, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα..

Μετά την πτώση Μητσοτάκη

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, συνέπεσε με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα.

Οι ανάγκες δανειοδότησης προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του κ. Γ. Κουρή με το ΠΑΣΟΚ. Ο εκδότης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο. Με αυτά τα γεγονότα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αντελήφθη το πολιτικό κόστος που του απέδιδε ο εναγκαλισμός του με τον κ. Γ. Κουρή και το συγκρότημα του Ταύρου. Σ’ αυτή τη φάση δεν υπέκυψε στις πιέσεις.

Τότε ο κ. Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της κ. Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, απ’ αυτές που δεν είχε δημοσιεύσει παλιότερα ο «Ελεύθερος». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Παπανδρέου.

Στη μάχη της διαδοχής στήριξε ανοικτά τον κ. Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η εποχή του Alter

Πίστευε και έλπιζε ότι θα γινόταν απαραίτητος στον κ. Σημίτη και θα αποκόμιζε οφέλη. Ο κ. Κ. Σημίτης τον κράτησε σε απόσταση με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον του και να φτάσει να στηρίζει ακόμα και τον κ. Κώστα Καραμανλή μέσα από την «Αυριανή», η οποία όμως έχει κατρακυλήσει κυκλοφοριακά. Σε εκείνη τη φάση πωλούσε μόλις 3.000 φύλλα.

Η παρεμβατική δύναμη του κ. Κουρή ασκήθηκε μέσα από το “Alter Channel”. Τοποθέτησε Διευθυντή Ειδήσεων τον κ. Κοσμά Σφαέλο, στέλεχος της «Αυριανής» και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Η κρίση και η κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς αποκάλυψαν το μέγεθος των χρεών και των προβλημάτων του καναλιού. Ο Γ. Κουρής έχει διανύσει μία θυελλώδη κυριολεκτικά πορεία 34 χρόνων.

Αντισυμβατικός στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής του κυκλοφορεί με μία βέσπα που οδηγεί ο ίδιος. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του με κοστούμι και γραβάτα ενώ χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.

Χαρακτηρίζεται αθυρόστομος και συγκρουσιακός, επιθετικός και αιχμηρός. Δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο.

Σε πολιτικό επίπεδο ιστορικές και παροιμοιώδεις έχουν μείνει οι συγκρούσεις του με την κ. Δ. Λιάνη, τον κ. Κ. Λαλιώτη και τον κ. Στέφανο Τζουμάκα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο συγκρούστηκε ανελέητα με τους κ. Γ. Κοντομηνά και Γ. Αλαφούζο.

Στα πρώτα χρόνια της αυτοδυναμίας του είχε βάλει στο στόχαστρο του τον Χρ. Λαμπράκη, όταν όμως ήρθε κοντά και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον κ. Στ. Ψυχάρη οι επιθέσεις αυτές σταμάτησαν.

Οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι πολλές από τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Γ. Κουρής εναντίον των πολιτικών και επιχειρηματιών γίνονταν κατ’ εντολή του Στ. Ψυχάρη

Αν είχε μία αδυναμία ο Γ. Κουρής αυτή ήταν ο γιος του, ο Ανδρέας, που ακολουθεί το δικό του διακριτό δρόμο στα ΜΜΕ.

Ο Γ. Κουρής ήταν και αισθάνονταν ακόμα ενεργός, δημιούργησε το “Kontra Channel” μετατρέποντάς το σε Αντιμνημονιακό κανάλι.

Οι σχέσεις του με τον αδελφό του κ. Μ. Κουρή διαταράχθηκαν μία εποχή,αλλά  στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν  πλήρως.

Ο Γ. Κουρής συνέχισε μέχρι τέλους με την ίδια συνταγή …….αντισυμβατικός και αυριανιστής.

http://www.newsbomb.gr/

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ενα τεραστιο μεριδιο ευθυνης της σημερινης καταντιας της ελληνικης
κοινωνιας ειναι αποτελεσμα της παραπληροφορησης και του διεστραμενου
ηθους των πατσαβουροφυλλαδων που εξεδωσαν μεγαλα χρονικα διαστηματα
αυτοι οι ανευ οριων διεφθαρμενοι τυποι των κουρηδων

Read more: Go to TOP and Bottom