Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρίκης Ματαλλιωτάκη: "Οι Λεύκες της αιώνιας αγάπης - Η κόρη του παπά"


Το βράδυ της Παρασκευής 27/4 στο χώρο των Εκδόσεων Οστρια,στην οδό Χέυδεν 3,στο Πεδίον του Αρεως,έγινε η παρουσίαση του δεκατουτρίτου πνευματικού παιδιού της
Κρητικιάς συγγραφέως,δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ρίκης Ματαλλιωτάκη,"Οι Λεύκες της αιώνιας αγάπης - Η κόρη του παπά".

Σ' ένα όμορφο περιβάλλον η συγγραφέας υποδέχτηκε αρκετούς φίλους της και πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα Δημήτρη Νομικό,την ποιήτρια Μαίρη Γραμματικάκη και την ίδια τη Ρίκη.

Στο νέο της βιβλίο η συγγραφέας αποτυπώνει την πορεία του νησιού ανά τους αιώνες,τον βασανισμό των κατοίκων του από τους διάφορους κατακτητές, και το πως τελικά τούτες οι ατελείωτες κατοχές κατάφεραν να διαμορφώσουν το χαρακτήρα των ανθρώπων του και να επηρεάσουν τη μοίρα δύο νέων παιδιών που δεν ευθύνονταν σε τίποτα.

Αιώνες πριν,στα χρόνια της τουρκοκρατίας,σ' ένα χωριό της Κρήτης που φύτρωναν μόνο πέτρες η κόρη του αντάρτη παπά έκανε το λάθος να ερωτευθεί το γιο του προεστού....

Ενα βιβλίο ύμνος στην Κρήτη και στην ΑΓΑΠΗ!

Εντυπωσιακές ήταν οι μουσικές εικόνες-παρενθέσεις μελοποιημένων στίχων σχετικών με το θέμα του βιβλίου



Την παρουσίαση ξεκίνησε ο κύριος Δημήτρης Νομικός

Ένα βιβλίο που υμνεί την Κρήτη, τις αξίες, το ήθος και την αγάπη. Ένα βιβλίο που σε φέρνει σε άλλες εποχές, τότε που τα βλέμματα, τα μάτια και οι καρδιές είχαν μεγαλύτερη αξία από τα κούφια λόγια και τις άτοπες επιθυμίες του σήμερα. Ένα βιβλίο που στύβει τις πέτρες του Ψηλορείτη βγάζοντας ψυχή και λεβεντιά. Ένα βιβλίο που είναι γραμμένο από μία Κρητικιά, στο ύφος και στο ήθος της Κρήτης.

Σε ευχαριστώ Ρίκη Ματαλλιωτάκη για το πόνημα που μας χαρίζεις και για την ευκαιρία που μου δίνεις να το παρουσιάσω και να μιλήσω γι αυτό. Καλό ταξίδι στις "Λεύκες της αιώνιας αγάπης".






Ακολούθησε η κυρία Μαίρη Γραμματικάκη

Χωρίς να είναι ιστορικός η λαογράφος η συγγραφέας Ρίκη Ματαλλιωτάκη,κατορθώνει να περάσει ορθά στο χαρτί τα πάθη ενός λαού και την αληθινή ιστορία αυτής της αγνής αγάπης-της καταδικασμένης από το μένος των γονέων αγάπη-και" να ελευθερώσει τη μνήμη της Μαρούλας απο τη λήθη για να της ανοίξει δρόμο για να διεκδικήσει τη ζωή που δεν της επιτράπηκε να ζήσει"!

Με εξαιρετική δεινότητα κι άριστο χειρισμό της Κρητικής διαλέκτου ξετυλίγει η Ρ.Μ τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της τραγικής ιστορικής μυθιστορηματικής της μυθοπλασίας με μύριες εναλλαγές, με ασύλληπτες αποχρώσεις και ψυχολογικές κλιμακώσεις.

Μέσα από την εξιστόρηση θα γνωρίσουμε την κρητική λεβεντιά σε όλο της μεγαλείο αλλά και την βαθείά αγάπη που δεν προδίδει και παραδίνεται αλλά στο άπειρο δραπετεύει για να ζήσει ελεύθερος ο έρωτας και χρόνος να μη τον εγκλωβίζει αλλά ούτε και οι άνθρωποι!

Τιμή μου και χαρά μου να παρουσιάσω το νέο βιβλίο της Ρίκη Ματαλλιωτάκη που τόσο γνώριμο μοιάζει στην ψυχή μου-τόσο που το διάβασα όλο απνευστί!ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!








Το λόγο πήρε συγκινημένη η συγγραφέας και αφιέρωσε το βιβλίο στη γιαγιά της την.... "παραμυθατζού",από την οποία είχε ακούσει πλήθος ιστοριών πραγματικών και φανταστικών,που την ενέπνευσαν και την οδήγησαν στη λογοτεχνία!

Διαβάζοντας την ιστορία αυτή ο οποιοσδήποτε, λογικά, θ’ αναρωτηθεί που σταματά η αλήθεια και που ξεκινά η συγγραφική μυθοπλασία… λογικά.

Λογικά ωστόσο ούτε εγώ η ίδια δεν μπορώ να απαντήσω επ’ ακριβώς μια κι όλα όσα έπλασαν το βιβλίο τούτο, βγαλμένα, στην αρχική τους μορφή, απ’ το στόμα της αγαπημένης μου γιαγιάς, τα πήρε και τα βύζαξε η ψυχή μου στα πρώτα της κλάματα, χαλκεύτηκε απ’ αυτά, τη συνόδευσαν στα πρώτα της βήματα και την άντρωσαν στα πρώτα της παλέματα… κοντολογίς υπήρχαν σαν από πάντα μέσα μου… δεν μεγάλωσα απλώς μαζί τους, νιώθω σαν να γεννήθηκα μαζί τους.

Οπότε, ακούγοντας ξανά και ξανά την ιστορία αυτή σαν παιδί, από ένα σημείο κι έπειτα μπερδεύτηκα ως κι εγώ η ίδια, τόσο που δεν κατάφερα ποτέ να διαχωρίσω αν τα γεγονότα που περιγράφω τα γεννούσε το μυαλό μου γράφοντας ή ανάβλυζαν από μέσα μου ωσάν μια πραγματικότητα που υπήρξε μεν άσχετα αν εγώ ποτέ δεν τη βίωσα.



Και η κυρία Γραμματικάκη αναφέρθηκε στη δική της γιαγιά






Καλοτάξιδο Ρίκη μου!

Κι άλλες φωτο από τη σελίδα της Ρίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom