Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αντιμετώπιση πυρκαγιάς με εγκλωβισμένα άτομα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (φωτο & βίντεο)

Άσκηση "ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2018"

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς με εγκλωβισμένα άτομα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Υπουργού
Νίκου Τόσκα, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης Δημήτριου Αναγνωστάκη, Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και Συντονισμού Τζανέτου Φιλιππάκου, του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτηρίου Τερζούδη καθώς και Ανώτατων και Ανώτερων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία σε γραφείο του 6ου ορόφου του κτιρίου.

Η πυρκαγιά γίνεται αντιληπτή από τους υπαλλήλους του γραφείου, οι οποίοι και προσπαθούν να την κατασβήσουν με τη χρήση φορητών πυροσβεστήρων, όμως αποτυγχάνουν λόγω της γρήγορης εξάπλωσής της.

Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το σύστημα πυρανίχνευσης και ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα δίνεται εντολή για την εκκένωση του ορόφου, καθώς και του υποκείμενου και υπερκείμενου αυτού. Επειδή υπάρχει κίνδυνος διάχυσης των καπνών και σε άλλους ορόφους, λαμβάνεται η απόφαση για την πλήρη εκκένωση του κτιρίου.

Στο σημείο καταφθάνουν οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις που προσεγγίζουν τον 6ο όροφο ενεργώντας κατάσβεση και έλεγχο για διαπίστωση τυχόν εγκλωβισμένων ατόμων. Μετά το πέρας της καταμέτρησης στους χώρους συγκέντρωσης, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων.

Καταφθάνουν τα ειδικά οχήματα (διασωστικά, βραχιονοφόρα, κλιμακοφόρα) που πραγματοποιούν ρίψη νερού εξωτερικά του κτιρίου στο ύψος του 6ου ορόφου και ξεκινά επιχείρηση διάσωσης από το εξωτερικό μεταλλικό κλιμακοστάσιο στο ύψος του 9ου ορόφου.

Ταυτόχρονα, εγκλωβισμένα άτομα γίνονται αντιληπτά από τους διασώστες στον 7ο και 8ο όροφο, για την διάσωση των οποίων, μία ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ. στήνει 2 διασωστικές γραμμές από την ταράτσα του κτιρίου και ενεργεί διάσωση από τα παράθυρα, με κατακόρυφους διασωστικούς κάλους (σχοινιά).

Τραυματισμένα και εγκλωβισμένα άτομα που εντοπίζονται από τους πυροσβέστες που βρίσκονται για κατάσβεση μέσα στο κτίριο οδηγούνται με ασφάλεια εκτός του κτιρίου. Οι πυροσβέστες ελέγχουν όλους τους ορόφους για πιθανή ύπαρξη ατόμων ή άλλων εστιών χωρίς να διαπιστωθούν ανησυχητικά ευρήματα και επιτυγχάνουν την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος προσωπικό και οχήματα από τους 4ο, 1ο, 2ο, 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, η 1η Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και ασθενοφόρο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά το πέρας της άσκησης, οι υπάλληλοι επέστρεψαν στο κτίριο.

Σκοπός της άσκησης, ήταν η εξάσκηση του προσωπικού και των ομάδων πυρασφάλειας στην εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου πυρασφάλειας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διαδικασίες εκκένωσης του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς και η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας, συνεργασίας και συντονισμού (διαλειτουργικότητα) των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών (Π.Σ.–ΕΛ.ΑΣ.).

Δείτε βίντεο και φωτο από την άσκηση
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom