Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Οι περικοπές στις συντάξεις που τρομάζουν την κυβέρνηση


Σε αναζήτηση... νέου κοινωνικού πακέτου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο και κυρίως το υπουργείο Εργασίας, καθώς πέραν των διατυπώσεων περί καθαρής εξόδου, η κυβέρνηση
δεν φαίνεται να κερδίζει στη μεταμνημονιακή εποχή οτιδήποτε ουσιαστικό θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου ορίου έστω το 2020.

Διαπραγματεύσεις

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων δανειστών φαίνεται πως «καίνε» τις ελπίδες για ελάφρυνση –όχι του χρέους– αλλά των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τα 8 χρόνια μνημονιακών περικοπών.

Αν και η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν ζητήσει το «πάγωμα» των διατάξεων που προβλέπουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2019, η απάντηση των πιστωτών, όχι μόνο του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων, είναι μονότονα η ίδια.Αποκλείεται.

Αλλωστε, εάν αφαιρεθούν από το υπερπλεόνασμα ρεκόρ του 2017, τα μέτρα «εφάπαξ απόδοσης», τότε απομένουν οι περιορισμένες δαπάνες για συντάξεις και μισθούς που θα κληθούν το 2018 να στηρίξουν τον στόχο για 3,5%.

Κι όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που έχει στα χέρια της η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να περιορίζεται στο 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ (Ageing Report 2015), όμως στα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, θα υπάρχει δραματική αύξηση των συνταξιούχων.

Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζουν οι πιστωτές, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για «πάγωμα» των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως 18%, από το 2019 και για την ακρίβεια, από τον Δεκέμβριο του 2018 όταν και καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Οι περικοπές τρομάζουν, γι’ αυτό και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να αναφερθούν σε αυτές, παρότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%.

Αφορά δε, τους συνταξιούχους που είχαν ήδη λάβει σύνταξη ή υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση μέχρι 12/5/2016 με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των ταμείων του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου.

Κι όπως επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά, Διονύσης Ρίζος, οι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:

1. Συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ.

2. Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%.

3. Συνταξιούχοι Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους.

4. Συνταξιούχοι ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις (20η και άνω).

5. Συνταξιούχοι ΙΚΑ που η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

Αυτές είναι και οι ομάδες που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να... στηρίξει, διεκδικώντας κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είτε αντισταθμιστικά μέτρα είτε ακόμη και περιορισμό των μειώσεων.

Στον αντίποδα, φαίνεται πως διασώζονται:

1. Συνταξιούχοι ΙΚΑ με 20-25 έτη ασφάλισης και μέσες ή χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες.

2. Συνταξιούχοι πρώην ΤΣΑ-ΟΑΕΕ.

3. Συνταξιούχοι Δημοσίου με λίγα έτη ασφάλισης και κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ρίζος, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στην αντιπαραβολή των δύο ποσών.

Ως ποσό σύνταξης του αρχικού τρόπου υπολογισμού λαμβάνεται υπ’ όψιν το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος στο οποίο προστίθενται η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη. Το νέο ποσό σύνταξης που εξάγεται με τον τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016 αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μεγαλύτερο από το νέο (νέος τρόπος), το υπερβάλλον περικόπτεται ως προσωπική διαφορά. Η εν λόγω περικοπή μπορεί να είναι μέχρι 18% του συνολικού ποσού της αρχικής σύνταξης.

Σε περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μικρότερο από το νέο (νέος τρόπος), η διαφορά θα καταβληθεί στον συνταξιούχο σε ετήσιες δόσεις.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.212 ευρώ.

Μετά τον επανυπολογισμό, το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 976 ευρώ. Ετσι η περικοπή για την προσωπική διαφορά θα είναι το ανώτατο πλαφόν του 18%, καθώς θα χάσει 218 ευρώ από 236 που είναι το σύνολό της. Η νέα του σύνταξη θα είναι 994 ευρώ.

Τέλος, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 37 χρόνια ασφάλισης και υψηλές κατηγορίες, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.612 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 1.119 ευρώ.

Ετσι θα ενεργοποιηθεί το πλαφόν του 18%, κόβοντας τα 291 από τα συνολικά 493 ευρώ που αντιστοιχούν στην προσωπική διαφορά. Η σύνταξη που θα λάβει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 θα είναι 1.321 ευρώ.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom