Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρελαιοκηλίδα: Ξέφυγε η κατάσταση! - Μαύρισε και ο Αγιος Κοσμάς! - Δυσοσμία σε όλη την παραλιακή (φωτο & βίντεο)


- Η πετρελαιοκηλίδα της Σαλαμίνας "μαύρισε" Πειραϊκή, Φρεαττύδα, Καλαμάκι, Αγιο Κοσμά, Ελληνικό ακόμα και Γλυφάδα - Έλεγχοι από το Λιμενικό κατά μήκος όλης της ακτογραμμής στα νότια προάστια της Αττικής - Εικόνες που συγκλονίζουν - Δεν ξέρουν ακόμα την έκταση της ρύπανσης!



Η πετρελαιοκηλίδα που «έπνιξε» την Σαλαμίνα δεν έμεινε εκεί. Επεκτάθηκε και μάλιστα έχει φτάσει εκτός από την Πειραϊκή και την Φρεαττύδα και σε Καλαμάκι, Αγιο Κοσμά, και Ελληνικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαίου και στην Γλυφάδα!
Εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί και εκεί και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ήδη επιχειρεί το Λιμενικό.
Η εικόνα από τις δυο πλαζ του Αγίου Κοσμά είναι αποκαρδιωτική. Το ίδιο και η πλαζ Ελληνικού – Αργυρούπολης. Η παραλίες είναι μαύρες και οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι βρέθηκαν εκεί για να κάνουν μπάνιο όπως συνήθιζαν όλο το καλοκαίρι δεν πιστεύουν στα μάτια τους.
Η δυσοσμία είναι έντονη σε όλη την παραλιακή!

Δείτε εικόνες από τις πλαζ του Αγίου Κοσμά



Η πετρελαιοκηλίδα στο Ελληνικό



Η πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά

Το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας που κάλυψε τις ακτές της Σαλαμίνας ήταν προς τον Πειραιά, σύντομο και καταστροφικό.
Φρεαττύδα και Πειραϊκή γέμισαν μαζούτ, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι αγαπημένες παραλίες των πειραιωτών όπως του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και μπροστά από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι μαύρες.

Στόχος να μην γίνει και άλλη διαροοή

Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός.
Στην σύσκεψη που έγινε ο γ.γ.  τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να γίνει απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.
Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.
«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε.  

Πως αντιμετωπίζουν την πετρελαιοκηλίδα

Πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου προσπαθούν από το πρωί στις παραλίες αυτές να καθαρίσουν την περιοχή. 
Ταυτόχρονα, σκάφη αντιρρύπανσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα στην Σαλαμίνα.
Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αρχίσουν και οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.
Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Τη λύπη της για την πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και  μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.
Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.
«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

1 σχόλιο:

melito είπε...

Αυτος ο στυγερος εγκληματιας που διεπραξε αυτο το αποτροπαιο εγκλημα ποιος ειναι? Της πλοιοκτητριας εταιρειας ποιο ειναι το ονομα της?
Στη δημοσιοτητα ολων των μετοχων τα ονοματα Το ονομα της πλοικτητριας
εταιρειας εδω και τωρα προς δημοσια διαπομπευση

Read more: Go to TOP and Bottom