Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ (βίντεο από την εκδήλωση)


Την Παρασκευή 2 Μάη, ημέρα εγκαινίων των ακριβών προεκλογικών κέντρων με τα πολλά ντεζιμπέλ και τα ιλλουστρασιόν χαμόγελα, η λαϊκή συνέλευση ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ επέλεξε να «συστηθεί» απ' το χώρο, που άρχισαν όλα πριν τέσσερα χρόνια: Την πλατεία Δημοκρατίας, το σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων της πόλης του Αγρινίου και της γύρω περιοχής.

Αντίθετα με τις προεκλογικές φιέστες επιλέξαμε να συζητήσουμε
και να ενημερωθούμε, για τις ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών, από την λεγόμενη «ελληνική δημοκρατία», αλλά και για τους τρόπους της εναλλακτικής διαχείρισής τους, προς όφελος της κοινωνίας και ενάντια στην ανεξέλεγκτη κερδοφορία των μεγάλων εργολαβικών κοινοπραξιών.

Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΑΚΤΩΡ και η ΗΛΕΚΤΩΡ στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η ARCHIRODON η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ENVITEC στο νομό των Σερρών, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και η J&P ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ στο νομό Ηλείας, γνωρίζουν ότι τα σκουπίδια έχουν λεφτά, αφού ο τομέας της διαχείρισης των σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορά στον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο μετά το λαθρεμπόριο όπλων και τα ναρκωτικά.

Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο «πειραματόζωο» ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων με την μελέτη και κατασκευή μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών µε τη µέθοδο σύµπραξης του Δηµόσιου και του Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ).
«Μια χρόνια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε ο Τάσος Κεφαλάς, «έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που δημιουργεί μια αυθόρμητη αίσθηση αποδοχής κάθε πρότασης που υπόσχεται την αντιμετώπισή του, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρυφτεί ότι αυτό που προωθείται εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητες και όχι την «ορθολογική» αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στο Δήμο Αγρινίου ήδη έχει τελειώσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού ενός εργοστασίου αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) δυναμικότητας 87.000 τόνων ετησίως, την ώρα που η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών του νομού είναι περίπου 69.000. Αυτό αποδεικνύει ότι ακυρώνεται στην πράξη η λογική της ιεράρχησης, της πρόληψης και της προδιαλογής υλικών, που οδηγούνται στην ανακύκλωση, χωρίς να μπορεί να κρυφτεί, ότι αυτό που προωθείται εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητες και όχι την «ορθολογική» αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδιασμών», σημείωσε ο κ. Κεφαλάς «πρέπει να ανατραπεί. Αυτό σημαίνει πάγωμα και ακύρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση δράσεων αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα» και κατέληξε: «Ούτε ο ένας στόχος μόνος του, ούτε ο άλλος. Και οι δύο μαζί».

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom