Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΔΕΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Επιστολή από τις 15 Απριλίου στην τρόικα από Σαμαρά, Στουρνάρα, Προβόπουλο, με «παράθυρο» και για επιπλέον «πακέτο»

Δέσμευση για λήψη πρόσθετων μέτρων κάθε φορά που δεν επιτυγχάνεται κάποιος από τους στόχους του επικαιροποιημένου Μνημονίου περιλαμβάνει κοινή επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου προς την τρόικα.


Η συγκεκριμένη επιστολή, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία», αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, αφού ακόμα και η πιο μικρή παρασπονδία θα έχει ως συνέπεια την επιβολή νέων εισπρακτικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν οι κυβερνώντες της χώρας!

Ειδικότερα, στην επιστολή προθέσεων της κυβέρνησης που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και εστάλη στις 15 Απριλίου 2014, με αποδέκτες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και κοινοποιείται στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκαρντ, οι συνυπογράφοντες αναφέρουν επί λέξει: «Εχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε πολιτικές σύμφωνες με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015. Το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2015 θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014».

Παρακάτω, η κυβέρνηση αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο τις προθέσεις της: «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στο συνημμένο Μνημόνιο είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα που μπορεί να είναι τα πλέον πρόσφορα για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα διαβουλευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πριν από την υιοθέτηση τυχόν τέτοιων ενεργειών και πριν από την αναθεώρηση των πολιτικών που περιέχονται σε αυτό το Μνημόνιο».

Επίσης, αναφέρεται ότι οι τροϊκανοί θα ελέγχουν την επίτευξη ή μη των στόχων ανά τετράμηνο και, αν εντοπίσουν αποκλίσεις, θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις που οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύεται ότι «θα δείξει κατανόηση» στις απαιτήσεις των δανειστών!

Το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κερδίσει χρόνο, αφού η επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας τον Ιούνιο θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Η σοβαρή διαπραγμάτευση θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε βελτίωση των εσόδων από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Στέλιος Κράλογλου
εικονογράφηση ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom