Σάββατο 31 Μαΐου 2014

60η σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ! - Ποιοι Ελληνες συμμετέχουν


Πολλά βλέμματα είναι στραμμένα στο πεντάστερο «MarriottHotel» στην Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιείται η φετινή σύνοδος της περιβόητης «Λέσχης Bilderberg» (από 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου). Στην 60η σύνοδο συμμετέχουν συνολικά περί τους 140 προσεκτικά επιλεγμένους εκπροσώπους της ελίτ 22 χωρών.

Προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν στη μυστικοπαθή σύνοδο της «λέσχης των ισχυρών της Γης» από την Ελλάδα,
είναι ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της ΜΚΟ Action Aid Hellas.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στην περσινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ παρόντες από την Ελλάδα, ήταν ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ειδικός απεσταλμένος της Business Europe για τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Δείτε στο τέλος ποιοι Ελληνες συμμετείχαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της φετινής συνάντησης στην Δανία είναι αν υπάρχει ή όχι ιδιωτικότητα. Απορία μάλλον οξύμωρη για μια λέσχη που από τις 29 Μαΐου 1954, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά τις συναντήσεις της, η μυστικότητα είναι συνώνυμη της ύπαρξής της.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι πλήρως εορταστική για τον γερόλυκο των συνωμοσιών Χένρι Κίσινγκερ. Την Τρίτη, ο παλαίμαχος διπλωμάτης-πολιτικός έκλεισε τα 91 του χρόνια, την Τετάρτη έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων (!) και τώρα στην Κοπεγχάγη θα τσουγκρίζει το ποτήρι της σαμπάνιας του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και την βασίλισσα της Ισπανίας, γιορτάζοντας τα 60 λαμπερά χρόνια της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, της περίφημης λέσχης (η ύπαρξη της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί τη χαρά του συνωμοσιολόγου σε κάθε γωνιά του πλανήτη).

Φέτος συμπληρώθηκαν ακριβώς 60 χρόνια από την πρώτη σύναξη της ομάδας, η οποία είχε λάβει χώρα στην Ολλανδία στις 29 Μαΐου του 1954. Επομένως, η φετινή διάσκεψη είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς η επίσημη λίστα συμμετοχών φανερώνει ότι η συνάντηση του 2014 είναι μια υπόθεση υψηλότατης ισχύος.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην έβδομη πλέον παρουσία του στην ετήσια αυτή συνάντηση, θα περάσει τρεις ημέρες συνομιλώντας με τους επικεφαλής του MI6, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της HSBC, της Shell, της BP και της Goldman Sachs, καθώς και με δεκάδες άλλους δισεκατομμυριούχους και υψηλόβαθμους πολιτικούς από την Ευρώπη. Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, κόρη του ιδρυτή της Λέσχης Πρίγκιπα Βερνάρδου περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα.

Πίσω στα 1950, όταν ο Βερνάρδος έστελνε τις πρώτες προσκλήσεις, το θέμα της συνάντησης αφορούσε γενικώς και αορίστως τα «διάφορα προβλημάτα που αντιμετωπίζει ο δυτικός πολιτισμός».

Σήμερα, η Λέσχη Μπίλτερμπεργκ τα αποκαλεί «megatrends», σε ελεύθερη απόδοση «μακρές τάσεις».

Και μεταξύ των φετινών «megatrends» μπορεί κανείς να διαβάσει θέματα όπως «Ποια είναι η επόμενη μέρα της Ευρώπης;», «Ουκρανία», «Ανταλλαγή πληροφοριών» και «Υπάρχει πράγματι ιδιωτικότητα;».

Στην Κοπεγχάγη θα υπάρχει επίσης και μια περίφραξη υψηλής ασφαλείας ύψους τριών μέτρων. Το ξενοδοχείο θα είναι περικυκλωμένο από φρουρούς με σκούρα γυαλιά και άνετα ρούχα, οι οποίοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην στραπατσάρουν το εορταστικό κλίμα ή τα πρόσωπα των... περίεργων.

Ήδη δυο δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να πάρουν συνέντευξη από τους διοργανωτές της συνάντησης στο μπαρ του ξενοδοχείου Marriott. Είναι αρκετά εύκολο να διατηρήσεις ανέπαφη την ιδιωτικότητά σου όταν προσλαμβάνεις τόσους πολλούς ανθρώπους προκειμένου να την περιφρουρήσουν.

Υπάρχει κάτι ευδιάκριτα ανατριχιαστικό στο γεγονός ότι η μυστικότητα αποτελεί θέμα συζήτησης στην τριήμερη αυτή σύναξη και μάλιστα με συνομιλητές ανθρώπους όπως ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιντ, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Facebook, Πίτερ Θιλ: δηλαδή τους ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα από τους περισσότερους πόσο ριζικά διαφανής έχει γίνει η δημόσια σφαίρα. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για αρκετούς ακόμη από τη λίστα των καλεσμένων, η ιδιωτικότητα είναι ο εχθρός. Η δημόσια διαφάνεια είναι το χρυσωρυχείο.

Η Λέσχη Μπίλντερμπερκ υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις της δεν έχουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά για τους γίγαντες των ιδιωτικών κεφαλαίων, για τους επικεφαλής των τραπεζών, για τους κατασκευαστές όπλων και τις εταιρείες πετρελαίου, τίποτα δεν γίνεται χωρίς κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να το πείτε στους μετόχους της Shell ότι δεν υπάρχει «επιθυμητό αποτέλεσμα» στο γεγονός ότι ο πρόεδρός της και ο εκτελεστικός της διευθυντής θα περάσουν τρεις ημέρες σε μια συνάντηση με πολιτικούς και διαμορφωτές της παγκόσμιας πολιτικής... Προσπαθήστε να το πείτε στους λομπίστες που δούλεψαν σκληρά προκειμένου να προωθήσουν την Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP), την οποία διαπραγματεύονται... Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι γεμάτη με τα βράγχια ανώτερων στελεχών ισχυρών ομάδων συμφερόντων.

Ο Βρετανός βουλευτής Μάικλ Μίτσερ περιγράφει τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ως «μια κλίκα πλουσίων και ισχυρών» οι οποίοι εργάζονται προκειμένου να «εδραιώσουν και να επεκτείνουν τη δύναμη των αγορών». Και αυτό το κάνουν «παραμένοντας απρόσιτοι στα μέσα ενημέρωσης ή το κοινό». Κάθε χρόνο ο τύπος βρίσκεται όλο και πιο μακριά από τον φράχτη ασφαλείας. Κάθε χρόνο τα ερωτήματα για τους πολιτικούς που συμμετέχουν, αλλά παραμένουν σιωπηλοί, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Μπορεί να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «καφενειακές συνομιλίες», όμως αυτοί οι άνθρωποι που  βρίσκονται στη σύναξη δεν έχουν πάει εκεί για να καταναλώσουν απλώς αφρώδες κρασί και να φορέσουν γενέθλια καπέλα. Είναι απίθανο ο Ριντ Χόφμαν, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του LinkedIn να έχει πάει εκεί απλά και μόνο για την τούρτα των γενεθλίων. Πρόκειται για δουλειά. Μεγάλη δουλειά. Και πολιτική. Και λόμπι.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει να κάνει με πολλά χρήματα ανθρώπων που ξέρουν πώς να τα ξοδέψουν. Μάρτυρες αναφέρουν ότι ήδη τρία μεγάλα φορτηγά γεμάτα με θαλασσινά εδέσματα έχουν φτάσει στην κουζίνα του ξενοδοχείου.

με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης:
Η ίδρυση της Λέσχης Bilderberg

"Στα άδυτα της μυστικής λέσχης Bilderberg..."

Αυτοί είναι οι Ελληνες που συμμετείχαν διαχρονικά στις συνεδριάσεις της Λέσχης Bilderberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom