Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

«ΕΦΑΓΑΝ» ΤΑ ΛΕΦΤΑ για το Κτηματολόγιο

Στέλνουν στα βράχια το «πιο μεγάλο από τα μεγάλα έργα». Στον αέρα οι μελέτες, για να έρθουν ξένοι ιδιώτες μέσω ΤΑΙΠΕΔ! Στάση πληρωμών από την ΕΚΧΑ Α.Ε.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη ρεσάλτο στον κουμπαρά της ΕΚΧΑ Α.Ε., υφαρπάζοντας συνολικό ποσό 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των αποθεματικών της εταιρείας, το οποίο πήγε στο «πρωτογενές πλεόνασμα»

του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Ρίχνουν στα βράχια το Εθνικό Κτηματολόγιο, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένη πορεία πλήρους απαξίωσης και διάλυσης του «μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα», συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στόχος τους να οδηγηθούν η υλοποίηση του Κτηματολογίου και ο έλεγχος της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με εξασφαλισμένους πόρους από τα τέλη των ιδιοκτητών ακινήτων σε ιδιωτικά χέρια, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Οι αλλεπάλληλες πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ότι δρομολογείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, καθώς όλα τα έργα κτηματογράφησης έχουν «παγώσει», η εταιρεία του Κτηματολογίου, που μετά την κατάργηση της ΟΚΧΕ Α.Ε., με νόμο στη Βουλή μετονομάστηκε σε ΕΚΧΑ Α.Ε., έχει προβεί σε στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της, ενώ άρχισαν να μπαίνουν λουκέτα σε κτηματολογικά γραφεία, αρχής γενομένης από περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Ηλία Λιακόπουλο, πρώην περιφερειάρχη Αττικής, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έπειτα από επεισοδιακό αποκεφαλισμό της προηγούμενης διοίκησης υπό τον Δ. Καλουδιώτη της ΔΗΜΑΡ τοποθέτησε ο Γιάννης Μανιάτης στην κορυφή της ΕΚΧΑ Α.Ε. τον περασμένο Μάρτιο για «να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου», είναι μετέωρη. Για λόγους που ουδείς αρμόδιος είχε την ευαισθησία και ευθύνη να ανακοινώσει επισήμως αλλά είναι γνωστοί στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και αφορούν τη νομιμότητα της σύνθεσης και των αποφάσεών της, η νέα διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέσα στον Απρίλιο σταμάτησε να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης και δη των θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες μελέτες (Κτηματογραφήσεων, Κατάρτισης Δασικών Χαρτών, Ιδρυσης και Λειτουργίας Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων).
Υφαρπαγή
Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται πίσω από το ναυάγιο του Κτηματολογίου είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλίες του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κάνει ήδη ρεσάλτο στον κουμπαρά της ΕΚΧΑ Α.Ε., υφαρπάζοντας συνολικό ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το σύνολο των αποθεματικών της εταιρείας, το οποίο ενέγραψε στο «πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόκειται για χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες, καταβάλλοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα, με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας το 2008 στα αστικά κέντρα.
Χρήματα τα οποία σύμφωνα με το νόμο προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα, λόγω της κακοδιαχείρισης του απώτερου αλλά και αστοχίες του πρόσφατου παρελθόντος υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εμπλοκής της χρηματοδότησης του έργου, μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά, δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στην ολοκλήρωση του έργου και τη δρομολόγηση των μελετών κτηματογράφησης νέας γενιάς.
Τεχνητή ευφορία
Τελικά δύο επιστημονικοί σύλλογοι, των τεχνικών επιστημόνων και των δικηγόρων της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, αντιστοίχως), αφού άφησαν να περάσουν οι εκλογές, έφεραν στο φως, με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κτηματολόγιο και η ΕΚΧΑ Α.Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε πολύμηνη τεχνητή αισιοδοξία για την πορεία του έργου και ότι επιβλήθηκε σιωπή σε αγαστή συνεννόηση, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των εμπλεκόμενων μελετητών, εργαζομένων και άλλων παραγόντων εντός και εκτός ΕΚΧΑ Α.Ε., στο όνομα της δήθεν προστασίας του έργου, από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και πολιτικές παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών κυρίως η «Ε», η οποία έχει προειδοποιήσει για το ναυάγιο του Κτηματολογίου, με αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.
- «Προκαλεί, εύλογα, κατάπληξη ότι τα έργα του Κτηματολογίου που τα θέλουν όλοι -από τον απλό πολίτη μέχρι την κυβέρνηση, αποτελούν δε και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας,- τελματώνουν, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί!», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, ενώ για την υφαρπαγή των 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και την εγγραφή του ποσού στο «πρωτογενές πλεόνασμα» σημειώνεται με νόημα: «Αναρωτιέται κανείς, αν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχθηκαν και εισπράττονται ακόμα από τους πολίτες διατίθενται για τους εκ του νόμου σκοπούς ή διατίθενται προς εξυπηρέτηση αλλότριων και άσχετων με τα έργα του Κτηματολογίου σκοπούς».
Στη συνδικαλιστική ανακοίνωση, αφού παρουσιάζεται το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει το έργο του Κτηματολογίου και η ΕΚΧΑ Α.Ε., επισημαίνεται ότι «τα έργα του Κτηματολογίου είτε είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με κύριους πόρους τα έσοδα από την καταβολή του παγίου τέλους κτηματογράφησης από τους πολίτες είτε έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ». Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι «τη δεδομένη στιγμή υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος της αδυναμίας ανάθεσης των προγραμματισμένων για το τρέχον έτος συμβάσεων αλλά και της παύσης εργασιών των ήδη υπό εκτέλεση έργων, ενδεχόμενα γεγονότα που θα επιφέρουν καθυστέρηση στο σύνολο του έργου.
Κυρίως όμως θα πλήξουν την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών, των πελατών του, των προμηθευτών του αλλά και έναντι των δανειστών του, με τους οποίους, μάλιστα, σε συνεργασία με την Task Force, η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας της (Project Management), προκειμένου να επιτύχει χρονικά τους στόχους της».
Τέλος, οι συνδικαλιστές σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως «με δεδομένο ότι τα έργα του Κτηματολογίου έχουν μπει σε τελική τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο μνημόνιο, όπως και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει πει σε συνέντευξη Τύπου, αναρωτιέται κανείς γιατί και από ποιους δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια που οδηγούν στην απαξίωση του έργου και της εταιρείας που τα διαχειρίζεται», τονίζοντας ότι περιμένουν επίσημες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom