Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Εικονικά παρασταστικά στα Erasmus του ΑΠΘ - Για απάτη ελέγχεται καθηγητής και συνεργάτες του


Για απάτη σε βάρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ελέγχεται καθηγητής και οι συνεργάτες του που φέρονται να υπέβαλαν πλαστά δικαιολογητικά δαπάνης για την παρουσία τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus της Ε.Ε. την ακαδημαϊκή περίοδο 2010-2013.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά των πρυτανικών αρχών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε ογκωδέστατη δικογραφία που περιήλθε στην κατοχή του εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, λόγω αρμοδιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της απάτης εις βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της κακουργηματικής πλαστογραφίας, καθώς οι ελεγχόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν παραποιημένα παραστατικά προκειμένου να πληρωθούν τις δαπάνες χιλιάδων ευρώ. Σε πταισματοδίκη αναμένεται να καταθέσουν οι δύο υπάλληλοι του ΑΠΘ που συνέταξαν την πορισματική έκθεση και ο καθηγητής που την υπέβαλε στην εισαγγελία, για την παροχή διευκρινίσεων.

Στο πόρισμά τους, ο προϊστάμενος λογιστηρίου και ο προϊστάμενος γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, που ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus, και μερίδα των συνεργατών του προσκόμισαν εικονικά παραστατικά, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα δικαιολογητικά δαπανών, στο πλαίσιο των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος Erasmus κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-2013, με ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ανέρχεται στα 233.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπολογίστηκε στα 148.956 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus έχουν λάβει μέρος πάνω από 2 εκατομμύρια φοιτητές, από τη δημιουργία του το 1987. Οσον αφορά την «κινητικότητα για προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρεται ότι:

** Οι διδάσκοντες στα ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν να μετακινηθούν σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα-κατόχους του «πανεπιστημιακού χάρτη Erasmus», με τα οποία το δικό τους ίδρυμα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας, ώστε να διδάξουν από 5 ώρες έως και 6 εβδομάδες.

** Το προσωπικό των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί για επιμόρφωση από μία έως έξι εβδομάδες για σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες εργασίας, πρακτική εξάσκηση, επισκέψεις μελέτης κ.ά.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σήμερα το ΑΠΘ τηρεί περίπου 600 διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του LLP/Erasmus. Τα τελευταία 25 χρόνια περισσότεροι από 11.000 φοιτητές πραγματοποίησαν μέρος των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών τους σπουδών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος. Επιπλέον έχει δοθεί η δυνατότητα σε πάνω από 3.500 διδάσκοντες του ΑΠΘ να μετακινηθούν για σύντομα χρονικά διαστήματα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προκειμένου να διδάξουν.
http://www.thestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom