Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τα «θαλασσοδάνεια» του Μεγάρου Μουσικής με εγγυητές…τους φορολογούμενους

Γράφει ο Γιώργος Λαιμός
«Για την σωτηρία του πολιτισμού» καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να «πάρουν» στις πλάτες τους τα δάνεια που έχει συνάψει το Μέγαρο Μουσικής με τρεις τράπεζες, με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο. Το Μέγαρο έχει συνάψει τρία δάνεια συνολικού ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ. 
Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ, την εξόφληση του οποίου έχει αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο, και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.

Μάλιστα ενώ κόβονται συντάξεις των πεντακοσίων ευρώ το κράτος επιχορηγεί ετησίως το Μέγαρο Μουσικής με μεγάλα ποσά, σαφώς μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Από τα 12 εκ. ευρώ που επιχορηγούνταν το 2009 μειώθηκε σε 5 εκ. ευρώ το 2010, σε 3 εκ. ευρώ το 2011 και σε 1,7 εκ. ευρώ το 2012.
Ο νόμος Παπακωνσταντίνου που «έσωσε» πρώτη φορά το Μέγαρο
papakwnstantinouΜε τον Ν. 3943/2011, του τότε υπουργού Οικονομικών, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ. Ήταν ο νόμος Παπακωνσταντίνου για τον οποίο είχε προκληθεί σάλος καθώς εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης και οριζόντιων περικοπών στους πάντες και τα πάντα το δημόσιο αναλάμβανε τα δάνεια του Μεγάρου. 
Με τη σκανδαλώδη διάταξη, που περιλαμβανόταν σε φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ήταν ο εγγυητής των δανείων του Μεγάρου, καλούνταν να αποπληρώσει το χρέος του και να αναλάβει όλες τις οφειλές του, λόγω οικονομικής αδυναμίας και προβλημάτων, που δήλωνε ο «οίκος της τέχνης». Πρόκειται για δάνειο 25 χρόνων με εξαμηνιαίες δόσεις, αξίας 95 εκατ. ευρώ και περίοδο χάριτος 6 χρόνων για το κεφάλαιο.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη συνάντησε «σθεναρές» αντιδράσεις στη Βουλή. Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς επιχειρηματολόγησε υπέρ της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης λέγοντας ότι σε περίπτωση καταψήφισης το Μέγαρο Μουσικής κινδυνεύει να κλείσει.
Οι διατάξεις του Ν. 4093/2013 που επιχορήγησαν με 2.679.265 ευρώ το Μέγαρο Μουσική
staikourasΓια το 2013 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης επιχορηγήθηκαν με το ποσόν των 6 εκ. Μάλιστα λόγω 2 ειδικών διατάξεων, η πρώτη το Φεβρουάριο του ’13 και η δεύτερη τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας ενέκρινε δάνειο ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αφορούσε λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.
Το «σκάνδαλο» δεν έχει τέλος
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού και φυσικά θα εγκρίνει και το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα τεθεί στο άμεσο μέλλον, προς ψήφιση από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, το κράτος για άλλη μία φορά θα αναλάβει όλα τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής. 
Συγκεκριμένα, ως εγγυητής το Δημόσιο, σε έναν ουσιαστικά υπό πτώχευση οργανισμό, θα αναλάβει με την εν λόγω τροπολογία τα χρέη του σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και σε προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις συνολικού ύψους, περίπου, 230 εκ. ευρώ. 
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες με το νομοσχέδιο, θα απαλλάσσονται των ευθυνών τους –αστικών και πιθανόν και ποινικών- τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου, έτσι ώστε να μην μπορούμε να μάθουμε «τις πταίει» για το «ναυάγιο» που υπέστη το Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom