Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Συναγερμός στην Τουρκία! Καταρρέει η λίρα!


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της, μετά την υποχώρηση της λίρας σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και την ενίσχυση των πιέσεων από την αγορά για την αύξηση των επιτοκίων της.

Μετά τη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα θα εκδώσει, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωση για «την αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε στο επίπεδο των 2,3420 έναντι του χαμηλού 2,29 που είχε φθάσει προηγουμένως σήμερα. Οι τουρκικές αγορές κλονίσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από την έρευνα για υπόθεση δωροδοκίας, η οποία ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που κυβερνά 11 χρόνια τη χώρα.

Η αναταραχή ήρθε σε κακή χρονική συγκυρία για την Τουρκία, καθώς η μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα είχε αρχίσει ήδη να «κτυπά» τα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών.

Παρά την υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας, η κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα σταθερό το βασικό επιτόκιό της, αλλά ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτεί την αγορά με επιτόκιο 9% τις ημέρες «πρόσθετης στενότητας», όταν δεν κάνει πράξεις ρέπος και πουλά δολάρια σε δημοπρασία.

Στην τελευταία έκτακτη συνεδρίασή της το 2011, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 5,75% από 6,25% για να μειώσει τον κίνδυνο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την πρόκληση ύφεσης στην τουρκική οικονομία από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom