Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Νύχτα αγωνίας με κρύο και μετασεισμούς πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς (φωτο)

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ
- Επτά ελαφρά τραυματίες– Κλειστά τα σχολεία – Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών

- Επτά ελαφρά τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
- Στο τσουχτερό κρύο πέρασαν την πρώτη νύχτα οι κάτοικοι του νησιού
- Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων
- Συνεχείς οι μετασεισμοί,με έναν να φτάνει τα 5,3 ρίχτερ

– Κλειστός ο δρόμος από Αργοστόλι προς Ληξούρι
- Στο Superfast 11 θα μείνουν κάτοικοι που δε μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους
- Στο νησί καταπλέει και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300 κρεβάτια
- Τηλέφωνο ανάγκης: 2671027311


Νύχτα αγωνίας ήταν απόψε για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς,που την πέρασαν με τσουχτερό κρύο και μετασεισμούς. Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και τονίζουν πως ασφαλείς προβλέψεις θα γίνουν αφού περάσουν 48 ώρες.


Όπως ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55 της Κυριακής είχε μεγάλη διάρκεια, έτσι συμβαίνει και με τους μετασεισμούς. Από τη σεισμική δόνηση πολλά κτίρια, κυρίως στο Ληξούρι, έχουν υποστεί ζημιές, ο δρόμος από το Ληξούρι προς το Αργοστόλι παραμένει κλειστός, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατολισθήσεις κι έχουν κλείσει δρόμοι. 



Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι. 
Ακόμη και τώρα, οι ασθενείς δεν έχουν επιστρέψει στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, που εκκενώθηκε χθες μετά το σεισμό.
Στο νησί ήδη βρίσκεται ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν το βράδυ στο κρύο και με συνεχείς μετασεισμούς να τους ταράζουν. Πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, βρίσκεται στο νησί και ήδη έγινε η πρώτη σύσκεψη. 



Τις επόμενες ώρες θα καταπλεύσει στην Κεφαλονιά το πλοίο Superfast 11, όπου σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελάκη θα βρουν καταφύγιο τουλάχιστον 700 άτομα που δε μπορούν αν μείνουν στα σπίτια τους και ενώ τις επόμενες ώρες πρόκειται να χαλάσει ο καιρός, με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά. 
Επίσης, στο λιμάνι του νησιού θα καταπλεύσει και το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 1300 κρεβάτια κι εκεί θα στεγαστούν επίσης άνθρωποι που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.

Σήμερα, τα σχολεία στο νησί θα μείνουν κλειστά και μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων, δε θα ανοίξουν, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Κλειστά μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν και σημεία των δρόμων όπου έχουν γίνει κατολισθήσεις. 



Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, ενώ υπάρχει και τηλέφωνο ανάγκης, το 2671027311 αλλά και το 100.

Η σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους τοπικούς φορείς ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στο νησί και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. 




Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: inkefalonia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: inkefalonia.gr
"Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης

Οι έλεγχοι στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές θα ξεκινήσουν σήμερα, πρώτα από νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom