Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πρόταση-σοκ της Bundesbank: Πρώτα «κούρεμα» περιουσιών και μετά Μνημόνια!

Οι Γερμανοί θέλουν να «φάνε» τις περιουσίες και τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων
Ουσιαστικά θέλουν την επιτάχυνση της κατάρρευσης των αδύνατων χωρών

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προτείνει την επιβολή εφάπαξ εισφοράς και συμμετοχή των πολιτών στη διάσωση των εθνικών οικονομιών – Επικαλείται την «αρχή της εθνικής ευθύνης»

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης-σοκ της Bundesbank που επί της ουσίας μιλάει για “κούρεμα” των προσωπικών περιουσιών, επιβολή εκτάκτων φόρων στις καταθέσεις και “συνεισφορά” των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσης μιας εθνικής οικονομίας χώρας μέλους της ΕΕ.

Η πρόταση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έτσι όπως είδε το φως της δημοσιότητας (δείτε εδώ τη σχετική παραπομπή του protothema.gr: ουσιαστικά ανοίγει εκ νέου θέμα φορολόγησης των ιδιωτών, των καταθέσεων δηλαδή, του πλούτου των πολιτών μιας χώρας, για να στηριχθεί η εθνική οικονομία!

Επικαλούμενη την λεγόμενη “αρχή της εθνικής ευθύνης”, ακριβώς αυτήν που είχε τεθεί ως επιχείρημα στην περίπτωση της Ισλανδίας για να καταπέσει στη συνέχεια με το εθνικό δημοψήφισμα της χώρας, η γερμανική κεντρική τράπεζα σημειώνει πως “οι πολίτες μιας χώρας που ζητά διάσωση πρέπει να πληρώνουν αυτοί πρώτοι μιαν εισφορά και μετά να ζητούν βοήθεια από άλλα κράτη”. Για την ακρίβεια η διατύπωση στην έκθεση της Bundesbank είναι: “Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια”...

Με την πρόταση αυτή η γερμανική κεντρική τράπεζα ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια αρχή και του ΔΝΤ, που επιμερίζει τις ευθύνες διάσωσης μιας οικονομίας και στους φορολογούμενους κάθε χώρας, στηριζόμενο στην αρχή σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους!

Το αξιομνημόνευτο στην πρόταση αυτή είναι το ότι οι ιθύνοντες της Buba αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια επιβολή “φόρου στον πλούτο των ιδιωτών”, καθώς είναι προφανές πως οι έχοντες θα επιταχύνουν την “εκροή” των κεφαλαίων τους από τα τραπεζικά ιδρύματα μιας “ασθενούς οικονομικά” χώρας προς τρίτους, πιο “ασφαλείς” προορισμούς. Γεγονός που θα οδηγήσει σε ντόμινο και τελικά σε επιτάχυνση της κατάρρευσης των αδύνατων χωρών.

Από την άλλη όμως θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες όλων των χωρών, προς τους κυβερνώντες αλλά και προς τους οικονομικούς παράγοντες, ότι “τα δημοσιονομικά προβλήματα ενός κράτους -μέλους δεν θα μπορούν εσαεί να μετακυλίονται στους φορολογούμενους των άλλων χωρών”...

Όσο για το πόσο “κούρεμα” εννοεί η Bundesbank όταν μιλάει για “έκτακτη εισφορά” στην προσωπική περιουσία, ένα δείγμα ίσως είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία για να μειωθεί η αναλογία του χρέους των 15 ασθενέστερων οικονομικά χωρών της Ευρωζώνης στα επίπεδα του τέλους 2007, θα απαιτείτο η επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά...
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom