Μετά την δίωξή του, την διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε και τον κίνδυνο φυσικά να απολυθεί ο ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Θράκης, Σάκης Ζησίδης,προσπάθησε να "μαζέψει" τις καταγγελίες του περί «άνωθεν εντολών» στα περιπολικά του Λ.Σ. να αποχωρήσουν από την περιοχή και να «μην ενοχλούν» τουρκικά σκάφη μιλώντας για παρερμηνεία των δηλώσεών του σχετικά με το επεισόδιο στη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης και ρίχει την ευθύνη στους ίδιους τους συναδέλφους του, αλλά η νέα εκδοχή του των αιτιών της αποχώρησης των ελληνικών σκαφών τα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Ομολογεί "εγκατάλειψη θέσης" από τους συναδέλφους του
που σε καιρό πολέμου τιμωρείται με εκτελεστικό απόσπασμα, οι οποίοι όπως υποστηρίζει "εκτιμώντας τα δεδομένα επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών".
που σε καιρό πολέμου τιμωρείται με εκτελεστικό απόσπασμα, οι οποίοι όπως υποστηρίζει "εκτιμώντας τα δεδομένα επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών".
Το ουσιαστικό βέβαια είναι ότι παραδέχεται και πάλι ότι αποχώρησαν τελείως τα ελληνικά σκάφη από την περιοχή απέναντι στους Τούρκους εισβολείς και αυτό από μόνο του συνιστά εσχάτη προδοσία. Για το ποιος είναι υπεύθυνος θα το δούμε στο πόρισμα του Ναυτοδικείου.
«Οι συνάδελφοι μου που βρίσκονταν στο σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν πήραν ποτέ εντολή από ανωτέρους να υποχωρήσουν, αλλά εκτιμώντας τα δεδομένα επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών», διευκρίνισε ο αξιωματικός του Λιμενικού σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ.
Το ερώτημα ήταν και "ποια ήταν τα δεδομένα που συνεκτίμησαν"; Μήπως ότι οι Τούρκοι είχαν πολύ μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή και θα πήγαιναν άπατα τα ελληνικά σκάφη; Φοβήθηκαν οι λιμενικοί την υπέρτερη τουρκική δύναμη και εγκατέλειψαν την θέση τους; Ή έλαβαν όντως την "εντολή άνωθεν";
Αδιάψευστος μάρτυς της αποχώρησης των ελληνικών σκαφών η φωτό που δημοσίευσε το defencenet.gr, όπου δείχνει τα τουρκικά σκάφη, του Ναυτικού, της Ακτοφυλακής και τα ψαράδικα έχουν φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ζουράφα και τα ελληνικά σκάφη του ΛΣ/Ακτοφυλακή έχουν αποχωρήσει αφήνοντας ακάλυπτα τα ελληνικά αλιευτικά που και αυτά υπό την απειλή των τουρκικών όπλων αποχώρησαν.
Για τις καταγγελίες Ζησίδη διατάχθηκε από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου. Σήμερα, ο αξιωματικός του Λ.Σ., που αποσπάστηκε την Παρασκευή, προσωρινά, στο υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον αρμόδιο αξιωματικό επιθεωρητή και πιθανότατα αύριο θα καταθέσει και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.
Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου του, στηρίζοντας την ελευθερία του λόγου και τη συνδικαλιστική άποψη.
Ο κ. Δριβάκος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους υπηρετούντες λιμενικούς στην παραμεθόριο και έκανε λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό.
Να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη του προέδρου των λιμενικών Θράκης Θανάση Ζησίδη, ζητά με σημερινή του ανακοίνωση και ο αγροτικός αλιευτικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι σε κάθε αναφορά τέτοιων συμβάντων έβρισκαν κατανόηση και παροχή βοήθειας, ενώ γίνεται λόγος για συχνή παρενόχληση των σκαφών τους από τουρκικά αλιευτικά, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών στη θαλάσσια περιοχή, της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος.
«Η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει αποθρασυνθεί κάνοντας την άσκηση του επαγγέλματός μας δύσκολη έως επικίνδυνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου των αλιέων Αλεξανδρούπολης που αριθμεί σήμερα περίπου 200 μέλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, το Σάββατο πάλι επιτέθηκαν τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής μερικές εκατοντάδες μέτρα από την βραχονησίδα Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης. Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.
Ας ακούσουμε και την αρχική καταγγελία του Σ.Ζησίδη:
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου