Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ο Λιάπης «ανέστησε» και τη θεία του για να δικαιολογήσει το σαλέ!


Η Βασιλική Λιάπη, «κατ' εντολήν» της οποίας ο δικηγόρος της οικογένειας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου φαίνεται ότι αναλαμβάνει η ίδια την «ευθύνη» για την επιδότηση της βίλας,«έφυγε» πριν από δέκα χρόνια, αλλά τα αδέλφια άφησαν να εννοηθεί ότι ζει!

Από κατόρθωμα σε κατόρθωμα το πάει ο Μιχάλης Λιάπης
Μετά τις πλαστές πινακίδες, τα ταξίδια «ψυχικής εκτόνωσης» στη Μαλαισία και τα ακίνητα που χτίστηκαν με κονδύλια της Ε.Ε., ο πρώην υπουργός «ανάστησε» τη....... θεία του, η οποία εμφανίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο να τον αθωώνει πλήρως για τη βίλα στο Καρπενήσι κάνοντας δηλώσεις μέσω του επί σειρά ετών δικηγόρου της, υποστηρίζοντας ότι μόνο η ίδια και κανένας άλλος δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση της επιδότησης των 10 εκατ. δραχμών από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νομού Ευρυτανίας για τη μετατροπή της κατοικίας στο Μεγάλο Χωριό σε αγροτουριστικό ξενώνα. Σημαντική λεπτομέρεια: η θεία του Μ. Λιάπη έχει πεθάνει εδώ και 10 χρόνια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ηταν το «ΘΕΜΑ» που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατοικία ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού και του αδελφού του, Μάρκου Λιάπη, στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας χτίστηκε με χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που προοριζόταν για τους ντόπιους επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό. Το επίμαχο ρεπορτάζ, που προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ανάγκασε τη... θεία του πρώην υπουργού να εκδώσει ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο αναφέρονται τα εξής: «Εκπροσωπώντας την Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ’ εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής: Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. 

Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της. Ηταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κ.λπ.). Ουδείς άλλος. 

Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτισε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος. Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της στον εκ του συζύγου της ανιψιό. Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη».

Οπως ήταν επόμενο, μετά την ανακοίνωση το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας δέχτηκε βροχή τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους που έψαχναν να εντοπίσουν τη Βασιλική Λιάπη. Μάταια όμως. Βασιλική Λιάπη έψαχναν και Βασιλική Λιάπη δεν έβρισκαν. Ούτε στο Μεγάλο Χωριό, αλλά ούτε και στην Αθήνα.

Έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια

Το γιατί εξήγησε λίγα 24ωρα αργότερα στο «ΘΕΜΑ» ο ίδιος ο δικηγόρος της θείας του κ. Λιάπη.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γεωργακόπουλο, ανέφερε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος από την οικογένεια Λιάπη να μιλήσει για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Του ζητήθηκε να μεσολαβήσει ώστε να επικοινωνήσουμε απευθείας με την εντολέα του, την κυρία Βασιλική Λιάπη. 
Ακολουθεί ο διάλογος:

- Μήπως θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον τρόπο με την κυρία Βασιλική Λιάπη;
- Τι είπατε;
- Μήπως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί της;
- Εχει πεθάνει, ρε παιδιά. Εχει πεθάνει. Εχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια. Δεν υπάρχει πια. Ούτε ο σύζυγός της, ο Τάκης Λιάπης, ο αδελφός του πατέρα των παιδιών (Μιχάλη και Μάρκου Λιάπη).
- Και ποιος σας εξουσιοδότησε να βγάλετε αυτή την ανακοίνωση;
- Τι ποιος με εξουσιοδότησε; Δεν ξέρετε ποιοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ρε παιδιά; Θέλει πολλή φιλοσοφία να καταλάβετε ποιοι είναι εκείνοι που με έβαλαν; «Ρε Παναγιώτη, πες τα εσύ, αφού ξέρεις τι έγινε», μου είπαν (σ.σ.: εννοεί τους αδελφούς Λιάπη) και έτσι έγινε.
- Το 2002, τότε που η Βασιλική Λιάπη φέρεται να ζητά από τον ΕΟΤ -με μια αίτηση που φαίνεται να φέρει την υπογραφή της- την ανάκληση του ειδικού σήματος και τη διαγραφή από τα μητρώα της επιχείρησης των ενοικιαζόμενων δωματίων, ζούσε ή είχε πεθάνει;
- Μπορεί να ζούσε, μπορεί και να είχε πεθάνει, δεν θυμάμαι. Θα σας γελάσω.
- Υπήρξατε προσωπικός δικηγόρος της οικογένειας;
- Προσωπικός φίλος της οικογένειας. Και δουλειές του συζύγου της έκανα, και δουλειές των παιδιών, τα πάντα.

Ακολουθεί και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο κ. Γεωργακόπουλο, στη διάρκεια της οποίας επιχειρεί να τα γυρίσει. Στο ερώτημα πώς γίνεται να εκπροσωπεί κάποιον όταν ιδίως δηλώνει ότι δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, εκείνος απάντησε: «Ε, τώρα εντάξει, γράφτηκε έτσι το πράγμα αυτό... Εκ παραδρομής, ας πούμε… Δεν υπάρχουν ούτε ο Τάκης ο Λιάπης, ούτε η Κούλα (Βασιλική Λιάπη). Εχει περάσει μια δεκαετία από τον θάνατό τους».

Τον πρόδωσε το «πόθεν έσχες»

Και μπορεί ο Μ. Λιάπης να «ανασταίνει» νεκρούς μέσω των δικηγόρων του, όμως η μνήμη του φαίνεται ότι τον απατά. Μπορεί ο ίδιος να υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επιδότηση που μεταμόρφωσε το πέτρινο σαλέ σε ξενώνα, ωστόσο ξεχνά τα όσα δηλώνει στο τελευταίο του «πόθεν έσχες» που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό.
Σύμφωνα με αυτό, το 1992 στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας ο Μ. Λιάπης αποκτά το 50% από οικόπεδο 373,71 μέτρων, στο οποίο ανακαινίζει το υπάρχον διώροφο πέτρινο σπίτι του συνολικής έκτασης 233,05 τετραγωνικών.

Συμπτωματικά την ίδια χρονιά δίνεται και η επίμαχη επιδότηση των 10.000.000 δραχμών στον αδελφό του Μάρκο Λιάπη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής ο διευθύνων τότε σύμβουλος της Ευρυτανία Α.Ε. και νυν βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Τρία χρόνια αργότερα κατατίθεται στη Διεύθυνση Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας και η αίτηση για τη χορήγηση του ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή της Βασιλικής Λιάπη. Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του δημοσιογράφου Αλέξη Κουβέλη, τόσο στα αρχεία του ΟΑΕΔ όσο και σε αυτά του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ευρυτανίας η Βασιλική Λιάπη ή άλλο μέλος της οικογένειας δεν φαίνεται να είχαν δηλώσει κάποιον εργαζόμενο στον ξενώνα. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα:
Πρώτον, ότι το οίκημα δεν λειτούργησε ποτέ ως ξενώνας αλλά αποκλειστικά ως εξοχική κατοικία των αδελφών Λιάπη.
Δεύτερον, αν λειτούργησε ως ξενώνας, τότε ενδεχομένως η οικογένεια Λιάπη να απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζομένους τους οποίους θα πλήρωνε με «μαύρα λεφτά».
Τρίτον, ο ξενώνας λειτούργησε κανονικά και τα αδέλφια Λιάπη άλλαζαν τα σεντόνια και έφτιαχναν πρωινό στους πελάτες τους.

5 έρευνες για την παράνομη επιδότηση

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να διενεργήσουν έρευνα για το αν έχουν δοθεί κονδύλια επιδοτήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ για την αποπεράτωση ή την κατασκευή ακινήτων χωρίς να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Με το πέτρινο σαλέ θα ασχοληθεί και ο οικονομικός εισαγγελέας
κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Ευρυτανίας να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα επιδοτήσεων του Μ. Λιάπη. Οι έρευνες, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Καραβοκύρης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον επίτροπο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ευρυτανίας να διεξαγάγει έρευνα για το εάν η υπαγωγή στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατοικίας του πρώην υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας έγινε κάτω από νόμιμες προϋποθέσεις.

Μάλιστα με αφορμή την υπόθεση Λιάπη, η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για το πώς αξιοποιήθηκαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις και αν όντως τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν διατέθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκαν, ενδεχομένως να ζητήσουν να επιστραφούν τα χρήματα. Ετσι, αν αποδειχθεί ότι το πατρικό του Μ. Λιάπη ανακαινίστηκε με κοινοτικά χρήματα που έλαβε η θεία του αλλά δεν λειτούργησε ως ξενώνας, τότε οι Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να ζητήσουν ακόμα και την επιστροφή του επίμαχου ποσού. Εντολή ελέγχου για τις «γκρίζες» βίλες που ανακατασκευάστηκαν με επιδοτήσεις που έχουν δοθεί σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου έδωσε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ενώ έρευνα για την υπόθεση Λιάπη διεξάγει και το ΣΔΟΕ. 


Φρίξος Δρακοντίδης - protothema.gr, 13/1/2014
από  το NEWS PRESS AGRINIO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom