Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δεν πιστεύουν το Στουρνάρα και απαιτούν νέα μέτρα πριν τις Ευροεκλογές

Ο αστάθμητος παράγοντας της Ευρωζώνης παραμένει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι υπουργοί Οικονομικών να αποφεύγουν να θέσουν επίσημα χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, συνεχίζοντας παράλληλα να απαιτούν νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού πριν από τις ευρωεκλογές.

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
a.klossas@eleftherotypia.net
Οπως αναμενόταν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει νέα μέτρα αυτή την περίοδο εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης.
Η απάντηση στο μήνυμα του πρωθυπουργού ήρθε από τα χείλη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το ελληνικό επιχείρημα. «Ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το Eurogroup δεν μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Με λίγα λόγια, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως χωρίς νέα μέτρα δεν θα υπάρξει δόση, δείχνοντας ότι οι εταίροι-δανειστές δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της Αθήνας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ήπιο, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δέχεται αρκετές ερωτήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των δημοσιονομικών μεγεθών.
Δεσμεύσεις
«Ευρωεκλογές έχουν όλοι» ήταν η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στο μήνυμα Σαμαρά, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα λόγω πολιτικής ρευστότητας«Ευρωεκλογές έχουν όλοι» ήταν η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στο μήνυμα Σαμαρά, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα λόγω πολιτικής ρευστότηταςΟι υπουργικοί Οικονομικών απέφυγαν να δεσμευτούν στον κ. Στουρνάρα αναφορικά με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, εάν πρώτα δεν υπάρξουν οι δεσμεύσεις που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά κυρίως για τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία υπολογίζουν πάνω από 6 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015.
Το ύψος των μέτρων αμφισβητείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, να δηλώνει ότι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2015 έχει λυθεί.
Οπως είπε, η τρόικα ζητά διοικητικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το 80% των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, αν και υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία του για μία κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε σε ένα στεγνό «μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης και αφού είναι θετική, θα ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα στο Eurogroup», δίνοντας σήμα ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την Ελλάδα.
Για το κλίμα που θα υπήρχε για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε προϊδεάσει με τις δηλώσεις του ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. «Η παρούσα αξιολόγηση, που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, έχει διαρκέσει πολύ και είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και της Ελλάδας να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό».
Οπως αποδείχτηκε, οι εξηγήσεις του κ. Στουρνάρα στους ομολόγους του δεν έπεισαν κανένα σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας, με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώσει ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ολι Ρεν
Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλους τους τομείς και ελπίζει ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση επιτυχώς τις επόμενες εβδομάδες.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Ευρωπαίος επίτροπος δέχτηκε ερώτηση και για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και κατά πόσο θα μπορούσε να εκτροχιάσει το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος απέφυγε να ρίξει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ρίσκο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως είπε, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες σε πρόγραμμα αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη. Σημείωσε πως σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τις απόψεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια ώρα, στο μεγαλύτερο «υποστηρικτή» της Ελλάδας εξελίσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα πολλά πράγματα να κάνει. Οι αριθμοί από την Ελλάδα φαίνονται καλοί» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας όμως ότι «πρέπει να συνεχίσει τον πετυχημένο δρόμο και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει αυτό. Τα νούμερα φαίνονται καλά, όμως χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό», όπως εξήγησε.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom